Ishestnews är hos Sundsby Islandshästar som ligger på ön Tjörn i Bohuslän. Vi slår oss ner med en extremt god kopp kaffe för att samtala om unghästträning, hästhållning och avel. Vi, det är Anna Rudbäck som tillsammans med sin familj äger Sundsby, Matilda Hasselgren-Axelsson, anställd som unghästtränare och så Ishestnews reporter. Vi har sett flera hästar med gårdsnamnet ”från Sundsby” på tävlingsbanorna och på gården bor både Oliver frá Kvistum och Hector från Sundsby tillsammans med ett helt gäng andra islandshästar. Rent av trettioen islandshästar som betar i de stora hagarna. På Sundsby finns även veterinärklinik och seminstation.
Avelsmålet på Sundsby kan beskrivas med några få ord: En häst som man blir glad av att rida! Hästarna ska ha en hög ridbarhet och vara något alldeles extra. De ska vara samarbetsvilliga och glada.
– Om man är på lite ledset humör innan ridturen så ska man kliva av lycklig, förklarar Anna Rudbäck. Det spelar ingen roll om en häst är flott om den inte är rolig att rida!
Något man också är noga med på Sundsby är att hästarna som föds på gården kommer till ägare som erbjuder dem ett bra liv med hästens bästa i fokus.
Sundsbys avel är ju något alldeles extra, det har vi inte minst sett på tävlingsbanorna. Åtta hästar från gården har varit med i SM-final och de har tagit över tjugo medaljer. Det är onekligen unikt!
Hur går det då till att få fram de här riktigt ridbara hästarna, det undrar nog både ni och vi? Under samtalets gång blir det tydligt att många faktorer påverkar och att två av dem genomsyrar vägen till målet lite extra, nämligen aveln och träningen.
Sundsby har en genomtänkt avel där basen sällan är blup eller höga poäng. Anna förklarar att de avlar på en speciell ridkänsla som hon vill åt. Den känslan är själva basen för aveln.
– Först och främst kan jag mina ston, förklarar Anna och vet vad de ger för föl, även om naturen ibland kan ställa till med spratt. Jag känner hästarna flera generationer bakåt och vet hur de fungerar. Vi har fött upp islandshästar i 40 år.
– Jag vet också vilken typ av hingst som passar med ett visst sto.
Oliver frá Kvistum har betytt mycket för Sundsbys och hela Sveriges avel
Hingsten Oliver frá Kvistum (e. Aron frá Strandarhöfdi u. Orka frá Hvammi ue. Otur frá Saudárkróki har gett ett enormt avtryck, både i Sundsbys avel och för svensk avel i stort. Han har 8.57 i totalbedömning med 8.93 för ridegenskaper. Här kan du läsa ett reportage om Oliver!
En avkomma till Oliver som ingen har undgått är Óskar från Lindeberg med Kristján Magnusson i sadeln. Vi har de senaste åren sett dem vinna tävling efter tävling och de ligger just nu fyra i World rankingen i Tölt T1 och sexa i V1 Fyrgång.
En annan avkomma är Abel fra Tyrevoldsdaal som med Sys Pilegaard leder World Rankingen i Tölt T1.
I år har vi även sett Helene Gustafsson med Oliver-avkomman Stjörnufákur från Sundsby visa framfötterna på banan, speciellt i T2.
Andra hästar från Sundsby som vi sett och ser på banan just nu är Fafnir från Sundsby som tävlats av Filippa Helltén och nu tävlas av Astrid Widén, samt Fafnirs dotter Nattrun från Sundsby som tävlats i ungdomsklasser med Sofia Ahlberg.
Maistjarna från Knutshyttan är Olivers högst bedömda avkomma i Sverige, hon har 8.80 i ridegenskaper och 8.56 totalt.
– Olivers avkommor blir ofta talangfulla med hög ridbarhet, förklarar Anna. Just det vi eftersträvar i vår avel.
Nytt blod till Sundsbys avel
Som ni tidigare kunnat läsa har Oliver pensionerats som avelshingst. Nu har Anna letat efter nya avelslinjer som passar in i Sundsbys avelsmål.
– Jag har importerat ett sto, Thorunn frá Kjararlandi (e. Gári frá Audsholtshjáleigu u. Regina frá Flugumýri ue. Kjarval frá Saudarkróki) och två av hennes föl. Ett stoföl efter Skýr frá Skálakoti och ett hingstföl efter Herkules frá Ragnheidarstödum. Thorunn är visad till 8.22 med 8.37 för ridegenskaper och 9 för pass och 8.5 för tölt och spirit.
Anna valde att betäcka stoet med en ny favorit, hingsten Safir frá Mossfellsbæ (e. Hringur frá Fossi u. Perla frá Mossfellsbæ ue. Frami frá Ragnheidarstödum), en fyrgångshingst med 8.58 i ridegenskaper, innan hon lämnade Island.
– Går allt vägen fölar hon i juli och det känns som att öppna ett Kinderegg! Massor av nya avelslinjer i ett köp!
Noga genomtänkt unghästträning
Ytterligare en ingrediens till den riktigt bra ridbara hästen är hur den rids in och tränas.
