Vad heter islandshästen – trendnamn då och nu

Date:

Hästägare är kreativa, kan man konstatera efter en djupdykning i statistiken i jakten på vad islandshästarna i Sverige egentligen heter, och vilka namn som är populärast enligt Agria djurförsäkrings statistik. Slutsatsen är att det finns relativt få hästar som har samma namn. Med några undantag!
Saga, Katla och Teitur är de mest populära namnen på islandshästar i Agria Djurförsäkring s statistik, och faktum är att så har det sett ut genom åren. Till skillnad från andra hästraser har det inte skett några större förändringar bland favoritnamnen hos islandshästar.
Bland övriga hästar märks en tydlig trend i Agrias statistik – på 1980-talet och en bit in på 1990-talet hade stora hästar och ponnyer liknande namn. Då hette hästarna Lukas, Pontus, Nadja, Mimmi och Charlie oavsett vilken ras de tillhörde. Under 2000-talet gjorde Tindra entré bland favoritponnynamnen och har sedan dess legat i toppen. Om man tittar på det absolut mest populära hästnamnet oavsett ras och tidsperiod, är det ingen som kommer i närheten av Lukas popularitet. Som god tvåa hamnar Ronja.

Mest populära islandshästnamn genom tiderna:
1.

SAGA

2.

KATLA

3.

TEITUR

4.

GANDUR

5.

GEISLI

6.

FENGUR

7.

SUNNA

8.

ASKUR

9.

STORMUR

10.

FREJA

Share post:

Related articles

Hingstvalet: Visir från Tavelsjö är Änghagas val 2024

Spuni frá Vesturkot-sonen Visir från Tavelsjö kommer att stå på station hos Juliane Klink och Pia Burman på Änghaga Islandshästar...

Årets bild?

Ridhusshower och uppvisningar är både vanligt och populärt inslag på Island så här på vårkanten innan utomhussäsongen drar...

Vårhälsning från Vallfari

  1 maj är islandshästens officiella dag och vi fick en härlig vårhälsning från södra Stockholm där stallarna Hemfosa,...

Sitsen som verktyg för ökat samspel och prestation! Intervju med Anna Stenbeck.

När Beatrice von Bodungen berättade om den hjälp både hon och Hördur fått av Anna Stenbeck så ville...