Gårdsresa till Södra Island september 2013

Date:

Snön hade lagt sig som pudrat socker på fjälltopparna under natten och från väster närmade sig en gruvlig storm. Vi packade våra väskor för den här gången och begav oss motvilligt mot flygplatsen via den Blå Lagunens undergörande vatten. Om ny kunskap, glada skratt och oförglömliga minnen vägde tungt skulle vi alla fått övervikt på planet hem 

Bild 7

Text: Änges Kristina Lundén

Foto: Brita Panzar /uppLEVA

          Lotta Lantz & författaren

 

Årets gårdsresa med uppLEVA för Idunns medlemmar och andra avelsintresserade islandshästvänner gick till södra delen av ön. Vi besökte uppfödare som nått framgångar de senaste åren inom avel och tävling. En reflektion jag gör är att embryotransfer verkar användas i större omfattning nu än när vi var här för två år sen. Då var det någon enstaka tävlingsryttare som berättade att de använde sig av tekniken men i år nämns det på flertalet gårdar vi besöker. Islands ekonomi, och med den marknaden för hästar, verkar ha börjat återhämta sig. Flera uttrycker att de under de svåra åren gallrat rätt drastiskt i sitt stomaterial och tagit avkommor bara på de riktigt bra stona med säkra klass-I bedömningar. Man är även mindre benägna att använda oprövade BLUP-(ung)hingstar utan satsar på säkra kort. Stallarna är fyllda av fantastiska unga hästar som skall ridas in och de har genomgående bedömda och ibland berömda föräldrar. Vi möter unga duktiga människor med framtidstro som satsar på en försörjning som professionella tränare. Man bygger upp kompletta anläggningar med goda arbetsförhållanden och möjlighet att träna på året runt basis. Vi möter också en och annan islänning som under många år jobbat som tränare i skandinavien eller Tyskland men som nu flyttar hem och etablerar sig. Man saknar det avspända umgänget med hästen och kollegor på året-runt-basis.

Brita Pantzar har satt ihop reseprogrammet tillsammans med Katrín Sigurðardóttir från gården Skeidvellir som för övrigt blir vårt första stopp efter incheckningen på hotell Eldhestar i Hveragerdi.

Skeidvellir

Skeidvellir www.skeidvellir.is

Här möts vi av Siggi Saem och hans fru Lisbeth. Siggi som underhållande och engagerat berättar om avelsarbetet på Skeidvellir och den tidigare gården Holtsmula. Man har gallrat hårt i sin stoflock och satsar nu på unga ston som meriterat sig. Han nämner Spyrna frá Holtsmula som vann 4-års klassen på Landsmot 2000, en fyrgångare med 5 st 9-or och hennes dotter Sóley frá Skeiðvöllum 8.02 (4 år) Man har två ston som man använder som fostermödrar för embryotransfer och kommer ev. att ta ägg från Soley nästa år. Detta för att kunna tävla henne och på det viset meritera henne då fyrgångare har svårt att hävda sig enbart med sin avelspoäng.

Hekla frá Varmalaek, 23 år och syster till allas vår Mökkur har dock en ohotad ställning i stoflocken med sina 5 hedersprisston i stamtavlan. Hingstar som använts i år är Orri frá Thufu, Spuni frá Vesturkot, Stali frá Kjarri och egna uppfödningen Hraunar frá Skeivöllum. Fokus nu är att hålla några få ston i avel och satsa på de unga stona där man känner mor och mormor. De allra viktigaste egenskaperna enligt Siggi är lynnet, lynnet och lynnet. Att avla är en livsstil och en bra avlare måste känna sina ston. Det är nödvändigt att träffa hingsten och inte bara läsa hingstkatalogen och gå på bedömningssiffrorna. Man måste gå på bedömningarna och hålla sig uppdaterad.

Siggi känner skepsis inför utvecklingen och tycker att avelsvisningarna allt mer tenderar att bli rena kraftuppvisningarna. Hästarna går rätt fram i full fart mellan två staket och det är svårt att bedöma hur ridbarheten och lynnet är. Visarna är mycket skickliga att hantera tuffa och svårridna hästar och full fart betalar sig bra menar han.

