Fyra ston dog av botulism

Date:

 

Hästarna på bilden har ingen koppling till den tragiska händelsen. Foto: Sandra Marin.

Nyligen dog fyra ston på gården Hof på norra Island. Tre av dem hade höga första klass bedömningar och var dräktiga, b la Þorvar frá Hólum dottern Glóð frá Grund II som kom fyra i klassen för 4-åriga ston på Landsmót 2006.

Anledningen till stonas plötsliga död misstänks vara botulism. Botulism (Clostridium botulinum) kan bildas i hö och hösilagebalar om döda djur, som möss eller fåglar, hamnar i höet vid tillverkning och utsöndrar giftet botulin som ger kraftig muskel och andningsförlamning. Det toxin som avges av dessa anaeroba bakterier som förekommer i ruttet kött och ger upphov till botulism är så dödligt att det teoretiskt skulle räcka med 450g för att utplåna hela mänskligheten. Clostridium botulinum är med i Guinness World Records (2006) som världens dödligaste toxin. Källa: Wikipedia. Läs mer om botulin här.

Lilja Pálmadóttir som äger Hof och tre av stona berättar att det inte fanns någonting som antydde att höet kunde vara dåligt. Ingen dålig doft eller synlig defekt och naturligtvis är händelsen chockartad för Lilja och den andre hästägaren.
Vi på Ishestnews beklagar den tragiska händelsen.

Share post:

Related articles

Fyrgångstoet Miljón fra Berkåsa högst bedömd i Norge

  Vid årets första avelsvisning i vårt kära grannland Norge visades 13 hästar och därav 12 till en totalbedömning....

Bellas ridövning: Åttvolter och övergångar

Det här är en av mina favoritövningar just nu, som passar många olika ekipage på många olika nivåer....

Hovklapper på gatorna i centrala Reykjavik

På Island är hästar ett naturligt inslag i både vardag och kultur och på lördagen den 3 juni...