Avelschampionatet på SM. Klart vilka hästar som ska till VM.

Date:

Maistjarna
Maistjarna  Foto: Yvonne Benzian/ishestnews,se

Under fredagens avelsshow fick vi se de högst bedömda stona och hingstarna i respektive åldersklass. Nina Bergholtz berättade om varje enskild häst och även övergripande hur en avelsvisning går till.

Först ut på ovalen var 4-åriga ston. Här fick vi se söta fuxstoet Maistjarna från Knutshyttan (e. Oliver frá Kvistum u. Tilviljun från Knutshyttan, uppfödare och ägare Gardar Gislason som också visade det talangfulla stoet. Under bedömningen på Wången i juni i år fick hon 8.05 totalt (8.11 för sin exteriör och 8.02 i ridegenskaper).

I samma grupp kom också Gerpla från Valne Gård (e. Garri frá Reykjavik u. Spes frá Litlu-Tungu 2) ägare:  Gudmundur Einarsson uppfödare: Gudmundur E och Maria Ärnström. Gummi visade sitt vackra sto som fått 8.18 totalt (8.31 exteriört och 8.08 för ridegenskaper. Gerpla kommer att representera Sverige på VM.

Gerpla
Gerpla   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

I klassen 5-åriga ston kom Polly från Valne Gård, även hon med Spes frá Litlu-Tungu2 som mamma och Pjakkur från Valne Gård som pappa. Och med gårdsnamnet Valne Gård så är det Gudmundur Einarsson och Maria Ärnström som fött upp henne, de är även ägare. Polly har fått 8.13 totalt på visningen på Wången i år. Exteriören är hela 8.26 och ridegenskaperna 8.05.

Polly
Polly   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Victoria från Solbacken visades av Eyvindur Mandal Hreggvidsson. Hon är efter Valiant från Solbacka undan Ófeig far Skiveren. Uppfödare Carina Welander och Lars Engström, ägare Susanne Åkervall. På Sundbyholm i år fick hon 8.14 med hela 8.48 i ridegenskaper och 7.91 i ridegenskaper med 9 för galopp.

Victoria
Victoria    Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

 

 

Dagstjarna från Knubbo är det 5-åriga sto som får representera Sverige på VM. Hon är efter Prins från Knutshyttan och Dögun från Knubbo, ägare och uppfödare IHBC AB. På Romme fick hon 8.35, en otroligt jämn bedömning eftersom hon fick just de poängen både för sin exteriör och för ridegenskaper.

Dagstjarna
Dagstjarna  foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Dags för de 6-åriga stona att komma in på banan. Först in var Saela från Prästgården (e. Thorvar frá Hólum och Sletta far Røde Hus). Hon visades av Erlingur Erlingsson och är både ägd och uppfödd av Prästgårdens Islandshästar. Under bedömningen på Sundbyholm fick hon 8.37 totalt (8.29 exteriört och 8.42 i ridegenskaper).

Saela
Saela  Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Kátina från Knutshyttan (E. Valiant från Solbacken och Svala från Knutshyttan) är det 6-åriga sto som kommer att representera Sverige på VM. Ägare och uppfödare är Gardar Gislason. På Wången fick Kátina 8.39 totalt, varav 8.14 för sin exteriör och hela 8.55 för ridegenskaper med 9 för pass och spirit.

Kátina
Kátina   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

I klassen 7  år och äldre kom Naela från Kristineberg (e. Isar frá Keldudal u. Gildra från Kristineberg in och visade upp sig. uppfödare är Inger Tingström och Boo Gustafsson, ägare Charlottenbergs Islandshästar. Hon tränas och visas av Ida Larsson och på Wången fick Naela 8.23 (8.34 exteriört och 8.15 för ridegenskaper med 9 för pass).

Njaela
Njaela   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Stella från Sanda (e. Vefur frá Eikarbrekku och Sara frá Tumabrekku) kommer att åka till VM. Fuxstoet är uppfödd av Liselott Holmgren och ägs av Caspar Hegardt och Eyvindur Mandal Hreggvidsson som också visade henne. På Wången fick hon  8.42 med 8.49 exteriört och 8.38 ridegenskaper.

Stella
Stella   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Nu var det dags för hingstarna och i klassen 5-åriga hingstar. In på banan kom Felix från Änghaga (e. Vaki från Österåker u. Freydis från Killebacken) uppfödare Änghaga Islandshästar, ägare Blentarps Islandshästar. På Sundbyholm fick Felix 8.28 med 8.08 för sin exteriör och 8.41 i ridegenskaper och 9 för pass och spirit.

Felix
Felix   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Solargeisli från Skogsstjärnan (.Djákni från Skogstjärnan u. Sóley från Rolsta) kommer att fara till VM för Sveriges räkning. Ägare och uppfödare är Karin Wahlström. Solargeisli är en fyrgångshingst med hela 8.40 i ridegenskaper med 9.5 för tölt, 9.5 för trav, 9.5 för spirit och “bara” 9 för galopp, helhetsintryck och canter. Snygg är han också, 8.31 för exteriören och 8.36 totalt.

Solargeisli
Solargeisli   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Först in av de 6-åriga hingstarna var Fagur från Skärmnäs (e. Hraunar frá Efri-Raudalaek u. Frenja från Skärmnäs). Uppfödare är Ulla Anesäter och ägare Ödegårdens Islandshästar. Madelen Johanson visade honom på Sundbyholm till 8 med 8.37 exteriört och 7.76 för ridegenskaper. Fagur är en fyrgångshingst.

Fagur
Fagur   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Kastali från Västeråsen (e. Prins från Knutshyttan och Kylja från Björnforsen) ägare och uppfödare Västeråsens Islandshästar är en vacker hingst med 8.22 totalt (8.53 exteriört och 8 för ridegenskaper).

Kastali
Kastali   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Till VM åker otrolige Viking från Österåker (e. Isar frá Keldudal och Von frá Vindheimum, uppfödare Margareta och Einar Pålsson, ägare Maria Jansson Sandin. Om Vikings bedömning kan du läsa här. 9.02 i ridegenskaper säger en hel del, han är den första svenskfödda hingsten som fått över 9.

Viking
Viking   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

I klassen 7 år och äldre fick vi se Vaki från Österåker, även han undan underbara Von frá Vindheimum. Han är efter Garri frá Reykjavik, och uppfödd av Margareta Pålsson.  Ägare är Eyvindur Mandal Hreggvidsson och Ella Brolin. Han har 8.63 (8.36 exteriört och 8.8a i ridegenskaper) med 9 för tölt, trav, spirit och helhetsintryck).

Vaki
Vaki    Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Mozart från Sundsberg ( e. Isar frá Keldudal och Vor från Österåker) dansade in på banan. Mozart har 8.71 (8.75 exteriört och 8.68 ridegenskaper) med 9 för pass, galopps pirit och helhetsintryck. Mozart är uppfödd av Birgitta Ibert och ägs av Anette Blockert Pettersson.

Mozart
Mozart  Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Representant till VM i klassen 7 år och äldre blir Divar från Lindnäs (Ómi från Stav och Diva från Gategården)  som vi inte fick se idag. Divar är världens högst bedömda islandshäst i sin klass. Han har 8.78 i totalbedömning (8.69 exteriört och 8.83 för ridegenskaper), med 9 för tölt, pass, spirit och helhetsintryck. Uppfödare är Ia Lindholm, ägare Ia Lindholm, Kia Holquist och Karin Westerlund.

 

 

 

Share post:

Previous article
Next article

Related articles

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...