Vi bjuds på ett delikat långkokt lamm med rotsaksgratäng och svampsås innan vi förflyttar oss ut i ridhuset för en unghästclinic med Hekla Katharina Kristinsdóttir och Andri frá Skjalg. Katharina är utbildad på Hólar och jobbade som lärare där förra året.

Hästen Andri är 8 år och började ridas in som 6 åring, han var då helt ohanterad.

-Börja alltid med en inventering av det positiva hos hästen, sen kartlägger du hans tillkortakommanden. Den kunskapen påverkar hur du sen lägger upp träningen. Jobba mycket från marken i skritt och tölt, sedan med sadel på, allt det du vill att hästen ska kunna när du rider den skall befästas från marken. Katharina vill inte att hästen ska söka eftergift genom tryck i tygeln utan genom att bli avslappnad i gångarterna.

-Nu har jag pratat en hel del om hästen och hur den är säger Katharina, men nu skall jag prata om vikten av att som ryttare vara medveten om hur man påverkar hästen genom sin vikt och balans. Man måste sitta rätt över hästen med lika mycket vikt i båda stigbyglarna. Har du samma problem med flera av de hästar du rider t ex att de är stela i samma sida då är det du som ryttare om behöver hjälp med din kroppskännedom. Belöna hästen när den gör rätt. Övergångarna mellan gångarterna måste vara mycket avspända. Använd galoppen för att få hästen att lätta fram och trampa under. Gör övergång från galopp till tölt och behåll lättheten fram. Växla mellan tölt-galopp-tölt. Sluta när hästen söker sig ner och fram och är avslappnad. Vill du läsa mer om Katharinas träningsfilosofi se artikel i Eidfaxi´s engelska utgåva mars 2013. Vi tackar Katharina och Andri för en lärorik clinic och tackar gårdsfolket på Skeidvellir för gästfrihet och god mat innan vi i ett blåsigt och regnigt höstmörker återvänder till hotellet för skön sömn i Hästens sängar.

Tonn

Tónn frá Austurkot

Austurkot www.austurkot.is

Vi träffar Páll Bragi Hólmarsson som tillsammans med Hugrún Jóhannsdóttir äger gården Austurkot i Selfoss. Stjärnan i stallet är Álfadrottning frá Austurkot, högst bedömda 7 års sto 2012 och Álfur from Selfoss högst bedömda avkomma. Alfadrottning har 8.37 ext och 8.64 rideg. med fem 9:or. Samma mamma som Alfadrottning, Snaefridur frá Thoreyjarupi, har Snaesol frá Austurkot med 8.50 i ridegenskaper och Páll Bragis bästa tävlingshäst. Snaesol är en riktig gaeding med höga poäng och på henne har gjorts två embryotransfers i år med egna hingstar. I aveln finns fyra klass-I hästar e. Alfur och man har tre egna hingstar som nu tränas för att bygga styrka inför ny avelsvisning. Det är skimmelskäcken Tónn e. Klettur frá Hvammi och u.Thruma frá Thoreyjarnupi (halvsyster till Snaefridur) och gulbruna Snaer e.Gaumur frá Audsholtshjaleiga och u. Snaefridur.

Tjalfur frá Austurkot är en ung fuxhingst med en klass-I bedömning som fyrgångare e. Alfur.

 

-Embryotransfer har fått fart pga en kunnig och driftig veterinär och det är inte så dyrt att använda sig av säger Páll Bragi. Fina ston som är lugna och harmoniska, både fyr- och femgångare, har sin plats i islandshästvärlden. Man skall inte blanda så mycket som man gör idag utan renodla fyrgångare och femgångare. Avlare idag är inte riktigt överens om var man är på väg med aveln. Det är svårt att bedöma karaktär och vilja, hur förvaltar vi lynnet när gångarterna är så mycket i fokus? Idag är det allt för mycket fokus på tölt med lyft.  Bra rörelser är inte bara lyft utan också längd.

Idealhästen skall fungera lika bra på tävling som på långritt. Man tar ca 10 föl per år och använder endast bedömda och beprövade hingstar.

