Felicia Grimmenhag är för många inom islandshästsporten främst känd som projektledare för SIFs paraprojekt, men hon är även dressyrryttare inom para-dressyr på hög nivå.
Under Paralympics som pågår 28 augusti till 8 september i Paris kommer vi kunna höra henne som expert under SVT:s sändningar från para-dressyren.
Ishestnews har pratat med Felicia om hennes tankar kring uppdraget och även om vilka möjligheter hon ser för utvecklingen av paraprojektet inom islandshästsporten.
Hur kommer det sig att du fått det här uppdraget och hur känns det att hamna i det här sammanhanget?
Jag har stor erfarenhet av paradressyren då jag själv har tävlar som pararyttare sen 2015. Jag är också genom mitt jobb väldig stor inblick i tävlingsformen, utrustning och klassificering m.m.
Har du gjort något liknande tidigare?
Jag har gjort en hel del TV reportage och kortare besök i även radio. Men just att sitta och kommentera sporten under längre tid inför tittare är helt nytt för mig.
Är du nervös?
Felicia Grimmenhag – mitt i OS-dressyren under kommande Paralympics. Inte just nu. Jag förbereder mig väl genom den information jag fått kring Paralympics och jag har även intervjuat ryttarna i svenska landslagstruppen och fångat upp lite information från dem. Jag kommer nog bli lite nervös precis innan sändning men tror det kommer släppa väldigt fort.
Vilka typer av para-ryttare är det som deltar under Paralympics? Är alla välkomna oavsett vilken typ av funktionsnedsättning/variation de har?
De som tävlar i paradressyr är de med rörelse- och synnedsättning. Det är alltifrån ryttare med sjukdomar som tar bort styrka och rörelse i kroppen, till ryttare som är amputerade och förlamade. Det kan vara ryttare med defekter i vissa kroppsdelar som de är födda med eller som är förvärvade. Det är ett väldigt brett spektrum.
Vad tror du om Sveriges chanser? Läste så häromdagen att en svensk ryttare måste avstå då hästen inte var redo.
-Jag tror definitivt att Louise Etzner är ett medaljhopp för svenska truppen. Tyvärr var Lena som var tvungen att avstå att åka den starkaste ryttaren bakom Louise, vilket gör det svårare i lagtävlingen. Som jag ser det nu så tror jag inte att någon av de andra ryttarna kommer vara upp och nosa på medaljer, men ibland kan man också bli positivt överraskad.
När vi ändå har Felicia på tråden så passar vi på att fråga lite om hennes arbete inom paraprojektet hos SIF.
Nu har du varit anställd hos SIF i ca 6 månader, känns det som att du har kommit in i ditt projekt och hur går det?
-Jag har efter våren och sommaren landat i de viktigaste byggpelarna i projektet och kommer nu förhoppningsvis under hösten dra igång allting. Det har varit mycket planering och kartläggning. Vi hoppas också på att hitta ytterligare extern finansiering som kan förlänga projektet under en tid så vi kan lägga en riktigt bra grund, ett år räcker inte.
Har du hunnit få någon klarare bild av vad som kommer att krävas av förbundet för att öppna upp sporten för alla som vill vara med?
-Det som kommer krävas är att vi utbildar ledare som känner sig trygga i att bemöta målgrupper med funktionsnedsättning. Att anläggningar har möjlighet att anpassa sina miljöer och att vi säkerställer att det finns riktlinjer för olika sammanhang. Om någon är nyfiken så ska vi finnas här och kunna svara på alla möjliga frågor. Framförallt också att föreningar kan använda oss som kompetensstöd.
Om du får sia om framtiden, hur kommer framtiden för pararyttare se ut inom förbundet?
-Jag hoppas att vi kommer kunna stötta ryttare som vill klassificera sig, hitta kompetenta ledare/tränare och vara säkra att anläggningarna hos föreningarna kan möta deras behov. Jag vill att det ska finnas en trygghet och tydlighet.
Vilka utmaningar ser du som de allra största?
-En av de största utmaningar är att om vi till exempel ska få verksamhetsstöd från Riksidrottsförbundet i framtiden för att fortsätta jobba med de här målgrupperna efter projektets slut, så behöver minst 15 föreningar hos oss driva den här typen av verksamhet. Det innefattar då rörelse-, syn- och intellektuell funktionsnedsättning. Så på sikt behöver vi engagemang från föreningar som visar att intresset finns och på det sättet få ekonomiskt stöd att kunna fortsätta med verksamhetsutvecklingen för parasporten i förbundet, avslutar Felicia.
Ishestnews gratulerar till det fina kommentators-uppdraget och önskar lycka till. Vio ser fram emot att få följa arbetet inom paraprojektet vidare.
Text: Jenny Werneholm