Ishestnews tittar på Tölt in Harmony

Date:

Sist på agendan under Vintermästerskapens andra omgång stod en clinic i Tölt in Harmony. Att den låg så sent på kvällen var synd.  Många fler hade gärna varit med i publiken men efter en lång dag och snöyra i luften fick nog en hel del välja att börja ta sig hemåt i stället. Trots detta var vi kanske ett 30-tal som intresserat följde clinicen.
Medan ett gäng ritade upp banan med hjälp av måttband och en kritmaskin berättade Ia Lindholm mer om grenen och att den kommit till för hästarnas skull.
Och apropå kritmaskin fick vi lära oss att alla fotbollsklubbar har en sådan och att man brukar få låna dem. Vi fick också lära oss att det går åt cirka 70 kilo marmorkross för att göra i ordning banan.

Denni går med kritmaskinen    Foto: Yvonne Benzian/ishestnews

Det kan vara en idé att visa hästarna banan redan innan tävling eftersom en del blir misstänksamma mot de vita linjerna och gärna vill hoppa över dem.
Lena Lenartsson förklarade för oss vad domaren tittar på och för att exemplifiera fick vi se två ekipage rida. Först ut var Johanna Asplund på Putti frá Tungu. Det var hennes andra gång på banan och domarna (Lena Lennartsson, Åsa William och Christina Flank) berättade att det syntes att det redan gick mycket bättre för ekipaget. Efter en stunds konfererande förklarade Kicki för oss att de tre domarna i stort sett var överens om ekipagets uppvisning. För det första momentet, att rida på diagonalen i ett stadigt tempo, med jämn takt och en lösgjord häst dömde de mellan 6.5 och 7. I andra momentet, där ryttaren i ett valfritt tempo ska följa en åttameters volt i två varv och sedan växla volt genom diagonallinjen kunde vi se att det här var svårt.

Johanna och Putti rider längst diagonalen.   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews

Domarna berättade att det även här gick mycket bättre för ekipaget denna gång, men ibland sladdade Puttis bakdel ut så att han inte spårade. De fick poängen 5.5 – 6.0.
I det tredje momentet ska man visa ökningar från arbetstempo och sedan minskningar, allt på diagonalen. Där fick Johanna beröm för att hon ökade lagom mycket. Hade hon ökat mer hade hästen blivit spänd. Även här fick de 5.5 – 6.0.
För sits och inverkningar fick Johanna 6.5 – 7.0. Domarna var överens om att hon red mjukt och fint, och på ett föredömligt sätt tog hand om hästens kapacitet.
Johanna själv tyckte att det kändes bra men att de samtidigt har mycket kvar att jobba med.
– Det är roligt att se mycket rörelse i en häst, men i den här grenen får det aldrig ske på bekostnad av lösgjordheten, förklarade Denni. Därför var det bra att Johanna höll ett tempo där Putti kunde arbeta korrekt.

Tove och Raudur håller sig på linjen.  Foto: Yvonne Benzian/ishestnews

Nästa ekipage var Tove Lundegård på Raudur från Gårdeby. Jag tror att det var premiär för de två på banan.
De red snyggt och prydlig men var lite spända i det första momentet.De fick beröm för en fin takt och poängen 5. – 5.5. I det andra momentet blev de bättre vartefter och poängen blev detsamma. För moment tre fick de 5,5-6 och för sits och inverkningar fick Tove beröm och 6.5 i poäng.
Även Tove höll med om domarnas kommentarer och tyckte det var svårt, men roligt att rida.

Åsa William skriver domarprotokoll.   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews

Vi i publiken uppskattade att få se hur en tävling kan gå till och var tacksamma för de båda ekipagen som så glatt  bjöd på sig själva. Det var tydligt att det behövs både koncentration och precision. Tölt in Harmony verkar vara ganska svårt att rida, samtidigt riktigt kul att träna inför och med tydliga mål.
Vi på Ishestnews tackar för clinicen och ser fram emot att se en riktig tävling på Vintermästerskapens tredje omgång. Det känns som att det här är en gren där ryttare, domare, hästar, ja hela vår sport kan utvecklas tillsammans.

 

Share post:

Related articles

Reportage från Hreyfing seminstation – så här går det till!

Förväntningarna var höga när vi ställde gps´en på Rogda Säteri och Hreyfing Seminstation. Förväntningarna, de infriades med råge!...

Fálki Skistars – nu börjar kvalen till Lag-SM 

Det är dags för del 2 i vår serie där vi följer Fálki Skistars på deras väg mot...

Hingstvalet: Visir från Tavelsjö är Änghagas val 2024

Spuni frá Vesturkot-sonen Visir från Tavelsjö kommer att stå på station hos Juliane Klink och Pia Burman på Änghaga Islandshästar...

Årets bild?

Ridhusshower och uppvisningar är både vanligt och populärt inslag på Island så här på vårkanten innan utomhussäsongen drar...