Gædingapoäng över 9, sportgrenar, och avel. Snart är det dags för Landsmót! Med video på Leynirs otroliga A-flokksuttagning!

Date:

Ljósvaki frá Valstrýtu fick 9.19 i uttagningarna i B-flokk (GDB) Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Just nu sjuder Häst-Island av uttagningstävlingar, avelsvisningar och förberedelse inför Landsmót som går av stapel 3-10 juli i Hella på södra Island. En nyhet för i år är att även sportgrenarna F1, V1 samt T2 kommer att vara med utöver gædingkeppni-grenarna, Tölt T1 och passen.

Ishestnews kommer knappt att hinna packa om resväskorna efter att ha rapporterat från SM innan det är dags att virkona skor och jackor för att ge oss av till Hella för att njuta av hästar och ryttare där många är i en klass för sig.

Det svåraste brukar vara att bestämma sig för om man ska vara på den östra banan där  ovalbanegrenarna är eller om man ska hänga på den västra banan och beundra avelshästarna.

Finalerna går på lördagen den 9 juli. På söndagen avslutas Landsmót med öppna gårdar och där blir valen sådär svåra igen. Vilka gårdar ska vi åka till? Ett isländskt öppet hus brukar vara något alldeles extra.

Visst kommer ni att hänga med oss på Landsmót?

 

Vi har sett helt galna poäng i uttagningarna.

I B-flokk fick Ljósvaki frá Valstrýtu med Árni Björn Pálsson 9.19 (alltså nio och nitton!) och bara 8 hundradelar efter kom Safír frá Mossfellsbæ med Sigurdur Vignir Matthíasson. Det ska bli otroligt häftigt att se dem på plats.

 


 

Vad sägs om 9.08 för Leynir frá Gardshorni á Thelamörk och Eyrún Ýr Pásldóttir i A-flokk (GDA). Det här var 7-åriga Leynirs allra första tävling, helt makalöst. Kolla in honom och Eyrún Ýr på filmen här ovan. 

Hannibal och Mette

Bland avelshästarna kommer vi njuta av bland andra 7–årige hingsten Hannibal frá Thúfum (e. Stjörnustæll frá Dalsvik u. Grýla frá Thúfum ue. Álfur frá Selfossi) som vi tidigare skrivit om. Han visades av sin uppfödare Mette Moe Mannseth till hela 8.68 med 9.5 för tölt, galopp, ridbarhet, och helhetsintryck och 9 för resten av gångarterna. Hannibal är en fyrgångshingst och för ridegenskaper utan pass blir poängen 9.36!!!!

Lika gamla Gandi frá Raudalæk (e. Konsert frá Hofi u. Garún frá Árbæ ue. Aron frá Strandarhöfdi har också han häftiga totalpoängen 8.62. De här två följs av en räcka hingstar som alla har poäng över 8.5.

 

Magni frá Studlum (e. Konsert frá ofi u. Staka frá Studlum ue. Akkur frá Brautarholti) är nu 6 år gammal och har 8.56 i totalpoäng.

Blott fyra år och med en totalpoäng på 8.42 kommer vi att få se Valiant frá Gardshórni á Thelamörk (e. Adrian frá Gardshorni á Thelamörk u. Mánadis frá Hrishóli 1 ue. Kolfinnur frá Kjarnhóltum1). “Svenskuppfödda” Agnar frá Margrétarhofi (e. Ölnir frá Akranesi u. Garún frá Gardshorni á Thelamörk ue. Dofri frá Steinnesi) seglar in till Landsmót med 8.37 i totalbedömning.

 

Álfamær frá Prestsbæ som i år visades av Árni Björn Pálsson som också är delägare. På fotot syns hon med Tóti Eymundsson.
Foto: Ingar Jensen

Bland stona kommer vi få njuta av Inga och Ingar Jensens uppfödning Álfamær frá Prestbæ (e. Spuni frá Vesturkoti u. Thóra frá Prestsbæ ue. Orri frá Thúfu i Landeyum) och som vi liksom Hannibal skrev om igår. Álfamær har galna 9.02 i ridegenskaper med 10 (!) för pass!

Kastania frá Kvistum (e. Ómur frá Kvistum u. Katla frá Skidbakka III ue. Hlynur frá Kjarnhóltum I) har 8.92 i ridegenskaper och 8.64 totalt!

6 år är Valdis frá Audsholtshjáleigu (e. Skaginn frá Skipasaga u. Prýdi frá Audsholtshjáleigu ue. Kvistur frá Skagaströnd). Hon har 8.60 i totalbedömning.

Vi påminner dig som själv ska till Landsmót att du måste desinficera skor och annat som varit i kontakt med hästar utanför Island och att du även måste tvätta kläderna noga.

 

 

 

 

Share post:

Related articles

Sist ut av svenskarna som ridit Landsmót – Eyvindur Mandal och Sandra Stefánsson

De två sista i vår presentation av svenska ryttare som ridit Landsmót är Eyvindur Mandal och Ishestnews egna Sandra Stefánsson. Ifall...

Missa inte Hippologprogrammets liveclinic med Eyjólfur Isólfsson

Den 14 oktober har Hippologprogrammet, Sveriges enda universitetsutbildning inriktad på häst, en liveclinic via Facebook med adjungerad professor...

Hugo och Tindra-Li gick SIFs avelsvisarkurs för unga

Den 15 september samlades tolv ungdomar på Stenholmen för att gå SIFs avelsvisarkurs för unga, steg 1. Deltagarna...

Sofia Bengtsson och Frida Dahlén har tävlat på Landsmót i storm och regn på tvären

Nu fortsätter vår serie med svenska ryttare som ridit Landsmót med Sofia Bengtsson och Frida Dahlén, som båda fått känna på...