Ett ögonblick……Jenny Hedman

Date:

gloi2
Jenny & Glói tränar. Foto: Elin Graberg

Som tävlat framgångsrikt i den nya grenen Tölt in Harmony under året:

Kan du berätta lite om hur det kom sig att du började ta del av och tävla i denna gren?

Det hela började med att jag av en slump, började träna för Trausti Þór Guðmundsson på Kalvefalls när kurserna med min tidigare instruktör inte längre skulle bli av. Trausti är en av förespråkarna för Tölt in Harmony så därför blev det en naturlig del i min träning.

Var ligger fokus i grenen?

Fokuset ligger, som man hör på namnet, på harmonin i ekipaget. Hästen ska vara lösgjord både fysiskt och mentalt och korrekt utbildad efter den klassiska utbildningsskalan.

Det fina med Tölt in Harmony är att alla kan rida det, oavsett om man är ryttare hobbynivå eller om man är aktiv tävlingsryttare. Man behöver inte ha den flottaste hästen med mest rörelser för att vara med och tävla med och få bra resultat, utan det viktiga är att du tycker om att träna och utbilda din häst.

Hur ser de olika nivåerna ut?

Det finns tre olika i nivåer i Tölt in Harmony. De olika nivåerna består av 3 olika moment där åttvolter kombineras med stora eller små volter för olika svårighetsgrader. I första nivån är det med ett moment i skritt och i nivå två och tre byter man ut det mot tempoväxling i tölt.

gloi
Glói efter TiH i Jursta.

Berätta om din häst du rider och hur du tränar honom till vardags?

Hästen som jag tävlat med heter Glói frá Sölvabakka. Han är en 15 årig valack och vi har varit tillsammans i sju år nu. Vi har tagit den långa vägen och utbildat varandra och tyvärr haft lite skador på vägen. Glói är en sån häst som man blir glad av.

Vi tränar enligt filosofin Riding in Harmony som gjort en fantastisk skillnad med mina hästar. Jag rider mycket med handhäst och longerar ca 1 gång i veckan. Med Glói tränar vi mycket ute i naturen för att han ska vara glad och tycka att arbetet intressant och roligt. Vi har ett set med grundövningar som vi leker mycket med. Det är roligt att ta med dem ut på stora öppna ytor och träna tex ett Riding in Harmony program (som TiH fast med fyra gångarter) ute på ett fält. Det är också spännande att ta med allt in på en mindre yta och träna ”livingroom dressage”. Bara använd fantasin och ha kul tillsammans!

Hur ser planerna ut för er inför 2017? 

De är än så länge rätt öppna. Det enda som är inbokat i tävlingsväg än så länge är Kalvefalls Tölt in Harmony tävling, som kommer gå av stapeln i augusti, där målet är att försvara min titel och vandringspokalen som jag vann tidigare.
I övrigt så väntar en kortare vila över jul. Sen får vi se vad vinterträningen ger och hoppas att Glói får vara hel och frisk och att min unghäst fortsätter sin fina utveckling och så gör vi planer efter det.

jenny
Glada TiH pristagare på Kalvefalls där Jenny vann vandringspokalen.  Foto: Elina Forsell.

Man kan läsa mer om Tölt in Harmony på deras hemsida:

https://toltinharmony.wordpress.com/

Share post:

Related articles

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...

Ytterligare framgångar för Lilly Björsell på Sundabakki dag 2! Höjde poängen och vann två grenar!

  Vilken panghelg det varit för Lilly Björsell med Börkur fra Kleiva. I dagens tävling på Sundabakki slog hon...

Lilly Björsell fick högst poäng i T1 på Sundabakki! Reportage från tävlingsdagen.

Idag, liksom i morgon är det WR-tävlingar på Sundabakki. Ska vi tro att dagens gladaste är young ridern...