Ett ögonblick, Eyjolfur Thorsteinsson!

Date:

Som du tidigare kunnat läsa här på Ishestnews så har tränarparet Eyjolfur Thorsteinsson och Vigdis Mattiasdottir tagit med sig fantastiska hästar och flyttat till Sverige, närmare bestämt till Eskilsby mellan Landvetter och Lindome. Det är inte utan att vi på Ishestnews blev nyfikna på vad som kan få den faktiskt geniförklarade Eyjolfur och Vigdis som bland en diger meritlista bland annat vunnit Speedpassen på Landsmót, att flytta till våra breddgrader. Sagt och gjort, en dag i vårvintern åker vi och hälsar på i Eskilsby.

Eyjolfur, Vigdis och Mette med en av de fantastiska hästarna. Bry frá Mykjunesi med 9 för tölt, hals-manke-bog och man och svans, och 8.5 för spirit, helhetsintryck, kort galopp, proportioner, benställning och hovar. 8 för trav, galopp, långsam tölt, rygg och kors och benkvalitet. Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Eyjolfur, Vigdis och Mette med en av de fantastiska hästarna. Byr frá Mykjunesi med 9 för tölt, hals-manke-bog och man och svans, och 8.5 för spirit, helhetsintryck, kort galopp, proportioner, benställning och hovar. 8 för trav, galopp, långsam tölt, rygg och kors och benkvalitet.                        Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

 

 

 

Vi träffas i det helt nybyggda stallet där fantastiska hästar står på rad. Det är idel 9 för tölt och 8.5 för pass. Efter att ha beundrat fyrbeningarna och träffat Vigdis samt Mette Lund Lindberg som arbetar hos paret sedan tre veckor, sätter vi oss med Eyjolfur och ”snackar häst”.

Eyjolfur har alltid vetat att han vill vara med hästar hela livet.

– Mina föräldrar har stöttat mig, berättar Eyjolfur. Pappa genom sin fina avel och mamma som skjutsat mig till tävlingar och träningar. I tidiga tonåren 1995 arbetade Eyjolfur hos Gummi Einarsson för att lära sig mer.

– På hösten 1996 träffade jag Vignir Jónasson Han var snäll och jag fick ”hänga” med honom alla somrar och två vintrar mellan 1997 och 2002,  både på Island och när han senare flyttade till Sverige. Det var så kul, och jag har Vignir att tacka för mycket av min kunskap, förklarar Eyjolfur.

Han har även jobbat på Kvistir, där fick han möjlighet att visa hästar.

– Jag visste att jag ville gå på Hólar men att jag var tvungen att komplettera mina studier för att ha en chans att komma in. Mitt mål var ”att bli hästkarl”!

Hösten 2003 var det dags att börja på skolan i Hjáltadalur och 2006 stundade examen.

– Jag jobbade under tiden jag gick på Hólar och andra året fick jag chansen att arbeta hos Atli Gudmundsson. Direkt efter att jag gått ut Hólar blev jag anställd där som lärare.

– Det var en dröm att få umgås med folk som hade samma hobby som jag, skrattar Eyjolfur. Att kunna ”snacka häst och ridning” med Mette Mannseth, Anton Páll Níelsson och andra har varit otroligt utvecklande.

En annan person som har haft en stor del av Eyjolfurs framgångar är den nyligt bortgångne Einar Öder Magnusson. Siggi Saem som var landslagsledare inför VM 2003 föreslog Einar som tränare.

– Han har hjälpt mig så mycket. Inför Islandsmót tänkte jag att han skulle drilla mig. Istället red vi ut och tittade på hans avelsflockar. Meningen var att jag skulle slappna av, inte bara känna prestationskrav, förklarar Eyjolfur. Einar var en människokännare och en vänlig och duktig tränare.

Vigdis vinner Speedpassen på Landsmót 2013. Passkanonhästen heter Vera frá Thórodsstödum. Foto. Karin Cederman/ishestnews-se
Vigdis vinner Speedpassen på Landsmót 2013. Passkanonhästen heter Vera frá Thórodsstödum.
Foto. Karin Cederman/ishestnews-se

Isländsk mästare i flera olika grenar

Tävlingsframgångarna har varit många. 2003 vann Eyjolfur YR-klassen i femgång på VM med skimmelstoet Súla frá Hóli och på VM 2007 tog han silver i T2 på Hárekur frá Vindasi.