 

Fellskot www.fellskot.com

Vem har väl inte förförts av Hnokki frá Fellskoti´s uppvisningsseger i töltfinalen i Berlin. Vi besöker det lilla familjeföretaget där Hnokkis ursprung finns och där avelsmålet är tävlingshästar med bra lynne och gångarter.

1994 började man med hästavel och 1997 såldes korna och man satsade enbart på hästarna. Med sina 360 ha är man en mellanstor gård och mamma Maria Thorainsdottir, pappa Kristinn Antonson och dottern Linney Kristinnsdottir jobbar i företaget. Man föder upp och säljer avelshästar och tävlingshästar.

Man har ett fölhotell på gården, man kan ha 24 föl på stall över vintern. I december skiljer man ifrån och tar in fölen för utfordring. Det är särskilt viktigt anser man om stoet är dräktigt på nytt. Man tar ston och unghästar till ett 80 ha stort bete på sommaren för att de ska få uppleva frihet och livet som vildhäst. Det är ett bra sätt för dem att lära sig respekt i flockfostran och underlättar inridningen senare.

Man tar ca:5 föl per år, man eftersträvar ingen stordrift utan vill ha det hanterbart. I år har man föl efter Alfur och Alfasteinn. Till nästa år väntar föl efter bl.a Stali frá Kjarri ochToppur frá Audsholtshjaleiga. Man använder alltid förstaklass hingstar och mycket sparsamt unga hingstar med förstaprisföräldrar. Man användera bara meriterade ston och det finns fem klass-I ston i avel bl.a Hnota frá Fellskoti, Hnokkis mamma.

I stallet står en syster till Hnokki e.Alfur, hon fick ett komplicerat benbrott när hon var ung och har fått stå på stall i tre år innan benet läkt ihop. Idag är hon återställd och det enda man ser av skadan är ett ärr uppe på knäleden. För att minska sårbarheten vid svängningarna på hästmarknaden satsar man nu bredare på turism. Gården ligger nära Gyllene Cirkeln och man planerar att ta emot turister under ordnade former och har byggt ett gästhus för övernattning.

Efter en värmande sopplunch vid Geysir och ett och annat foto på en Strokkur i högform reser vi vidare till

Fellskot

Hlemmiskeid 3 www.facebook.com/Hlemmiskeid3?fref=ts

Inga Birna Ingolfsdottir och Arni Svavarson hälsar oss välkomna och vi blir generöst utfodrade med ostbricka, vin, öl och isländskt kaffe. På Hlemmiskeid har man avlat hästar i liten skala i 20 år, avelsmålet är villiga femgångare med korrekta gångarter och stora rörelser. Inga och Arni har vunnit priser för sin avel de senaste tre Landsmóten.

-Lynnet är det viktigaste, om inte lynnet är bra spelar resten ingen roll säger Arni.

På Hlemmiskeid tar man ca.10 föl om året och i stoflocken finns fem klass-I ston. De flesta avelsstona härstammar från två stamston Dröfn frá Nautaflötum och Orka frá Isabakka som köptes in 1990 då man började avla på gården. På Landsmót 2012 blev Pála frá Hlemmiskeid 3 bästa sto i 4-års klassen med 8,24. Pála var e.Stali frá Kjarri u.Dora frá Hlemmiskeid 3 (3:a bland 6-års ston på LM 2006). Pála förolyckades tyvärr på hösten 2012 och man har ingen avkomma av henne men en fyraårig och en treårig syster. Ronja frá Hlemmiskeid 3 kom 2:a i sexårsklassen på LM 2011 med 8.70 för ridegenskaper (e.Krakur frá Blesastödum och u.Kjarnorka frá Hlemmiskeid) Två embryotransferföl efter Ronja föddes 2010. Gårdens flaggskepp heter Mjölnir frá Hlemmiskeid 3 e.Krakur frá Blesastödum och har 8.51 i bedömning. Mjölnir var högst bedömde fyraåring 2009 på Island och kom på femte-plats i 7-årsklassen på LM, han är nu såld till Tyskland. Hans första fölomgång kom till visning i år med ett klass-I sto bland topp tio i landet och ett sto med 7.71 i bedömning.

