Populär distansritt för islandshästar

Date:

En glad vinnare: Sofie Piehl på sin Ask. Foto: Fredrik Hellström.

Under den gångna helgen avgjordes den årliga distansritten för islandshästar i Roslagen utanför Stockholm. Närmare bestämt på Lovisedal där Roslagens rid och körklubb har sin tränings och tävlingsverksamhet. Det svenska ridreseföretaget Flygande Pass har, tillsammans med lokalföreningen Stormur,  arrangerat denna distanstävling sedan 2006 på olika platser runtom i Stockholms trakten. B la på Järvafältet och i Södertälje. Tillsammans med Icelandair och Laxness Farm (som även sponsrade tävlingen med fina priser) höll Flygande Pass i trådarna även detta år. Ishestnews blev nyfika och ringde upp Bosse Hellström, ägare och VD på Flygande Pass för att få veta mer om tävlingsformen och hur det egentligen går till.

-Det är sjätte gången vi kör distanstävlingen och den har blivit väldigt populär, berättar Bosse. Vi kan ta max 40 ekipage per tävling och man tävlar längs en i förväg uppmätt bana på 2 mil i varierad ridterräng och banan är utmarkerad med pilar så att det ska vara lätt att hitta.

-På morgonen när hästarna anländer veterinärbesiktigas de på plats för att vi ska försäkra oss om att alla hästar är friska inför start. Ekipagen startar och släpps i väg med 30 sekunders mellanrum. Bästa tiden i förhållande till hästens puls vinner, fortsätter Bosse.

Gränsen för pulsslagen går vid 68 slag/minut. Pulsen mäts senast 30 minuter efter målgång och om hästen har 68 eller mer i puls/minut blir ekipagen diskade. Har hästen mellan 58-67 i puls får man straffpoäng på tiden. Det gäller alltså att ha en häst i god kondition, rida friskt framåt men utan att ta ut hästen för mycket.

-Detta är en tävlingsform som vi blivit inspirerade av från Island och den passar islandshästen utmärkt. Dessutom kan vem som helst vara med, man tävlar bara mot klockan på ett vettigt sätt. Men det är inte alla som går ut för att tävla. En del är bara med för nöjes skull, för att rida med många andra, umgås och dessutom märker man på hästarna att det tycker det är roligt, säger Bosse.

-Vinnare i år blev Norrtäljebon Sofie Piehl på sin hingst Ask från Gullunge. Ekipaget klockades på den väldigt fina tiden 58 minuter. Det var intressant då vi för skojs skull mätte Asks puls när han kom i mål. Då mätte den 114 slag/minut.  Mindre än 30 minuter senare var den nere på 54 slag/minut. Det är ett smart drag att leda runt hästen och svampa av den, då går pulsen ned snabbare än om man står still med hästen, avslutar Bosse.

Prisbordet på distansritten brukar vara imponerande och detta år var inget undantag. Första priset inkluderade en T/R flygbiljett till Island, en tur med Greyline runt The Golden Circle på Island samt två nätter på Hotell Laxness utanför Reykjavik. Allt (utom flyget) är för två personer så det är bara att gratulera Sofie Piehl till den imponerade ritten och den lyckliga person som får följa med henne till Island.

Resultatlista topp 10 islandshästdistans 2015

1. Sofi Piehl Ask från Gullunge 00:58:36
2. Kerstin Fredriksson Hersir från Mörtö  01:14:56
3. Charlotta Andemark Setta från Rumma 01:24:12
4. Joanna Myrholm Von från Nilsgården  01:24:15
5. Anna Gudmundsson Ronja från Valne 01:26:03
6. Inger Åsebo Höfrungur frá Skipasaga 01:31:20
7. Emma-Klara Netterlid Demantur från Gröna Gången 01:34:48
8. Iréne Liiv Faxi från Rungarn 01:35:13
9. Anna Dokken Niska Gambri från Sjövik 01:35:42
10. Helena Lindelöf Jódis från Granmyra 01:41:49

Vill du veta mer om distansritt för islandshästar? Läs här.

pulskontio
Pulsmätning. Foto: Fredrik Hellström.

 

 

 

Bosse Hellström och Göran Fernsund håller genomgång inför tävlingen. Foto: Fredrik Hellström.
Två fina silverhästar, Heleen/Silfri till vänster och Sofie/Ask till höger. Foto: Fredrik Hellström.
En fin häst i god balans. Inger Åsebo och Höfrungur frá Skipasaga . Foto: Fredrik Hellström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...