Ny rapport om färre munskador

Date:

 

Foto. Sigridur Björnsdóttir/MAST.

 

I går presenterade Dr Sigridur Björnsdóttir en ny rapport där hon, glädjande nog, påvisade nya minskande siffror av skador vid tävlingar och avelsbedömningar. Sigridur gick även igenom en rad förebyggande faktorer som ska påverka att utesluta munskador, påslag och överansträningar av hästar vid tävlingar och avelsbedömningar.

I rapporten kan man t ex se att allvarliga skador på käkbenet inför finaler på Landsmót  2012 var 22% men 0% 2014. Sigridur menar att den livliga och mycket nödvändiga debatten som skapades efter den alarmerande rapporten 2012 bidragit till en ökad medvetenhet och försiktighet.

Rapporten med bilder finns att läsa i sin helhet här. (Delvis engelska, delvis isländska)

 

logo_EN

 

Och för den som är riktigt intresserad vill vi slå ett slag för den mycket intressanta sidan www. mouthofthehorse.com  som Dr Sigridur Björnsdóttir står bakom och som är full av information, artiklar, bilder och rapporter.

 

 

Share post:

Related articles

Resultat från Islandshästens Dag

    Här är alla resultat från Islandshästens Dag som arrangerades av Gandur islandshästförening i Helsingborg. Resultat Islandshästensdag 2024 Lättklass Barn:  Final Placering Ryttare...

Enastående final på Meistaradeildin

Igår var det finalkväll i Meistaradeildin. Den är uppdelad i två grenar, Tölt T1 och 100m pass. Nivån på...

Finalresultat från Rickebasta

Här hittar du alla resultat från Rickebastas "grand finale" dag i sin egen Mästarcup. Hobby vuxenlag Placering 1 Team Väsby Stuteri 2...

Specialerbjudande: Beställ den isländska hingstkatalogen via Ishestnews

Är du intresserad av avel och uppfödning? I morgon kommer den isländska hingstkatalogen ut och via oss på...