Man använder olika hingstar och i år har man använt Krakur frá Blesastödum, Kjarni frá Pjodolfshaga, Keilir frá Midsitja, Flaki frá Blesastödum, Möller frá Blesastödum och Kvistur frá Skagaströnd

 

Blesastadir www.blesastadir.is

Holmfridur Björnsdottir och Magnus Trausti Svavarsson på Blesastadir bjuder på ett skönt skådespel när man driver hem stoflocken för att vi ska få träffa de oemotståndliga fölen.

Stoflock2

Stoflocken med föl kommer närmre.
Stoflocken med föl kommer närmre.

På gården i Selfoss finns ca:150 hästar och på norra Island har man 1500 ha bete för 2-3 åringarna. De flesta fölen är efter de egna hingstarna Möller, Krákur och Trausti. Krakur är för övrigt den första häst vi får syn på när vi svänger in på gården då han står staty på stallbacken, och vi får även träffa legenden IRL så att säga då han visas upp på stallgången. Blesastadir har framförallt fått fram fantastiska hingstar som Flaki med 9.30 i ridegenskapsbedömning, Brjann (e. Krakur) med 9.5 för tölt, Kiljan och Oskar.

Man anser det orättvist för hästarna att fyr- och femgångare bedöms efter samma skala. Det får till effekt att man försöker pressa pass ur fyrgångarna. Det är stor skillnad på poäng mellan Island och Europa säger man, det är lättare att få höga poäng i Sverige, Danmark och framförallt Tyskland.

Bild 9

Stoföl med BLUP 119 född september 2013 e.Sjódur frá Kirkjubae u.Díana frá Vatnsleysa

 

Vesturkot www.vesturkot.is

Här tas vi emot av Hulda, dotter till Finnur Ingólfsson og Kristín Vigfúsdóttir, och Thorarinn Ragnarsson som är tränare på gården och som utsågs till bästa avgångselev från Hólar 2012. Vi travar ut i hingsthagen och träffar legenden Spuní frá Vesturkot (9.25 i rideg och 8.92 tot). Han har haft över 100 ston i sommar på semin och naturlig betäckning. I sin avel har man nio klass-I ston och man vill ligga på 5-6 föl om året. Mest har man använt sina egna hingstar Spuní och Seamundur. I år har man även använt Sjódur frá Kirkjubae och Glodafeykir frá Halakot. I december skiljs fölen av och får då en veckas grundträning. Att ledas i grimma, lyfta fötter och stå på stall tränar man innan de släpps ut i unghästflocken.

Hulda berättar att de använt embryotransfer på Spunis mor och på Huldas tävlingshäst.

Holaborg www.holaborg.com

Vi avslutar dagens med ett besök på Holaborgs Hästrehabiliteringsanläggning. Här träffar vi Emilia Staffansdotter som visar oss runt på kliniken och berättar för oss hur en modern rehabiliteringsanläggning succesivt vuxit fram och nu allt mer nyttjas av hästtränare på södra Island. Framför allt märker man en högre beläggning de år det är Landsmot.

Vi får träffa en flott svart hingst (8.60 rideg, 8.49 tot) som nu kastrerats och skall exporteras till Florida som tävlingshäst. Han står på Holaborg för att hållas i kondition mha löpband inför exporten utan att behöva vara i träning. Genom att sänka löpbandet ner i vattnet kan man reglera vattendjupet och därmed hur stor belastningen blir.

Bild 8

Veterinär Katarina Tegholm studerar vattenträningen

-Den arbetar mera rätt med kroppen när den ”pulsar” i vattnet, vid simning sänker hästen ryggen och sträcker upp halsen och andra muskler arbetar än vid ridning i rätt form, säger Emilia.

-På löpbandet i vattengraven får hästen en lågintensiv träning där den inte kommer upp i puls som vid simning. Vattenträningen är mycket lämplig vid rehabilitering av belastningsskador på ben då 60% av kroppsvikten bärs upp av vattnet om vattennivån får gå så långt upp att buken kommer nätt under ytan.

