Stall Vitavillan köper Þorlákur frá Prestsbæ

Date:

 

 Þorlákur
Þorlákur frá Prestsbæ. Foto: Ingar Jensen.

En utav Islands mest välstammade unghingstar, Þorlákur frá Prestsbæ har bytt ägare. Þórlákur är efter den kände avelshingsten och tillika högst Blupade tölthingsten i världen Krákur frá Blesastöðum (131) och mamma är hederspremierade Þoka frá Hólum. Det är Magnus och Yvonne Liljeroos som äger och driver Stall Vitavillan i Skåne som köpt Þorlákur av Inga och Ingar Jensen, vars avel är mycket framgångsrik på Island. Ishetsnews kontaktade Yvonne och Magnus för att få veta mer om köpet.

-Hur får man ens  möjligheten att köpa en hingst av denna kaliber och hur tänker ni runt en sådan investering?

-Vi är naturligtvis jätteglada att vi fått möjligheten att köpa honom. Sverige har flera framgångsrika avlare och Inga och Ingar Jensen, Prästgården/ Prestsbae tillhör verkligen toppen. För att börja från början så reser vi ofta till Island, har bl a några hästar där sedan tidigare. Sensommaren 2013, när vi besökte Inga och Ingar på deras gård i Skagafjördur fick vi chansen att se deras fina hästar. Första dagen besökte vi hingsthagen på Saurbær vid Vindheimarmelar och blev bl a presenterade för  bl a Þórlákur. Han gick tillsammans med flera andra äldre hingstar men gjorde ett starkt intryck på oss båda. När vi köper hästar vill vi uppleva en speciell känsla och den fick vi båda när vi såg honom. Han har den X-faktor som vi letar efter. Att han skulle kunna bli vår hade vi nog inte räknat med då och vid det tillfället kom inte ens frågan på tal. Efter resan och under hösten/vintern påbörjades en diskussion med Inga och Ingar om ett ev köp. Vi blev överens om affären och det känns jätteroligt men också ansvarsfullt att ha fått möjligheten att äga en sådan lovande hingst. Det är ett åtagande som vi tar på fullt allvar. Vi har i samband med denna affär startat ett företag på Island, Hvíta Villan Ehf och vårt avelsnamn på Island är sedan tidigare Hvíta Villan.
Att investera i Þorlákur på Island är ett äventyr, en spännande resa och vi får vara med nästan från början. Þórlákur är bara 3 år i år och har framtiden för sig.

-Vilken typ av häst är han?

-Þorlákur är en stor för sin ålder och mycket välväxt, har en ovanlig färg, mörkt gulbrun, massor av man och dessutom vita tecken. Härstamningen är exeptionell. Eftersom han är så ung har vi egentligen inte hanterat honom men väl bekantat oss med honom i hagen.  Han har ett positivt och nyfiket sinnelag. Med den härstamningen, Þoka och Krákur så ser vi goda chanser till fin utveckling.

-Hur planerar ni för Þórlákur den närmaste framtiden?

-Han är nu inne för lite grundhanteringsträning på Saurbær, Varmahlíð hos Petur och Heidrun.  Där kommer han att ha sin ”hemmahamn”. Han är bokad för betäckningar på Västlandet via Hrossaræktarsamband Vesturlands från slutet av juni. Innan dess kommer han att betäcka några ston, bl a vårt eget sto Röskva som väntar föl efter Eldur frá Torfunesi. Förra året hade Þorlákur 20 talet ston så det ska bli spännande att se avkommorna denna sommar. Till hösten skall han börja ridas in och sen håller vi naturligtvis tummarna inför kommande avelsvisningar.

-Kommer ni att ta honom till Sverige?

-Vi planerar att låta honom vara kvar och utvecklas på Island de närmaste åren. Sedan får vi se om han får flytta till Skåne och Stall Vitavillan.

-Har ni hunnit skåla i champange?

 Absolut, bästa sorten! Allt känns bara roligt och vi är väldigt glada för att vi fått möjligheten. Tack Inga och Ingar för förtroendet att föra er avel vidare!

 

 

 

Share post:

Related articles

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....