Jóhann R. Skúlason utnämd till årets avlare av Danska islandshästförbundet

Date:

Jóhann Skúlason på Lidur fra Slippen Foto: Heindorf-foto.dk
Jóhann Skúlason på Lidur fra Slippen
Foto: Hejndorf-foto.dk

Vid Danska islandhästförbundets årsmöte den 26:e november tog en stolt och glad  Jóhann R. Skúlason, för tredje året i rad emot utmärkelsen Årets avlare för sitt avelsarbete.

Mjølnir-pokalen, som är är skänkt av Stutteri Mjølnir/Lotte Berg och Haraldur Sigvaldson, delas ut till den avlare som under året har uppnått särskilt fina resultat på avelsbedömningar. I år gick även det priset till Stutteri Slippen och Jóhann Skúlason.

Som extra bonus fick Jóhann en stor bukett blommor då Lidurs far, Garri frá Reykjavik, blev utnämnd till Danska islandshästföreningens utmärkelse Årets hingst.

Garri-sonen Lidur fra Slippen i A-finalen under DM 2016 Foto: Heindorf-foto.dk
Garri-sonen Lidur fra Slippen i A-finalen under DM 2016
Foto: Hejndorf-foto.dk

DM 2016

Vid årest Danmarksmästerskap mötte vi Jóhann R. Skúlason för ett intressant stallsnack. Jóhann hade med tre hästar som alla hade sin första tävlingssäsong.

Det gjorde oss så klart nyfikna och vi frågade vad Jóhann kunde berätta om sina nya hästar på tävlingsbanan.

– Jag har med tre  hästar; Lidur fra Slippen, Snarfari fra Slippen samt Finnbogi frá Minni-Reykjum. Alla tre är unga och nybörjare. Med Lidur har jag äntligen fått en riktigt bra femgångare. Han ÄR min nya femgångshäst och den som mest tänker på mig som töltryttare har kanske glömt att jag vann femgången 2010, berättade Jóhann med en glimt i ögat.

– Mest känd är jag så klart som töltryttare och jag har fortfarande ambitionen att vara den bäste, även om jag måste kämpa lite nu. Samtidigt som jag inte vill bli inplacerad i ett fack så är Finnbogi min nya tölthäst och jag sätter min fulla tillit till honom. Trots att 2016 är hans första tävlingssäsong har han redan visat var vi går för, han och jag.

– Första gången jag såg Finnbogi var som föl i Skagafjördur. Hans ägare ringde till mig och sa att han aldrig någonsin förr avlat ett så fint föl. Så jag köpte honom. I den här hästen finns allt! Han är lagom stor, lätt och elegant och han är extremt smidig med stora rumsliga gångarter. Han är som ett gummiband.

– När jag tänker på Finnbogi så längtar jag efter ritterna på Island, bergen, himmlen och vidderna. Jag längtar efter att kunna öppna dörrarna på vid gavel och rida ut med en stor flock lösa hästar. Man säger att det är ”farligt” att åka till Island för sen vill man alltid tillbaka.

Jóhann tog Snarfari fra Slippen från banan och vi frågade Jóhann varför han gjorde så?

– Snarfari blev helt enkelt jätterädd för publiken och publikläktaren, den är stor och mörk. Så har vi det inte hemma på Slippen, där det alltid är lugn och ro när vi tränar, svarar Jóhann.

– Det är mycket som är nytt för de här hästarna, och för mig har det aldrig varit på tapeten att vinna något på det här Danmarksmästerskapet. Jag brukar säga att jag har som mål att vinna men idag är segern att vi kom till finalen i T1.

– Jag har massor av tid, hästarna är unga och behöver få komma ut och möta världen, människor, paraplyer, musik osv.

– Något av det bästa i den här situationen är att jag själv äger alla tre hästana. Det gör mig tillfreds, jag har bara mina egna förväntningar att ”slåss” mot, säger slutligen en glad Jóhann.

Vi säger grattis till priset som Årets Avlare

Artikeln är från vår danska samarbetspartner islaendere.dk

 

 

 

 

Share post:

Related articles

Sofia Hallin funderar – Känslig, lugn eller bara missförstådd häst och vad är skillnad mellan Sverige och Island?

Jag fick en fråga om vad som är dom största skillnaderna mellan hästarna som kommer från Island och...

Intervju med Elsa Mandal Hreggvidsdottír om att bli internationell avelsdomare

Igår gratulerade vi Elsa Mandal Hreggvidsdottír till att ha blivit en av 29 internationella avelsdomare. Idag fick vi...

Bellas ridövning vecka 11: Nu blir det galopp! Variera tempo och steglängd.

Väldens härligaste gångart – galopp. Den gör dessutom så mycket nytta för våra hästar. Den här övningen lär...

Grattis till Elsa Mandal Hreggvidsdottír som nu är internationell avelsdomare inom FEIF

Grattis Elsa till att du nu är aveldomare inom FEIF. Det ligger ett hårt jobb bakom att klara...
sv_SESvenska