Ny rapport om färre munskador

Date:

 

Foto. Sigridur Björnsdóttir/MAST.

 

I går presenterade Dr Sigridur Björnsdóttir en ny rapport där hon, glädjande nog, påvisade nya minskande siffror av skador vid tävlingar och avelsbedömningar. Sigridur gick även igenom en rad förebyggande faktorer som ska påverka att utesluta munskador, påslag och överansträningar av hästar vid tävlingar och avelsbedömningar.

I rapporten kan man t ex se att allvarliga skador på käkbenet inför finaler på Landsmót  2012 var 22% men 0% 2014. Sigridur menar att den livliga och mycket nödvändiga debatten som skapades efter den alarmerande rapporten 2012 bidragit till en ökad medvetenhet och försiktighet.

Rapporten med bilder finns att läsa i sin helhet här. (Delvis engelska, delvis isländska)

 

logo_EN

 

Och för den som är riktigt intresserad vill vi slå ett slag för den mycket intressanta sidan www. mouthofthehorse.com  som Dr Sigridur Björnsdóttir står bakom och som är full av information, artiklar, bilder och rapporter.

 

 

Share post:

Related articles

Fákshólar och Þúfur utsedda till Årets avelsgårdar

  Under helgen hölls den årliga isländska avelskonferensen i Reykjavik och det var lokalföreningen Fákur som var värd för...

SIHS 2023: “Det bästa vi gjort hitintills” säger Ylva Hagander om islandshästshowen på SIHS

Islandshästarnas shownummer på Friends Arena i helgen var något alldeles extra. En härlig snöflingekoreografi, effektfulla kostymer med LED-dioder...

SIHS 2023: Besök i montern hos SIF Fritidssektion

Det råder hästfest och full kommers på SIHS i helgen. Ishestnews gjorde ett besök hos SIF Fritidsektion för...

SIHS 2023: Äntligen svensk seger i World Cup

I kväll avgjordes finalerna i World Cup tölten på Friends Arena. Först ut var B-finalen där det var...