Fyra ston dog av botulism

Date:

 

Hästarna på bilden har ingen koppling till den tragiska händelsen. Foto: Sandra Marin.

Nyligen dog fyra ston på gården Hof på norra Island. Tre av dem hade höga första klass bedömningar och var dräktiga, b la Þorvar frá Hólum dottern Glóð frá Grund II som kom fyra i klassen för 4-åriga ston på Landsmót 2006.

Anledningen till stonas plötsliga död misstänks vara botulism. Botulism (Clostridium botulinum) kan bildas i hö och hösilagebalar om döda djur, som möss eller fåglar, hamnar i höet vid tillverkning och utsöndrar giftet botulin som ger kraftig muskel och andningsförlamning. Det toxin som avges av dessa anaeroba bakterier som förekommer i ruttet kött och ger upphov till botulism är så dödligt att det teoretiskt skulle räcka med 450g för att utplåna hela mänskligheten. Clostridium botulinum är med i Guinness World Records (2006) som världens dödligaste toxin. Källa: Wikipedia. Läs mer om botulin här.

Lilja Pálmadóttir som äger Hof och tre av stona berättar att det inte fanns någonting som antydde att höet kunde vara dåligt. Ingen dålig doft eller synlig defekt och naturligtvis är händelsen chockartad för Lilja och den andre hästägaren.
Vi på Ishestnews beklagar den tragiska händelsen.

Share post:

Related articles

Gammal är äldst! Och bäst! Eyrún Ýr och 18-årige Hrannar vann Meistaradeildins femgång

De kom sist in till finalen med lite strul i passläggningarna men i finalen visade de var skåpet...

Uttagningskriterierna för Svenska islandshästförbundets landslagstrupp är nu klara

Uttagningskriterierna för Svenska Islandshästförbundets landslagstrupp 2024 är nu klara. Uttagningarna av landslagsgruppen organiseras och genomförs av Uttagningskommittén (UK)...

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...