Nyheter från FEIFs Sportmöte 2012

Date:

Här presenteras i korthet den viktigaste informationen och antagna förslag till förändringar:
Den nya domarhandledningen planeras att vara klar 2013/2014.
Island presenterade det nya gaedingakeppnireglementet. Reglementet ska kompletteras med information om att gaedingakeppni får ridas på en passbana, eftersom det utanför Island är ovanligt med 300 m ovalbana
2012: Den goda ridningens år. Bra ridning ska premieras på flera sätt. På varje WR-tävling ska domarna utse minst en vinnare av ”Domarnas pris för god ridning”, och domarna ombeds att markera för publiken när man gör ett tillägg på poängen för god ridning. Mer info om detta kommer att skickas ut från FEIF.
Man beslutade att ta bort möjligheten för ryttarna att ändra gångartsföljden i finalerna i fyrgång och femgång. Man får nu endast rida enligt FIPOs förslag på gångartsföljd. Angående val av startbox vid passlöp: FIPO 8.5.5 ska ändras så att regeln blir den att det snabbaste ekipaget i en startgrupp får, innan ekipagen kallas till start, bestämma vilken startbox ryttaren vill ha, utan möjlighet att ombestämma sig efter det att startproceduren har börjat. Om inget av ekipagen har en tid lottas startordningen och det ekipage som har första positionen får välja box.
Återigen diskuterades T1 finaler, och hur de kan anpassas så att hästarna inte blir alltför trötta och skadar sig. Resultatet blev att inga förändringar kommer att göras vad gäller utförandet av T1-finalerna. Men texten i domarhandledningen ska ändras så att man inte längre efterfrågar extremt snabbt tempo tölt, och domarna ombeds att döma därefter. Det är inte alltid snabbast som är bäst utan ett snabbt tempo med vacker välbalanserad tölt.
FEI har föreslagit en ny regel som säger att om en häst blöder någonstans på kroppen, inkl munnen, under en tävling så ska ekipaget diskvalificeras. FEIF föreslår att vi ska följa FEI i frågor som rör hästens välfärd. Om regeln träder i kraft inom FEI föreslår möte det inom FEIF ska hanteras enligt följande: om en häst blöder under tävling ska ekipaget diskvalificeras från det delen av tävlingen där skadan sker, dvs om hästen blöder under en final så diskvalificeras ekipaget från finalen men ej från uttagningen, om en skada sker under ett av fyra passlöp så behåller ekipaget ev tid från tidigare löp. Om hästen blöder under prisutdelning sker ingen diskvalificering. Så snart en veterinärkontroll visar att hästen är ok att starta får ekipaget starta igen i nästa anmäld gren eller i final. Denna regel träder i kraft när/om FEI antar regeln.
Kravet på antalet dömda tävlingar för FEIF-domare för att få behålla sin domarstatus ändras från 5 WR-tävlingar under en tre års period till 15 WR-dagar under samma period.
Mötet var överens om att enskilda länder inte ska utse domare till VM utan alla 13 VM-domare ska utses centalt från FEIF. Antalet starter i femgång minskar i de flesta FEIF-länder. För att höja statusen på femgången föreslår man att F1-finalen ska ligga sist på större tävlingar. Så kommer det att vara på nästa VM och Sverige kommer att göra på samma sätt på SM och NM.

Pia Andrésson/TS

 

Share post:

Previous article
Next article

Related articles

Fálki Skistars – nu börjar kvalen till Lag-SM 

Det är dags för del 2 i vår serie där vi följer Fálki Skistars på deras väg mot...

Hingstvalet: Visir från Tavelsjö är Änghagas val 2024

Spuni frá Vesturkot-sonen Visir från Tavelsjö kommer att stå på station hos Juliane Klink och Pia Burman på Änghaga Islandshästar...

Årets bild?

Ridhusshower och uppvisningar är både vanligt och populärt inslag på Island så här på vårkanten innan utomhussäsongen drar...

Vårhälsning från Vallfari

  1 maj är islandshästens officiella dag och vi fick en härlig vårhälsning från södra Stockholm där stallarna Hemfosa,...