Svenska Julia Lindh är med som ungdomsrepresentant i FEIF Breeding

Date:

Julia Lindh är en 23-årig tjej från Essunga som blivit invald som ungdomsrepresentant i FEIF Breeding, det internationella avelsförbundet för islandshäst. Vi blev såklart nyfikna på Julia och hennes roll som representant och fick även lära oss att hon är aktiv ledamot i ungdomssektionen inom Svenska Islandshästförbundet. Tanken inom förbundet, med ungdomssektionen i spets, är att förbättra ungas delaktighet i beslutsfattande former och inflytande över det som rör unga men också organisationen i stort.

Julia blev totalt hästgalen redan som sexåring. Hon var den första i familjen som hållit på med hästar aktivt och när hon trillat av ett antal gånger blev hon rädd.

   – Jag lovade mina föräldrar att aldrig mer rida för att de skulle gå med på att jag slutade mitt i terminen, berättar Julia med ett skratt. Men så fick vi en granne med islandshästar, och på den vägen är det.

Grannens hästar var så snälla och Julia gillade de extra gångarterna så sedan hon var tio är det islandshästar som gällt.

Hästintresset höll i sig och numera är Julia utbildad Hippolog från Wången och jobbar som ridlärare på Agersta i Uppsala.

   – Förra våren startade jag också mitt egna företag, JLislandshästutbildningar,  och tar emot tränings- och saluhästar.

När FEIF gick ut och sökte ungdomsrepresentanter i avel, sport och fritid sökte Julia den inom avel.

   – Jag har alltid varit intresserad av avel och hoppas på att kunna föda upp islandshästar i framtiden, även om den häst jag har idag, Kjarkur frá Bödvarshólum, är en valack.

Julias roll är ungefär som en fullvärdig medlem i FEIFs avelskommitté, hon har rösträtt och får tala fritt liksom övriga medlemmar. Tanken med ungdomsmedlemmar är att de ska få lära sig för framtiden och även få andra ungdomar till att bli engagerade i de viktiga frågorna.

   – Vi försöker öka intresset hos yngre ryttare, uppmuntra flera till att avelsvisa och intressera sig för avel.

   – Det är roligt att arbeta för FEIF och att se hur andra länder gör, vi kan få inspiration och inspirera!

Även Heimir Gunnarsson sitter med i FEIF Breeding committee och Julia kan fråga både honom och Niclas  Dahlqvist, ordförande i SIF Avel.

Som skrivet i ingressen, är Julia även ledamot i SIF Ungdom.

   – I ungdomssektionen har jag tillsammans med Ida Albinsson ansvar att ordna avelsvisarkurser för unga.  Sedan är jag även med och ansvarar för ungdomsledarkursen, ULK, tillsammans med Ebba Ohlzon. Hela ungdomssektionen är med och arbetar med de här kurserna, vi har bara lite mer ansvar.

   – Vi vill gärna att fler ungdomar hänger på och är med, uppmanar Julia.

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...