Han har vunnit alla grenar på de Isländska Mästerskapen, alla utom tölt. Han blev den yngste vinnaren av vuxenklassen någonsin när han vann de Isländska mästerskapen 2003. Han har varit Isländsk Mästare i 4-gång, 5-gång, T2 och båda kombinationerna. 2011 vann han 4-gångskombinationen på VM med Ósk frá Thingnesi.

Ingen av hans tävlingshästar har varit känd innan Eyjolfur startat dem.

– Jag har byggt upp och tränat alla själv, säger Eyjolfur. Det är jag mycket stolt över.

Eyjolfur och Klerkur frá Bjarnanesi vann B-finalen i B-flokk på Landsmót 2013 och kom  femma i A-finalen. Foto: Karin Cederman/ishestnews.se
Eyjolfur och Klerkur frá Bjarnanesi vann B-finalen i B-flokk på Landsmót 2013 och kom femma i A-finalen.
Foto: Karin Cederman/ishestnews.se

 

Just det här är en av anledningarna att Eyjolfur och Vigdis bestämde sig för att pröva sina vingar i Sverige.

– Jag tycker det är hemskt att träna inför och tävla på VM, bara för att sälja hästen och säga ”hej då” till den. Jag vill fortsätta utvecklas tillsammans med hästarna. Dessutom har de flesta av vinnarna på VM vunnit tidigare. Det är samma hästar som tränas och utvecklas med sina ryttare.

Eftersom Eyjolfur håller kurser i både Sverige och i Norge kändes trakterna av Göteborg som en lämplig plats att slå ner bopålarna i.

– Vi hade flera kurser inbokade och tre-fyra träningshästar. Vår plan var att stanna september till jul. Men så rullade det på och blev större och större. Vi bestämde oss för att stanna, åtminstone några år. Nu har vi tagit hit så många av våra hästar så att vi blir kvar, säger Eyjolfur med ett garv. Det var rätt läge att pröva något nytt.

– Det är perfekt att bo på Eskilsby. Det ligger bara en kvart från Landvetter så det är riktigt lätt att ta sig till både Oslo och till Island. Under april till september går det direktflyg mellan Göteborg och Island.

– Familjen Hellten på Eskilsby gård har varit supersnälla och hjälpt oss på många sätt.

Vigdis och Eyjolfurs ett och ett halvt-åriga dotter går på dagis bara rätt över vägen.

 

Hästarna i Sverige har bra kvalitet

Vi kommer att tala lite om hur man tränar hästar.

– Man måste sätta krav och vara konsekvent, men samtidigt vara väldigt snäll, menar Eyjolfur. Jag tränar enligt metoder som jag tagit med mig från Hólar, men också enligt sådant jag lärt mig av Vignir.

 

När vi undrar vad som är den största skillnaden mellan Sverige och Island förklarar Eyjolfur så här:

– På Island är det tävlingar året om och hästliv hela vintern. En annan stor skillnad är kursverksamheten. På Island har få gått på kurs, de rider mest på tur. Här söker folk mer kunskap och tänker mer. Det är bra, tycker jag.

– Även på Island börjar man efterfråga kurser och träningar.

Glädjande för oss i Sverige är att Eyjolfur tycker vi har riktigt bra avel.

– Hästarna har mycket bättre kvalitet än jag trodde. Jag har fortfarande inte träffat på någon grisepassare med dåliga gångarter. Faktiskt är hästarna lika bra som på Island.

Planen för framtiden är att bli kvar i åtminstone några år.

– Vi har fina hästar på träning och det är roligt att undervisa. Jag lär mig något av varje människa jag möter.

– Jag tror på mig själv men vill lära och bli inspirerad av andra. Ett råd jag vill ge är att både häst och människa måste få göra fel medan vi utvecklas, avslutar Eyjolfur. Det är inget vi ska vara rädda för.

Share post:

Related articles

Startlistorna för påskaftons Meistaradeild – 150 meter pass och stilpass

  Nu börjar Mästarcupen Liflands lida mot sitt slut. I morgon, 14.00 isländsk tid och 15.00 svensk tid, är...

Intervju med Caroline Agerhill, nybliven domare i gædingalist

Sverige har fått sex nya domare för Gædingalist. De är Ulrika Backan, Caroline Agerhill, Nina Wahlström, Åsa Nevander,...

Omedelbara åtgärder mot hästvidriga träningsmetoder på Island

  Den isländske filmproducenten Baltasar Kormákur har uttalat sig i fallet med de spanska tränare som förra helgen filmades...

Varierad träning var temat på årets Hólarclinic

I helgen höll tredjeårs eleverna på Hólar sin årliga clinic. Den ingår sem ett led i deras utbildning...