Efter ett pass på 20 minuter i vattnet ställs hästen på vibrationsgolv, vibrationerna masserar alla muskler och ersätter stretching efter träningspasset. Vintertid ställs hästen sedan in i varmluftsspilta med ”fönar” i väggarna för att torkas ordentligt. Den egna uppfinningen kom till efter att man haft problem med mugg på hästar som trampat vatten. Man har även en stor skrittmaskin i ridhuset och det finns ca:100 hästar på gården varav många ägs av Dan Slotts USA.

Bild 11

Här skakar en del av gänget loss i vibrationsspiltan på Holaborg

 

Krokur www.mhof.is

Reynir Örn Pálmason tar emot oss på SIF:s ordförande Göran Montans gård i Hella. Hästar som avlas här med början 1998 får efternamnet frá Margrétarhof. Man tar 2-3 föl om året och totalt har det fötts 55 hästar ”frá Margrétarhof”. Av dessa har 8 visats och 6 gått in i första klass. Målet är 8-10 föl om året. Gården är träningsstation med 43 stallplatser och man har kursverksamhet, det finns två gästhus på gården för kursdeltagare. Man bygger en vattenträningsanläggning nu för sina egna träningshästar. Familjen Montan har byggt ett nytt boningshus och ovalbana skall byggas till sommaren. Även kurs och konferenslokaler är under iordningsställande i ridhuset så hela anläggningen har känslan av byggarbetsplats och andas framtidstro. Här säljer man 30 hästar per år varav ca 10 inom landet,

   – Vi har haft bra tränare så hästarna har varit lättsålda säger Reynir. Den isländska marknaden har inte riktigt hämtat sig än så nu går de flesta hästarna till Sverige, Danmark och ffa Tyskland.

 

Efri Raudalaekur saknar hemsida i dagsläget

Gudmundur Fridrik Björgvinsson med hustrun Eva Dyröy köpte gården tillsammans med sin affärspartner Kristjan Rikhardsson för två månader sen och satsar nu på att bygga upp en modern träningsanläggning. Gudmundur blev utsedd till ”Årets ryttare” på Island 2012 och var nominerad till årets avelsryttare, tävlingsryttare och gaedingaryttare. På Landsmot 2012 i Reykjavik visade han bl a den egna uppfödningen Fura frá Hellu som vann 5-års klassen med en totalbedömning på 8.46 och deltog i avels-VM i Berlin 2013 där hon bedömdes till 9 för långsam tölt, skritt och helhetsintryck och till 9,5 för tölt, trav och spirit. Den fantastiska  svarta hingsten Sjódur frá Kirkjubae som kom 2:a i 5-års klassen med 8.88 rideg. och 8.60 totalt visades också av Gummi.

Avelsmålet är bra fyrgångare med flott form och stora rörelser. Bra lynne är A och O och man tar 10-15 föl om året på 10 klass-I ston.

– Vi har tagit ut avelshästar som vi tycker bra om, vi följer ingen speciell blodslinje säger Gummi.

   – Vi försöker hålla nere storleken på hästarna, de bör inte bli för höga. 143 är nån sorts gräns. Idag går aveln mot lite för stora hästar och större hästar kräver mer träning.

Alfuravkomma

Alfúr-avkomma– en av många vi såg på Island

Sydri Gegnisholar www.gangmyllan.is

Blev årets avelsgård 2012, här finns Olil Amble, Bergur Jonson och drottningen Álfadís frá Selfoss med flera av sina ättlingar. På Sydri-Gegnisholar föds ca.20 föl om året (i år en del efter Stali frá Kjarr) och man skiljer från fölen i april, strax innan stona ska föla igen. Unghästarna körs till östra delen av ön där de växer upp på stora marker för att bli starka och hållbara. I stallet finns just nu treåriga hingstar efter Álffinnur som skall ridas in. Ungstona kommer in nästa vecka för träning. I stallet finns hederspremiestona Ljonslöpp och Framkvemd frá Ketilsstödum. Flugnir frá Ketilsstödum, en ståtlig svart hingst undan hederspremiestoet Framkvemd belönades med 10 för pass 2012 och står för betäckning på gården.

