Mikrofoner hjälper avelsdomarna att höra takten

Date:

 

Mikrofonen. Foto: ishestnews.se

På Island har man i år provat att placera ut två  mikrofoner brevid banan på alla avelsbedömningar. Detta för att hjälpa domarna att höra och avgöra takten i gångarterna som bedöms. Detta kan vara till hjälp framförallt i de allra snabbaste tempona och till hösten ska man utvärdera resultatet. 

Här är det tvåtakt och sväv! Foto: ishestnews.se

-Örat är bättre än ögat på att bedöma takt, säger Gunnar Reynirsson, som nyligen utfört en grundlig studie om islandshästens rörelsemönster i tölt och pass som presenterats vid Islands Lantbruksuniversitet Hvanneyri. Vid studien användes höghastighetskameror som även mätte hästarnas benförflyttning, steglängd och stegfrekvens. sväv, takt samt avstånd och nedslag mellan fram och bakben. Samtidigt dömde två avelsdomare samma hästar “med ögat”. Man jämförde sedan de tekniska resultaten med de poäng domarna satt med ett gott resultat överlag.
-Det är viktigt att islandshästsporten drar nytta av den nyaste och bästa tekniken som finns att tillgå och ligger i framkant vad gäller forskning och utvecklig. Det kommer att gynna både effektivitet och respekten för sporten på alla sätt, säger Gunnar. 

Ishestnews kommer publicera en längre intervju med Gunnar där han grundligt går igenom hur rörelsestudien gick till. 

 

Share post:

Related articles

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...