Landsmót Dag 3 – Hingstar, uttagningar i Tölt och semifinal i A-flokk

Date:

6-årige Rodi frá Lyngholti med 10 för pass Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
6-årige Rodi frá Lyngholti med 10 för pass
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Idag var det svårt att välja bana på Landsmót. På avelsbanan var det hingstarnas tur, och på ovalen var det semifinal i barnklassen samt young rider och sedan semifinalen i A-flokk och uttagningarna i tölt.

Så klart bänkade vi oss bland hingstarna och det var det många fler i publiken som gjorde. Vid klassen 4-åriga hingstar var Ishestnews inte på plats men två hingstar delade på högsta poängen 8.45. Valgarð frá Kirkjubæ (e. Sjódur frá Kirkjubae u Freisting frá Kirkjubae). Denna unga talang fick 8.54 i ridegenskaper och 8.31 för exterör, totalt 8.45. Gudmundur Björgvinsson visade, samt Sirkus frá Garðshorni á Þelamörk (e. Fafnir frá Hvolsvelli u. Sveifla frá Lambanesi). Han fick hela 8.63 för ridegenskaper och 8.17 i exteriör. Agnar Þór Magnússon visade.

I klassen 5-åriga hingstar ligger Forkur frá Breidbólstad (e. Fláki frá Blesastödum  u. Orka frá Tungufelli) i topp. Han har hela 8.80 i riegenskaper med 9 för tölt och galopp och 9.5 för spirit och form under ryttare. I exteriör har han 8.46, totalt 8.67. Flosi Ólafsson red.

Bland 6-åriga hingstar delade två på högsta poängen, nämligen Roði frá Lyngholti (e. Ómur frá Kvistum u. Glód frá Kálfholti) och Glúmur frá Dallandi (e. Glymur frá Flekkudal u. Orka frá Dallandi). Roði fick 10 för pass! Han visades av Árni Björn Pálsson. Glúmur visades av Halldor Guðjónsson.

Riktigt jämna blev poängen mellan dem som än så länge ligger högst i 7-årsklassen, Jarl frá Árbæjarhjáleigu II (e. Stáli frá Kjarri u. Elding frá Árbæjarhjáleigu II) och Ölnir frá Akranesi (e. Glotti frá Sveinatungu u. Örk frá Akranesi. Jarl som reds av Árni Björn Pálsson fick 8.90 i ridegenskaper och 8,50 för sin exteriör, 8.74 totalt medan Ölnir fick en högre ridbedömning på 8.93 och 8.43 exteriört. Ölnir visades av Daniel Jónsson.

Forkur med 9.0 i tölt Foto: Yvonne Benzian/ishestnews,se
Forkur med 9.0 i tölt
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews,se
Jarl fick 9.5 för tölt Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Jarl fick 9.5 för tölt
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

 

Ölnir med 9.5 för pass Foto: Yvonne Benzian/ishestnews,se
Ölnir med 9.5 för pass
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews,se

I semifinalen i A-flokk möttes de 30 bästa från uttagningen. I semin visar de alla gångarter som ingår i femgång. Hrannar frá Flugumýri och Eyrún Ýr Pálsdottir ligger fortfarande i ledning med poängen 9.04. Maffiga Hrannar har alla gångarter på plats.I traven flyger han fram med sväv och galoppen är enorm. Tvåa än så länge är Arion frá Eystra-Frodholti och Daniel Jónsson, 8.94.

Vilken trav han har, Hrannar! Foto: Karin Cederman/ishestnews.se
Vilken trav han har, Hrannar!
Foto: Karin Cederman/ishestnews.se
Arion i pass! Foto: Karin Cederman/ishestnews.se
Arion i pass!
Foto: Karin Cederman/ishestnews.se

I tölten fick förra Landsmóts vinnare se sig omtöltad av Katla frá Ketilstödum och Bergur Jónsson som fick poängen 8.70. (Katla ligger även än så länge på fjärde plats i B-flokk). Favoriten Stormur och Árni Björn Pálsson ligger tvåa, 8.50. Árni Björn fick direkt efter sin töltuppvisning svinga sig upp på Jarl frá Árbæjarhjáleigu II för hingstvisning så det är beundransvärt att hålla en sådan fokus. Vi räknar med att töltfinalen blir riktigt spännande!

Katla visar hur man töltar för höga poäng. Foto: Karin Cederman/ishestnews.se
Katla visar hur man töltar för höga poäng.
Foto: Karin Cederman/ishestnews.se

 

 

 

 

Share post:

Related articles

Isländska barn samlade ihop pengar för att besöka SIHS

  26 barn från lokalföreningen Sprettur på Island har under ett helt års tid haft ett gemensamt mål. Att...

Ryttarhanden och dess inverkan på hästens halskotpelare – funderingar av Birgitta Järnåker

Vi har fått tillstånd att publicera en text skriven av Birgitta Helena Järnåker om ryttarhanden och dess inverkan...

Árni Björn Pálsson – Årets avelsvisare på Island

Det blev Árni Björn Pálsson som blev årets avelsryttare på Island, en titel han nu får för sjätte...

Fákshólar och Þúfur utsedda till Årets avelsgårdar

  Under helgen hölls den årliga isländska avelskonferensen i Reykjavik och det var lokalföreningen Fákur som var värd för...