Unga Álfhildúr (e.Orri) fick 9 för tölt på Landsmot som 4-åring. Àlfhildúr är syster till Álfur, Àlffinnur, Àlfasteinn och Àlfarinn osv. alla fantastiska avkommor till Àlfadís.

Vi får en visning i ridhuset av Elin Holst från Norge och Esther Kapinga från Holland som arbetar som tränare på gården. De berättar att man lägger mycket energi på följsamhet och lätthet i träningen. Man arbetar mycket från marken med longering och undviker då rundpaddocken för att hästarna inte ska söka stöd i väggen.

 

Kjarr i Ölfus www.kjarr.is

Här hos Helgi och Helga hittar vi avelsmatadoren alla kategorier 2013 på Island, den makalösa Stali frá Kjarri , 9.09 i rideg. med 171 betäckningar i år, naturliga och semin, och 27 avkommor i klass-I. Mor till Stáli är Jonína frá Hála med inte mindre än 8 av 17 avkommor i klass-I.

Det är 30 år sen man fick sitt första föl på gården Kjarr, då avlade man på fyra ston man köpt in och alla hästar som idag finns på gården stammar från dessa.

Idag tar man 5-6 föl om året. Hingstar som använts är förutom egna hingstar även Arion frá Eystra-Frodholti med 8.94 rideg. 2012 och Kvistur frá Skagaströnd.

Helgi Eggertsson säljer andelar i sina goda ston hellre än att sälja dem helt och hållet. Han tycker det är svårt att välja vilka som ska bort och vilka som man bör behålla. Avelsmålet är 5 gångare med god tölt, vilja och bra lynne. Det ska vara hästar som alla kan rida. Helgi rider själv in sina uppfödningar men anlitar andra till visning. Man har tagit fram 17 ston och 18 hingstar till klass-I.

Nu styr vi kosan mot Reykjavik, där väntar shopping på 66 North-outlet, middag på Grill Market för alla och konsert med The Real Group på Harpa för några.

Lördagen börjar med regn och snålblåst – vi tar oss ut till stallområdet Vididalur strax utanför Reykjavik där Landsmót gick av stapeln förra året.

Här är det finaler i Tommatid – tävlingar till minne av Tomas Ragnarsson med gräddan av Islands tävlingsryttare på plats. Vi gör en stallvanding under ledning av Katrin mellan starterna och besöker Siggi Matt och Diddi Bardarson´s stallar.

Siggi Matt (www.ganghestar.is) bedriver tillsammans med sin fru Edda Rún en verksamhet under namnet Ganghestar. De erbjuder fullservice till islandshästägare med träning och avelsvisning mm. samt ridskola för barn vintertid.

Vintern 2013 är fullbokad med träningshästar inför Landsmot i Hella 2014. Siggi gör även ”hembesök” för rådgivning till ägare som själv tränar sina hästar och får sedan hästarna till sin träningsstation tre veckor innan visning.

Siggi och Edda äger 25% i Keilir frá Midsitja och i stallet finns Helgi, en Keilirson som är Siggis påläggskalv för tävling. I vintras köpte man Andri frá Vatnsleysa, som skall tävlas i tölt i år och sen exporteras till Danmark.

SiggiMatt

Siggi Matt framför prishyllan i stallet i Vididalur. Yngsta världsmästaren någonsin som 17-åring

Diddi Bardarsson (www.diddi.is) delar generöst med sig av ett mångårigt och händelserikt liv i hästens tecken. Diddi anser att det var mycket svårare förr att få hästar in i I-klass. Idag avlar man mer målinriktat och har ett bättre avelsmaterial att utgå ifrån. Målet är genomsnitt eller bättre, alla ”dåliga” ston går bort. Diddis läromästare är Eggert Jónsson på Kirkjubae,– han var den första avlaren som systematiskt jobbade mot ett uppsatt mål. Han tog konsekvent och osentimentalt bort alla hästar med dåligt lynne ur sin flock. Diddi hade tidigare ca:20 klass-I ston i avel, marknaden var god och alla föl såldes. Han använde bara ston som han själv hanterat och visste hur de var i lynnet.

