Ett ögonblick Denni Bergmann Hauksson – Divar från Lindnäs såld till Danmark

Foto: Michaela Bång
Foto: Michaela Bång

Världens höst bedömda islandshäst 2015 med 8.78 i bedömning, Divar från Lindnäs, är såld och flyttade i onsdags till Danmark och de nya ägarna Henriette Friis Hedegaard och Lene Deleuran. Ishestnews har fått en pratstund med Denni Bergmann Hauksson som berättar om försäljningen.

   – Min hälsa var avgörande för det oerhört tuffa beslutet att sälja Divar, förklarar Denni.

Det här var ”doctors orders” sedan länge, jag måste dra ner på ridningen.

   – Jag har drabbats av fibromyalgi som kommer i skov. Min kropp visste att läkarna hade rätt, men min hjärna ville så gärna fortsätta att matcha fram och tävla Divar. Men nu har jag fått ta till mig att jag inte orkar med att fullfölja satsningen, säger en ledsen Denni. Jag kan fortfarande rida, men inte så som krävs på elitnivå.

   – Tillsammans med delägarna (Annika Höglund, Kia Holmquist, Karin Westerlund och IA Lindholm) tog vi beslutet att sälja, trots att hela delägar-gänget gärna fortsatt.

Köparna har varit intresserade av Divar under många år och planen är att Henriette Friis Hedegaard ska tävla Divar. Självklart ska han även verka i aveln både i Danmark och i andra länder i Europa. Just nu är Henriette gravid, så först är det ett liv som avelshingst som gäller för Divar.

   – Intresset från kontinenten har länge varit stort och det känns roligt att Divar ska få sprida sina gener ut i Europa. Första halvan av säsongen ska han verka i Holland och sedan i Danmark.

   – Att köparna är kända för att vara bra hästmänniskor som är måna om sina hästar mildrar avskedet.

En glad Ia på Divar, bilden togs i söndags
En glad Ia på Divar, bilden togs i söndags. Foto: Denni Bergmann Hauksson

En rolig detalj är att Divar på pappas sida har tre svenskfödda hästar och på mammas sida fantastiska Diva från Gategården, världens högst bedömda islandshäst under fem års tid.

Denni har ihop med olika samarbetspartners börjat utveckla ridutrustning.

   – Nu får jag arbeta med hjärnan istället för med kroppen!

Ishestnews tackar för intervjun och önskar även de nya ägarna lycka till med sin fina häst.

Film på Divar från föl till nu!