Fler spännande hingstar och avkomma till Hingstshowen på Stenholmen

Date:

 

Ivan från Hammarby och Vignir Jónasson. Foto: Ishestnews.se
Ivan från Hammarby.
Foto: Ishestnews.se

Här kommer tredje dosen hästar som kommer glädja våra ögon på avelsshowen på Stenholmen den 30. april. Showen arrangeras av SIF-avel i samarbete med avelsföreningen Idunn:

Det är inte många hästar i islandshästvärlden som har vunnit flera mästerskapstitlar än den legendariska Kraftur frá Bringu. Flera av hans avkommor har dessutom utmärkt sig både på avelsbedömningar och tävlingsbanorna och på avelsshowen kommer vi få ett smakprov på vilken typ av hästar han nedärver.

Valíant från Solbacka är en Garrison med 8,37 i totalpoäng på avelsbedömning och 126 i BLUP. Valiant kommer visa upp sig på showen och även hans dotter Kátína från Knutshyttan. Kátina belönades med hela 8,55 för ridegenskaper förra sommaren och var Sveriges högst bedömda sexåriga stoet det året.

Flipidottern Fjödur från Stenholmen representerade Sverige på VM 2013 där hon tog silver i klassen ston 7 år och äldre. Fjödur har fått hela 8,51 i totalpoäng och har även bevisat sin kvalitet på tävlingsbanan med poäng över sju i T1.

Förra året fick vi se ett världsrekord i Sverige när Maístjarna från Knutshyttan fick otroliga 8,71 för ridegenskaper som fyraåring. Nu kommer vi få se Maístjarna dansa på ridhusgolvet på Stenholmen och visa oss hur en världsrekordhållare ser ut live.

Blott nio år gammal blev Ívan från Hammarby världsmästare i T2 tillsammans med Vignir Jónasson som blev årets ryttare 2015 i Sverige. Denna fantastiska fyrgångshingst efter Berserkur frá Stykkishólmi har även gjort bra ifrån sig på avelsbedömning där han har fått en förstaklass bedömning med fem stycken nior.

Kristall frá Auðsholtshjáleigu är en av de nya hingstarna i Sverige. Kristall fick en fantastisk fyrgångsbedömning redan som fyraåring med fyra nior i ridegenskaperna. Han har i sin högsta bedömning fått 8,31 totalt som fyrgångare med nior bland annat för hals, manke och bog, proportioner, tölt och helhetsintryck. Kristall kommer göra sin premiärvisning i Sverige på avelsshowen.

Till veckan fortsätter sedan presentationen av programmet. Biljettförsäljning pågår på Hestur (https://hestur.sifavel.se/). Biljetter kommer även säljas på plats mot kontanter ifall det inte är slutsålt innan.

Kátina från Knutshyttan Foto: Ishestnews.se
Kátina från Knutshyttan
Foto: Ishestnews.se
Maistjarna från Knutshyttan Foto: Mirjam Horn
Maistjarna från Knutshyttan
Foto: Mirjam Horn

Share post:

Related articles

Ny häst till Linnea Blomgren

 I somras såg vi henne bli Svensk Mästare i PP1 Stilpass Young rider tillsammans med Brodir fra Slippen....

Redan som åttaåring visste hon att hon ville träna och tävla. Intervju med Minna Gustavsson.

Redan när hon var åtta år och knappt nådde ner till stigbyglarna visste hon att hon ville träna...

Snart dags för anmälan till Worldtoelt 2024

World Toelt är världens största inomhusevent för islandshästar och den 23-24 februari 2024 slår danskarna  upp portarna till...

Svenskägda avelsgården Prestsbæ är nominerad till Årets uppfödare på Island

Nu är det klart vilka avelsgårdar på Island som är nominerade till titeln Årets uppfödare. Utöver svenskägda gården Prestsbær...