Full fart på rekstur

Date:

 

Delar av flocken på första sträckan.

I Akureyri på norra Island finns två stallområden. Det ena är äldre och fullt av småstallar, varav vissa sett sina bästa dagar, och ett nyare som med flera nybyggda och moderna stall. I dag gjorde IsHestNews ett besök i det äldre stallområdet som heter Breiðholt. Här kryllar det av liv bland småstallarna som alla är privatägda. Allt från äldre karlar som rider “the old icelandic way” till små barn som lär sig rida tillsammans med sina föräldrar. Alla har ett gemensamt intresse: Islandshästen. På Island finns en gammal tradition att ta ut sina hästar på rekstur. Rekstur betyder ungefär “driva lösa hästar/flock” och vi hade turen att få se en sådan i dag. Först samlar man alla hästarna i en gemensam paddock och släpper dem när förryttarna kommit i väg. Det går undan till en början och det är viktigt att de ryttare som rider bakom/driver flocken inte ligger på för mycket till en början för då kan det bli explosionsartat.
Att rida med rekstur är ett utmärkt sätt att motionera hästarna samtidigt som det bygger upp både muskler, kondition och löparglädje hos hästarna.

Unghästarna lär sig att följa och tävlingshästarna får varierande träning. Man driver flocken (som i det här fallet bestod av ett femtiotal hästar från olika stall) i några kilometer för att sedan ta paus och låta hästarna vila och återhämta sig.
Sedan rider man tillbaka igen. Hästarna såg verkligen ut att trivas i solen och de mjuka sandvägarna är ett utmärkt fjädrande underlag. För ryttarna är det även ett sätt att umgås och prata häst, inte minst under den obligatoriska fikapausen efteråt där ofta råder en gemytlig stämning.

Först samlas alla hästrna i en gemensam paddock innan man släpper i väg flocken.
Flocken kommer i full fart.
Vissa lyfter mer än andra.
Tre ryttare framför och som har till uppgift att leda och kontrollerna tempot på flocken. Alla har ridspön för att bromsa upp tempot om det går för fort.
Påbjuden töltväg!
En man med sina två hästar i morgonsolen.

Share post:

Related articles

Utlottning av SIHS-biljetter bland Ishestnews prenumeranter

Den 30 November till den 3 December är det dags för den årliga upplagan av Sweden International Horse...

I huvudet på en höbonde – grässorter påverkar men vädret har en enorm betydelse

Ishestnews har besökt höbonden David Ivarsson på Stora Bränna som levererar cirka tiotusen hösilagebalar till stall i...

Sist ut av svenskarna som ridit Landsmót – Eyvindur Mandal och Sandra Stefánsson

De två sista i vår presentation av svenska ryttare som ridit Landsmót är Eyvindur Mandal och Ishestnews egna Sandra Stefánsson. Ifall...

Missa inte Hippologprogrammets liveclinic med Eyjólfur Isólfsson

Den 14 oktober har Hippologprogrammet, Sveriges enda universitetsutbildning inriktad på häst, en liveclinic via Facebook med adjungerad professor...