Intressant temakväll med Heimir Gunnarsson

Date:

 

Heimir Gunnarsson.

I torsdags kväll kom Heimir Gunnarsson till Idrottens Hus i Helsingborg. Inbokad av Gandurs intressegrupp för avel med Lotta Witt Hegardt och Susanna Lillvik i spetsen. Inbjudna var alla föreningar i Islandshästdistrikt Skåne. Vi var nog ett 25 tal deltagare på plats kl 18.00 för att lyssna och lära. God fika fick vi också avnjuta under kvällen.
Kvällens tema var ”Val av hingst” vilket just nu är högaktuellt så här på vårkanten.
Heimir tog oss med på en resa där han började med att klargöra ”Vad är avel?” och att avel kan beskrivas som ett ”Långsiktigt arbete där nästa generation ska bli bättre än den tidigare” och nästa fråga blev då ”Hur ska vi nå dit?”
Svaret blev: ” Kunskap, planering och en portion tur”.
Planerat avelsarbete bör innehålla ett tydligt avelsmål, både avlarens eget och det övergripande målet dvs rasstandarden som finns beskrivet av FEIF.
Ett gott råd är att innan man betäcker fundera och formulera ner sitt eget avelsmål med några få meningar.
Till vår hjälp kan vi sedan använda Worldfengur, stamboken som omfattar alla islandshästar. Vi behöver också definiera våra egna avelsdjur dvs vilka ston ska vi betäcka? Hur ser deras egenskaper ut?


Alla hästar som registreras lämnar även in DNA (svanstagelrötter) som sedan förs in i WF vilket jämförs med föräldrarna det är ju väldigt viktigt att vi vet att stamträdet bakom vår häst är korrekt. I en del fall har det uppmärksammats på senare år att härstamningen är fel bakåt, ex den kända hingsten Kjarval frá Saudarkrokur fick för inte så länge sedan en ny pappa. Det finns en inbyggd automatisk varningsklocka i WF om DNA skiljer sig från förväntat.
Vi hittar ett förväntat avelsvärde BLUP i WF för varje häst vilket då kan ge oss vägledning i valet av egenskaper som vi vill förstärka och inte då bara individens total BLUP. Virtuell parning kan vi göra i WF och många andra funktioner finns där för att vi ska kunna välja så bra som möjligt.
Innan vi börjar behöver vi också ha kunskap om vilka olika regelverk vi har att rätta oss efter som t e x FEIF, Svenska Jordbruksverkets regler och vår egen avelsorganisation SIF Avels regler.
Det är dock alltid vi avlare som styr hur avelsarbetet framskrider det är våra val av avelsdjur som till synes och sist sätter sin prägel på rasen vilket självklart är ett stort ansvar vi har att axla när vi planerar för nästa generation.
Varför ska vi avelsbedöma våra avelsdjur?
Enkelt sagt för att få ett opartiskt utlåtande om hästens egenskaper jämfört med det officiella avelsmålet. Ju mer fakta vi har om stoet och den tilltänkta hingsten ju större chans är det att lyckas med kombinationen.
Under 2017 kommer tävlingsresultat (WR tävlingar) vägas in i BLUP vilket kommer ge en bredare bild eftersom det är många hästar ffa valacker som tävlas men relativt få av dem kommer till avelsbedömning. Ju mer information vi kan få in i WF dess säkrare blir siffrorna i varje hästs BLUP.


Heimir tog också upp diskussion om inavel och linjeavel. De gamla sk ”avelslinjerna” har luckrats upp i stort sett helt, främst beroende på att transport av ston och hingstar blev lättare på Island. Förr var man hänvisad till att använda de avelsdjur som fanns i närheten och inaveln var utbredd. Inavel medför att fertiliteten sjunker, hingstarna får mindre testiklar, hästarna blir mindre och man, svans och hovar påverkas ofta negativt. När man tittar på inavels koefficienten är det bra att veta att när man passerar 3 % så börjar en linjär försämring.

Ett mycket intressant inslag under kvällen var en genomgång av de hästar man har funnit har haft störst inflytande på vår ras. Genom att titta på DNA hos alla islandshästar som föddes 2010 kunde man räkna ut i % hur stor del de olika anfäderna/anmödrarna hade i just den årgången. Ex Hrafn frá Holtsmula, 10.68%, Orri frá Tufu, 6,76%, Sida frá Saudarkrokur 6,62%, Sörli frá Saudarkrokur, 6,10% osv
Heimir berättade att man just nu har ett projekt där man tittar på ”verksamhetshästarna” vilka egenskaper dessa har som gör dem speciellt lämpliga i t ex turridning, ridskolor osv. Insamling av material pågår.
Sist kan vi berätta att inloggningen till Hestur nu kan göras via samma inlogg som till WF dvs utan mobilt bank id.
Glöm inte att registrera och betala stoavgift i Hestur när du ska betäcka ditt sto och har valt hingst!
Tack Heimir för en mycket uppskattad och intressant kväll och stort tack till Lotta och Susanna som arrangerade det hela.
Vid pennan, Yvonne Liljeroos, Stall Vitavillan.

Share post:

Related articles

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...