Ett ögonblick….Baldvin Ari Guðlaugsson

Date:

 

baddi
Baldvin Ari. Foto: Friðgeir Guðmundsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

….. som på helgens isländska ryttargala tilldelades priset för „Årets tävlingsuppfödare“ för sina hästar från Efri-Rauðalæk.

Stort grattis Baldvin Ari. Det är andra gången Efri-Rauðalæk erhåller denna titel. Vilka hästar och vilka prestationer ligger bakom detta pris i år?

-Tack. Det är runt 20 tävlingshästar som presterat på tävlingsbanan. Både på Island och runt om i Europa. Största segern är såklart Hraunar som tillsammans med Magnús Skúlason blev dubbel världsmästare i Berlin. Guld i femgång och guld i femgångskombination samt guld på svenska mästerskapen. Sedan har helsystrarna Randalín och Rósalín, båda efter Þristur frá Feti, gjort mycket bra resultat här på Island. Randalín tävlades av Bjarni Jónasson och på fyra töltstarter fick de aldrig under 8.00 i poäng och de vann töltklassen i mästarcupen på norra Island i vintras. Randalín är ett fantastiskt töltsto, Hennes lillasyster Rósalín har även hon presterat mycket bra på tölttävlingar, runt 7.40, och även  i flera B-flokks finaler under året.

skjonur
Helsystrarna Randalín og Rósalín frá Efri-Rauðalæk. Efter Þristur frá Feti och Kríu frá Krithóli. Foto: Helga Árnadóttir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valacken Jökull frá Efri-Rauðalæk (e: Ódur frá Brún) gjorde årets bästa isländska tid i 250 m pass på 21.90 och hade en plats i isländska landslaget tillsammans med sin ryttare Teitur Árnason. De blev utslagna i sista sekund av Gulla Gudnadóttir.

Min hingst Öngull (e: Krókur frá Efri-Raudalaek) har jag tävlat i fyrgång under året med poäng runt 7.40 och min dotter Ágústa har ridit stoet Orka (e: Moli frá Skridu) till stora framgångar i ungdomsklasser under året.
Hingsten Bliki, (även han helbror till Rósalín och Randalín) åkte med till vår avelsshow i Berlin och såldes på plats. Vi sålde även Orka där.  Bliki är bara 5 år men har hunnit tävlats 3 gånger i höst i Tyskland med guld och silver i T2 på alla starter.
I Tyskland finns även stoet Freya (e: Krókur frá Efri-Raudalaek) som blev Bayersk mästare i femgång med Uli Reber och i Norge har Tina Kalmo Pedersen ridit Hera (e: Krókur frá Efri-Raudalaek) till flera höga poäng och placeringar i femgång och T2.
Nökkvi och Hanna Eriksson presterade riktigt bra i passgrenarna i år och var en hårsbredd från att komma med i svenska landslaget.

Vad är det viktigaste att tänka på om man vill föda upp riktigt bra tävlingshästar?

– Tre saker. 1. Hästen ska vara bra redan vid ung ålder. 2. Alla gångarter ska vara bra, man får inte glömma skritt och arbetsgalopp. 3. Bra lynne med god vilja.
Baldvin förklarar vidare: 

-Jag faller inte för frestelsen att använda en hingst som är super flashig och läcker på banan om den inte har helgjutna och jämna gångarter. Ofta hänger det även i hop med viljan. Spända och heta hästar har ofta dålig skritt. Hästar med flack galopp och dålig bärighet har ofta svårt för arbetstempona.
Det finns massor av hästar som är roliga att titta på men så börjar jag tänka
“skulle jag kunna tävla den i femgång? Nej. Skulle jag kunna tävla den i fyrgång? Nej” . Helheten är det som gäller och att alla gångarter är jämna och bra.
Jag vill att avelsbedömningarna delvis ska flytta in på ovalbanan. Det är så lätt för en skicklig ryttare att “täcka över” en hästs problem på en rakbana.
På en ovalbana krävs mer precision och en visning där säger mer om hästens grund som är mycket viktig. Det säger mer om hästens träning och dess lynne och vilja. Jag tror att vi uppfödare ska vara medveten om att spänd vilja och god vilja  inte är samma sak. Den allmänna islandsryttaren, som ‘även utgör den största köpmarknaden, vill inte ha spända hästar som flänger fram i full kareta på en rakbana med 9.0 för vilja. Det är viktigt att en häst, även om den tas från full fart i en gångart, alltid kan slappna av och skritta på lång tygel.

Vad har du för lovande hästar på gång i stallet?

Baldvin och 5-årige Kalmar frá Efri-Rauðalæk. Foto: Jón Björnsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Inför 2014 satsar jag på två hingstar inför tävling. Ovannämda Öngull och en ung hingst som heter Kalman (e: Leiknir frá Vakursstödum) som börjat tävla lite grann med goda resultat. Sedan har jag några unghingstar efter b la Þristur frá Feti, Dugur frá Þúfu och Þorri frá Möðrufelli.Och 20-30 ston som vi har i träning. De flesta hästarna är väldigt unga och lovande. Vi har alltid mellan 40-45 hästar på träning, avslutar Baldvin Ari.

Fotnot:

På Island nominerar man varje år, förutom „Årets uppfödare“ , även „Årets tävlingsuppfödare“  till den gård som uppnått bäst resultat med sina hästar på tävlingsbanan (sport och gaedingakeppni).
Nominerade gårdar i år var:

Auðsholtshjáleiga
Efri-Rauðilækur
Kvistir
Þóroddsstaðir

Share post:

Related articles

Spännande utbildningsseminarium på gång. Nya forskningstudier om ryttarens vikt och hästars påverkan på människor

  I januari 2024 kommer Isländska Ridsportförbundets (LH) utbildningskommitté och Horses of Iceland arrangera en serie onlineseminarium på temat ...

“Toppur mår bra, han är pigg och glad”- en pratstund med Jamila Berg

  Ishestnews har fått en pratstund med landslagsryttaren Jamila Berg som så oturligt fick avbryta sin A-final i tölt...

Sadlar – del 2: En sadel som passar ryttaren

I del 1 av vår artikelserie om sadlar koncentrerade vi oss på hur sadeln passar hästen. Nu är...

Isländska barn samlade ihop pengar för att besöka SIHS

  26 barn från lokalföreningen Sprettur på Island har under ett helt års tid haft ett gemensamt mål. Att...