Ny topphingst i Sverige

Date:

toppurB
Jamila med sin nya hingst. Foto: Maria Berg.

Nyligen importerades hingsten Toppur frá Auðholtshjáleigu till Sverige.  Toppur har en mycket intressant stam med både Orri frá Þúfu och Keilir frá Miðsitju bakom sig och det finns 145 registrarade avkommor på Island.
Toppur har 7 stycken nior i sin bedömning, för arbetstölt, tölt, spirit, form under ryttare, huvud, hals, manke, bog och proportioner. (Toppur betyder förövrigt lugg och gårdsnamnet uttalas Öjdhåltshjaleijgu). Ishestnews kontaktade ägaren Jamila Berg för att få veta mer om nyförvärvet.

 

Hur fick du upp ögonen för Toppur och var han ens till officiellt till salu?

-För att göra en lång historia kort. Jag frågade en tidigare kund om hon ville investera i en riktigt fin häst. Som svarade ja och letandet började. Vi fastnade för en hingst på Island. Jag åkte dit för att prova och se, den var jättefin men det fattades något för mig. Så väl jag var på Island passade jag på att prova fler fina hästar, bland annat stoet Sif frá Helgastöðum och många fler topphästar. Men ingen passade in i det vi sökte. Jag bodde hos mina vänner Siggi Matt och Edda Rún, jag kommer ihåg att vi satt hela kvällen och funderade på vilka som kunde vara till salu osv. Då sa Edda plötsligt “Ring Gunnar och fråga om Toppur är till salu”.  Jag sa direkt, aldrig att han är till salu. Siggi ringde och Gunnar som sa att jag  var välkommen att komma och prova, så kunde vi diskutera senare.  Jag provade och fastnade direkt, han har allt! Lynne, gång, färg, stam och bra bedömning. Nu står jag utan delägare av olika anledningar. Men jag vill ändå tacka henne, för utan henne hade jag aldrig tänkt tanken om att köpa en sådan häst av den här kalibern.

Hur har han klarat importen och att acklimatisera sig i Sverige?

-Han har tagit importen otroligt bra och acklimatiserats sig jättebra. Han har nog inte ens gnäggat eller visat någon stress. Han är bara cool och lite filosofisk.

toppurA
Toppur och Þórdís på Island där de tävlat framgångsrikt, främst i T1.

Vilka är hans starkaste sidor ridmässigt  med sina 7 nior?

-Han har en enorm resning och det känns som att du sitter i uppförsbacke hela tiden. D v s goda exteriöra förutsättningar. Han har mjuk rygg och är i bra takt, tölten är super i honom. Han har mycket lätt för sig med bra balans och tempon. Det har han haft ända sedan inridning, både Þórdís Erla Gunnarsdóttir (Gunnars dotter) och Siggi Matt som tränat honom som ung säger att han är en naturbegåvning tack vare sin lätthet för ridningen. Detta verkar även nedärvas. Toppur är även artigheten själv. Välriden, lydig, samarbetsvillig, mjuk och smidig. Ja, han är bara så häftig och härlig!

Vad har du för planer för honom här i Sverige nu?

-Att tävla och utvecklas som ryttare med hjälp av Toppur och att vi lär känna varandra väl. Och att han ska vara en tillgång för svensk avel. Jag vill även passa på att tacka min mamma Maria som ställt upp mycket i denna affär. Siggi och Edda för att de hjälpte mig finna denna fantastiska häst och hela familjen på Audholtshjáleigu som valde att sälja Toppur till mig.
Jag är en mycket lycklig hästägare och Toppur är min drömhäst, avslutar Jamila.

 

Share post:

Related articles

Ny häst till Linnea Blomgren

 I somras såg vi henne bli Svensk Mästare i PP1 Stilpass Young rider tillsammans med Brodir fra Slippen....

Redan som åttaåring visste hon att hon ville träna och tävla. Intervju med Minna Gustavsson.

Redan när hon var åtta år och knappt nådde ner till stigbyglarna visste hon att hon ville träna...

Snart dags för anmälan till Worldtoelt 2024

World Toelt är världens största inomhusevent för islandshästar och den 23-24 februari 2024 slår danskarna  upp portarna till...

Svenskägda avelsgården Prestsbæ är nominerad till Årets uppfödare på Island

Nu är det klart vilka avelsgårdar på Island som är nominerade till titeln Årets uppfödare. Utöver svenskägda gården Prestsbær...