Tre till fyra föl föds på Sundsby varje år och de rids in och tränas noga innan de eventuellt säljs.
Som föl får de komma in i stallet och Matilda lär dem att ledas i grimma, att bli borstade, verkade och avmaskade.
– Vi lär också fölen att det inte är farligt att lämna flocken och så tränar vi på att lasta dem när vi ändå är i farten, berättar Matilda.
Hingstarna skiljs av när de är elva månader och stona får gå kvar med sina mammor. Alla går i flock i stora härliga hagar.
– Det är roligt att se hur hästarna känner igen varandra och vi märker att de gärna hänger ihop med sina släktingar.
– Jag tror vi har en ovanlig inställning till unghästträning, förklarar Anna.
I augusti, när hästarna fyllt tre år, börjar träningen till ridhäst, precis som för många andra islandshästar. Det ovanliga är att de tränas varje dag, fem dagar i veckan ända fram till november.
– Vi försöker förklara att ”det här är en del av din vardag” och vi är noga med att vardagen blir rolig för hästarna. Våra unghästar brukar alltid vilja följa med oss från hagen, det ser vi som ett tecken på att de gillar det vi gör, konstaterar Anna.
Hästarna blir tränade från marken i ungefär fyra veckor, sedan sitter Matilda upp.
– Efter kanske tio gånger i ridhuset så rider vi ut. Jag är med lite i början och i slutet av träningen, berättar Anna.
Båda betonar att det aldrig är någon hets kring inridningen och att de är noga med att hästarna är ”med i huvudet”.
– Hästarna ska tänka framåt och vara uppmärksamma, säger Matilda. Säger jag whooo ska de stanna.
Matilda berättar att hon är noga med att hästarna ska lyssna på rösten och sätet.
– Vi kommer aldrig någon sin ”packa ihop dem”, de behöver inte gå i form, tillägger Anna.
I november brukar hästarna vara fullmatade med information och ny kunskap. Då är det dags att vila fram till i januari. Sen tränas de igen fram till i maj.
– Några hästar är redan färdiga ridhästar då, och fyraåringarna rids som vilka ridhästar som helst, säger Anna. Vi varierar träningen så att hästarna har kul.
– En detalj vi märkt att hästar är stolta och ganska självgoda, de vill gärna bjuda på sin kunskap och känna sig duktiga.
När Matilda och Anna tycker att de är redo förbereder de för att eventuellt låta hästen få en ny ägare. De har en öppen diskussion om hur långt hästen kommit, vad det är för en typ av häst och hur den känns.
Annas dotter Yrsa Danielsson, är med i teamet kring unghästträningen. Vi har sett Yrsa på tävlingsbanan, bland annat med hingsten Hector från Sundsby, nu pluggar hon till veterinär i Uppsala.
– Trots att Yrsa bor i Uppsala är hon ändå med, förklarar Matilda. När hon kommer hem brukar vi rida ihop, sitta upp på varandras hästar och diskutera kring träningen. Ofta ser jag en häst med nya ögon efter att ha talat med Yrsa.
Ibland kan det hända att någon häst är lite väl känslig. Matilda berättar att hon förr brukade trösta dem och förklara att ”det inte är farligt”. Nu har hon ändrat taktik.
– Nu peppar jag dem och ignorerar rädslan, förklarar Matilda. Jag låter inte hästens osäkerhet få utrymme utan stärker den i dess försök att göra bra saker.
Många hör av sig och vill köpa häst från Sundsby
Sundsby behöver sällan lägga ut sina hästar på annons.
– Vi har lyxen av att många hör av sig till oss, förklarar Anna. De söker ofta en häst som har det lilla extra.
Några söker en äldre läromästare.
– En sådan häst kan vi sällan erbjuda, förklarar Anna, men ofta hittar vi en ung häst som passar in på deras kriterier.
– Vi bryr oss inte så mycket om ifall våra hästar tävlas eller inte, säger Anna, trots att de flesta av hästarna har kapacitet för tävlingsbanan. Många letar efter en riktigt bra ridhäst att ha roligt med, utan att för den skull vara intresserade av just tävling.
– Det viktiga är att häst och ägare matchar och att hästen får det bra.
Familjen på Sundsby är mycket noga när de säljer hästar. En köpare som kan tänka sig att ställa hästen ensam i en lite grushage går bort direkt.
– Hästarna ska ha ett egenvärde trots att vi betalat för dem, konstaterar Anna, vi ska aldrig någonsin kompromissa med deras livskvalitet. Vi kanske är med dem 1 timme per dag, de övriga 23 timmarna ska de få ”vara häst”!
Då är det flockliv i stora hagar som gäller.
– I mitt jobb som veterinär är det sällan jag behandlar hagrelaterade skador. Vanligast är att skadorna är ridrelaterade och risken är stor att en häst som går i en liten hage kommer att skada sig. Små hagar ger trasiga hästar, säger Anna med eftertryck. En häst behöver kunna röra sig naturligt.
Med de orden lämnar vi det goda kaffet och hälsar på stona och några valacker i deras stora härliga hage. Många kommer fram och vill hälsa och det märks att de gillar att få besök.