   – Sen gick marknaden ner och då gjorde jag en uppföljning hur det gått för mina avkommor och upptäckte att 60% av mina ston gav medelmåttiga hästar. Jag gallrade bort dem, och sparade bara de allra bästa. Modern avel är för ung för att vi ska kunna förlita oss på BLUP-systemet. Det är inte så enkelt som att två hög-blupare automatiskt ger en bra avkomma.

   -Nyckeln är att avlare har olika mål, problemet idag är att alla springer efter mode-hingstar, populära för året, förmodligen är det bara hälften av stona som mixar bra med modehingsten, räddningen är avlare som går sin egen väg säger Diddi.

   – I Hornafjördur hade man en blodslinje som var isolerad, ur den kom starka, kraftfulla arbetsvilliga hästar, som hanterar vatten bra. De är mycket goda simmare med stort mod, de tvekar aldrig och snubblar aldrig. 1978 när de kom till LM hade de ridit 90 km om dan för att ta sig dit och sen tävlade de och vann LM.

   -Eggert på Kirkjubaer var en avlare med en vision. Eggert använde sig av Hindisvikhästar för att få in nytt blod i sin avel säger Diddi. Han tänkte bara på sitt avelsmål och blandade in Hunavatnasyssla och Svadastadir . Idag är vi inte bundna till vissa linjer men de är räddningen för oss, tack vare dessa människor som stod för åsikt och vågade gå sin egen väg har vi idag en genetisk mångfald att ösa ur. Om man går utanför normen idag får man ett piller skämtar Diddi, idag är vi inte lika tillåtande till udda karaktärer och oliktänkare.

Diddi har en gård vid Katla, Oddholi, där han avlar på ca:15 ston.

   – Jag har använt hästar från Holar som stammat från Thrá fra Hólum, fantastiska hästar har kommit från henne. Jag har hennes son Þröstur frá Hólum  efter Forseti frá Vorsabae II och har använt honom i två år.

Diddi visar en hingst undan Thrá och Glampi frá Vatnsleysa som heter Thorir fra Hólum.

En brunsvart hingst med mycket bra lynne. Dottern har tävlat honom framgångsrikt och gjort slutprovet på Hólar med honom. Thorir är 149cm hög och en ståtlig herre. Storleken på hästarna inget problem tycker Diddi, men kanske gränsen är nådd vid 150 cm funderar han.

Bild 6

Diddi och Thorir frá Hólum

 

Därefter visar han sin tävlingshäst i tölt, en svart valack efter Orri som vunnit allt som går att vinna enl. Diddi själv.

   – Långsam tölt borde räknas dubbelt, idag premieras endast kraft och fart, man rider glädjen och orken ur hästarna, man måste be hästen om man vill att den ska anstränga sig mer, inte tvinga den med piskan. Min passhäst är 20 år den vill fortfarande tävla, man måste alltid rida på hästens villkor och aldrig använda våld.

Vi ser töltfinalen och Diddi tävlande på den svarta valacken, stämningen är hög i Fakurs klubbhus och många öl blir druckna. Vi bjuds på hummersoppa som någon tappat tabascoflaskan i men den värmer gott nu när det isländska vädret visar sig från sin sämsta sida med regn och snålblåst, Björ heter det isländska ölet och det är mycket lättdrucket efter den kryddstarka soppan. Rödkindade och nöjda tar vi oss tillbaks till hotellet.

 

På kvällen väntar den numera traditionsenliga avslutningsmiddagen på The Fish Market. Med vemod summerar vi de senaste dagarna och tackar Brita för ännu en resa med ett fantastiskt program. Vi tackar också för att hon hållit oss på gott humör i bussen med Djupúr och bananer och botat eventuella förkylningstendenser med Opal (isländsk läkerolshot). Vi är alla ense om att får vi bara leva och ha hälsan så ses vi nästa år igen. Då går färden åter upp till norr lovar Brita – har du inte blivit lite sugen på att hänga med oss då?

Bild 10

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...