Atlas och Vignir imponerar på Romme

Date:

Atlas frá Hvoli och Vignir Jónasson. Foto: Backome Islandshästar.

Avelsbedömningarna duggar tätt just nu. Både på Island och i Sverige har det under veckan varit högt tempo på avelsbedömningarna. Som Ishestnews redan skrivit om sattes ett nytt bedömningsrekord i Reyjavik när Helga Una Björnsdóttir visade fyrgångsstoet Sending frá Þorlákshöfn till 8,64 i totalpoäng som är nytt världsrekord. I Sauðárkrókur hölls en stor bedömning med flera svenskägda hästar. En hingst som många hyser stora förhoppningar på är 4-årige Þorlákur frá Prestsbæ efter Krákur frá Blesastödum och hederspremierade Þoka frá Hólum. Þorlákur ägs av Yvonne och Magnus Liljeroos i Skåne och är uppfödd av Inga och Ingar Jensen från Dalarna och som driver sin isländska avel under namnet Prestsbær. Þorlákur erhöll en exteriörbedömning på fina 8.09 som lovar gott inför framtiden på en sådan ung hingst. Klakinn frá Skagaströnd är delägd av svenska bolaget HighGrove AB i Uppsala och han fick en bedömning på 8.25 totalt, varav hela  8.56 för exteriör. Även en annan Prestbærhäst undan Þoka frá Hólum visades i Saudárkrókur, 5-åriga isabellstoet Þórdís frá Prestsbæ, uppfödd och ägd av Ingar och Inga. Þordís erhöll 7.86 i totalpoäng.

På Romme har vi hitintills fått se flera riktigt fina hästar som fick riktigt fina bedömningar, vilket är särskilt glädjande för svensk avel. 5-åriga stoet Dagsstjarna från Knubbo slog till med en fantastisk jämn bedömning på 8.35 för både exteriör och ridegenskaper. Tränare och ryttare var Vignir Jónasson. Andra svensk födda hästar som fick 1. klass bedömningar på Romme är Ólympia från Stav, (8.22), Felix från Änghaga (8.01) och Litla Glitbrá från Bergeå Gård (8.07) och Rúna från Lindsnäs (8.03). Vignir Jónasson visade även familjen Wingstrands fina islandsimport Atlas frá Hvoli som höjde sig bedömning rejält till 8.58 totalt. 8.28 för exteriör och 8.78 för ridegenskaper. Men så har Atlas också att brås på. Mamma Hryðja frá Hvoli med 10.0 för pass och 8.65 totalt och pappa Seiður frá Flugumýri som slog världsrekord för en 4-årig hingst på Landsmót 2008 (8.42 totalt som 4-åring och senare 8.69 totalt)

Atlas är nu i särklass högst bedömda avkomman efter Seiður frá Flugumýri och det blir spännande att se om han möjligen kan matchas fram som 5-årig hingstrepresentant för det isländska avelslaget för VM?

 

Share post:

Related articles

Umeå Icelandichorse Meeting: Intervju med Gummi Einarsson

Just nu pågår ett av årets största islandshästarrangemang i norra Sverige. Umeå Icelandichorse Meeting och Ishestnews har fått...

Isländskt föl med unik färg

Kolla in det här fölet, Prins frá Akurey 2. Han har en mycket unik färg som han ärvt...

Annie Ivarsdóttír och Jamila Berg har också tävlat på Landsmót

Idag fortsätter vi med intervjuerna av svenska Landsmótsryttare, Annie Ivarsdóttír och Jamila Berg. Annie åkte direkt från ett...

Att tävla på Landsmót – svenska ryttare berättar!

Att tävla på Landsmót är något av det största man kan vara med om som islandshästryttare och kraven...