En pratstund med Jenny Mandal om Gædingalist. “Grenen ska visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter!”.

Date:

Som vi redan tidigare kunnat läsa har Gædingafimi bytt namn till Gædingalist. Om vi översätter till svenska så kan vi säga att Gædingadressyr bytt namn till Gædingakonst! Och just orden gædingur och konst förklarar väl vad det handlar om. Vi på Ishestnews har fått en pratstund med Jenny Mandal som är en av dem som arbetar med regelverket för att ta sporten till Sverige.

   – Ursprunget till Gædingalist är egentligen inte dressyren utan Gædingakeppni där den riktiga gædingurn är det absolut finaste ridhästen, säger Jenny med eftertryck. Gædingalist får aldrig bli som en vanlig dressyrtävling, den ska i stället visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter. Gædinalist ska också visa hur övningarna påverkar och förbättrar gångarterna.

Tanken är att alla ska kunna tävla på liknande premisser oavsett häst. Fyrgångare- och femgångare tävlar tillsammans och man har möjlighet att anpassa programmet för att vissa upp det allra bästa hos just sin häst.

Reglerna i grenen är få och det är upp till varje ryttare att fritt, eller njae… nästan fritt lägga upp sitt program. Man måste visa minst tre gångarter i både vänster och höger varv och sedan kan man välja ut fem övningar från en lista av övningar. Exempel på övningar kan vara öppna i tölt, skrittpiruetter, passläggning, slutor i olika gångarter, rida med enhandsfattning och många andra. De olika övningarna har koefficienter efter svårighetsgrad.

Den som vill kan även utforma två egna övningar, de måste då skickas in till domarna innan och godkännas. Exempel som vi sett är Olil Ambles och Álfakletturs serpentiner med förvänd sluta i bågarna eller Elin Holst  och Frami i piaff och passage.

 

Trav med fokus
Foto: Meistaradeild

 

Här finns en intervju med Olil Amble om gaedinalist och här finns en med Jakob Svavar Sigurdsson som vann 2021 med Hálfmáni frá Steinshólti och som nu finns i Sverige hos James Faulkner.

Bedömningen delas upp i tre delar; flöde & uttryck, gångarter och utförande.

   – Dynamiken hos islandshästen är viktig att visa upp, förklarar Jenny. Domarna vill gärna se ett program som varierar mellan långsamma samlade rörelser och snabbare explosiva.

På Meistaradeilden har vi fått se exempel som att från en passläggning gå till skritt på lång tygel, eller från skrittpiruett till ökad tölt.

Elin och Frami var bäst 2020 och visade både piaff och passage
Foto: Gunnar Freyr Gunnarsson/Meistaradeildin

 

Tävla så som man tränar hemma

   ­– Egentligen så är Gædingalist ett sätt att få visa upp hur man tränar hemma, menar Jenny.

I sin dagliga träning använder i stort sett alla dressyrövningar för att utveckla sin häst, nu får man visa upp de här rörelserna.

I ett mindre ridhus, 20 x 40, är tidsbegränsningen 5 – 6 minuter, i ett större ridhus eller en öppen ovalbana kan programmet få vara upp till 8 minuter. (En öppen ovalbana innebär en oval med en ridbana i mitten så att ekipaget kan använda både ovalbanan och ridbanan för sitt program.

Att sätta ihop ett bra program med rörelser och musik som lyfter fram sin hästs bästa egenskaper och talang tar tid men vi tänker att det samtidigt måste vara enormt utvecklande.

Gædingalist har blivit populärt och många cuper på Island har den med. Grenen utvecklas från år till år och de senaste fem åren så har tävlingarna rönt ett stort internationellt intresse. Det finns tre olika nivåer av tävlingsgrenen.

   – Utförande blir hela tiden bättre, bättre och bättre, säger Jenny. Från att ryttarna knappt visste vad de gjorde till att vi nu får se fantastiska program som visar på islandshästens unika egenskaper.

Arbetet mot regler på svenska har startat

Hinrik ”Hinni” Sigurdson som arbetar deltid på LH (Landssamband Hestmannafélaga) är ansvarig för att reglerna ska översättas till engelska. När den engelska översättningen är klar kommer reglerna att översättas till svenska så att tävlingsformen kan få ett officiellt reglemente även i Sverige eller i de länder som vill ha med Gædingalist som en tävlingsgren.

   – Till hösten planerar vi att hålla domarutbildningar i Sverige och att ha några pilottävlingar. Många klubbar och distrikt är väldigt intresserade och vi ser att vi behöver inhemska domare. Just nu finns det bara isländska domare, men utöver Sverige håller också Danmark på att förbereda domarutbildningar.

För att få vara domare i Gædingalist krävs både en sportdomarlicens och att man är instruktör, minst level 3.

I morgon är det dags för Gædingalist i Meistaradeildin. Ett tips är att passa på att kolla på livestreamen, det är otroligt roligt. Den hittar du här

Share post:

Related articles

Intervju med Caroline Agerhill, nybliven domare i gædingalist

Sverige har fått sex nya domare för Gædingalist. De är Ulrika Backan, Caroline Agerhill, Nina Wahlström, Åsa Nevander,...

Omedelbara åtgärder mot hästvidriga träningsmetoder på Island

  Den isländske filmproducenten Baltasar Kormákur har uttalat sig i fallet med de spanska tränare som förra helgen filmades...

Varierad träning var temat på årets Hólarclinic

I helgen höll tredjeårs eleverna på Hólar sin årliga clinic. Den ingår sem ett led i deras utbildning...

Videointervju med Malin Andersson, tredjeårselev på Hólar

Eleverna som går tredjeåret på Hólar håller enligt tradition varje år en clinic med olika teman. Flera ur...