Givande avelsdomarkonferens på Hólar

Date:

 

Deltagande avelsdomare. Foto: Guðmundur B. Eyþórsson.

I helgen hölls domarkonferens för alla internationella avelsdomare på Island. Denna gång visade Island upp sig från sin allra bästa sida med strålande sol och vindstilla väder. Det stod i stark kontrast till förra gången då hemfärden var samma dag som Eyjafjallajökull fick sitt utbrott och det var flygstrejk på Island som gjorde att alla blev strandade på Keflavik.

Mötet hölls på Hólar och samlade samtliga avelsdomare utom en. Det är nog ganska unikt i hästvärden att samla hela den internationella domarkåren och få utbyta erfarenheter och lyssna på aktuell forskning men även döma tillsammans.

Denna gång presenterades mycket intressanta resultat från de olika studier som pågår på Island. Gudrún Stefánsdóttir presenterade sin studie om hur islandshästar påverkas fysiologiskt i samband med avelsvisning. Hennes resultat visar på att islandshästars prestation är jämförbara med ett travlopp eller galopprace när man bland annat jämför maxpuls eller laktatvärden. Diskussionen efter detta handlade om hur vi kan förändra kraven i samband med visning. Att tydligt markera den sträcka domarna tydligt kan se vid bedömning och på sikt förkorta sträckan är förslag på förändringar. Denna typ av beslut kan inte tas av domargruppen utan måste tas av FEIF. Redan i sommar kommer dock Island pröva att markera en kortare visningssträcka för hästarna.

Elsa Albertsdóttir hade preliminära resultat från sin pågående studie om hur domarnas bedömningar i olika länder är jämförbara, dvs går att upprepa. Detta ledde till mycket diskussioner eftersom just standardisering av hur vi bedömer är en av de viktigaste uppgifterna och utmaningarna vi har för att kunna jämföra resultat mellan olika bedömningstillfällen och länder. Långa diskussioner fördes där vi enades om att bland annat införa en standard för hur en häst ska ställas upp inför domarna. I fortsättningen kommer vi vara mer strikta på att hästen står stilla, rakt under sig och utan att man fodrar hästen under uppställningen, allt för att kunna jämföra resultat.

Vad gäller ridegenskaper kommer inga resultat ges under själva bedömningen utan alla kommer ges direkt efteråt. Vad gäller att ge poäng vid översiktsvisningen kan inga regler införas detta år mendäremot gäller samma rekommendation, dvs att poängen bör ges efter bedömningen.

Thorvaldur Kristjánsson presenterade sina studier varav en jämför de hästar som bär på passgenen (A/A) jämfört med de med (A/C). Det visar sig att hästar som har denna genuppsättning är de hästar som förutom att de har anlaget för pass även är de hästar som i större utsträckning får 9 eller högre för tölt eller får 9 för tölt som 4 åringar. Han presenterade även sin studie som jämför exteriör i förhållande till ridegenskaper. Det var många intressanta resultat där han visade tydligt att mycket av det som vi redan lägger vikt vid vid exteriören har betydelse för hästens totala bedömning. Han kunde visa, genom att jämföra alla de mått som görs i samband med mätningen, att exempelvis hästar med för mjuk rygg eller framfallande rygg får lägre totalpoäng för gångarter. Det framkom även att hög manke och jämnt kors gav högre poäng.

På slutet av konferensen diskuterades den studie som snart kommer publiceras om att stångbett med tungfrihet i mycket hög frekvens orsakar allvarliga skador i munnen på hästens laner. I dagens regelverk för avelsvisningar finns ingen röd lista för utrustning som på sporten men det kommer införas. På Island och i Sverige kommer troligen djurskyddslagen göra att bettet blir förbjudet när man visar på så starka samband mellan användande och allvarliga sår.

Konferensen slutade i strålande sol med ett magiskt vackert Island på resan hem och känslan var att vi sällan haft ett så konstruktivt och givande domarmöte.

 

Rebecka Frey

 

Share post:

Related articles

Reportage från den inspirerande hästfestivalen på Sundabakki med föreläsningar, clinic, hingstar och annan inspiration

  Lördagen satt vi bänkade i det ljusa ridhuset på Sundabakki. Det var dags för Hästfestival. När Vignir Jónasson...

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...

En pratstund med Jenny Mandal om Gædingalist. ”Grenen ska visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter!”.

Som vi redan tidigare kunnat läsa har Gædingafimi bytt namn till Gædingalist. Om vi översätter till svenska så...
sv_SESvenska