Vid det isländska institutet för experimentell patologi, Keldur, har man under 15 år arbetat med att ta fram ett vaccin mot sommareksem. Tillsammans med ett universitet i Bern, Schweiz har doktorand Sigríður Jónsdóttir och hennes kollegor vid Keldur som forskat fram en metod som både ska förebygga och behandla eksem. Nu har de gjort stora framsteg inom både forskning och framställning av ett potentiellt vaccin med hjälp av ett speciellt framtaget protein som från korn.
Behandligen har pågått under flera år på hästar på Island och den delas upp i tre delar:
1. Vaccinering med potentiellt vaccin framtaget genom forskning. Vaccinet har testats både genom hud och i lyfkörtlar. Det har visat sig fungera särskilt bra genom lyfkörtlarna.
2. I samarbete med ett bioföretag har man genom korn odlat fram ett liknande protein som den bitande flugan sprutar in när den biter hästen. Av kornet görs en slags gröt som sätts in i en specialdesignat bett som hästen får stå med i 4-5 timmar för att cellerna ska ta upp proteinet i munhålan. Denna process har gjorts med intervall på 4 gånger (50 gram korn åt gången) i 16 veckor och har visat precis vad man hoppats på; hästarna har utvecklat ett höjt immunförsvar mot proteinet vilket är mycket glädjade nyheter.
Sista delen av det stora vaccin-projektet är att exportera 40 hästar från Island. 20 av dem ska vaccineras/behandlas innan export och 20 ska inte vara vaccinerade alls. Sedan jämförs resultaten på plats utomlands för att se om behandligen räcker för att skydda hästarna mot eksem.
-Det är ett stort projekt som kostar mycket pengar och vi hoppas att vi får det ekonomiska stöd vi behöver för att kunna göra detta, säger Sigríður Jónssdóttir till isländska TV-kanalen RÚV.