Dyggur Gaedingakeppni SM-kval

Date:

 

Emelie Foto: Caroline Pettersson
Emelie och Engill i flott trav
Foto: Caroline Pettersson

Lördagen den 25 juli arrangerade Dyggur islandshästförening ett Gæðingakeppni SM-kval på Himmelstalunds ovalbana i Norrköping. Dagens domare utgjordes av Alexandra Montan-Gray, Sirpa Brumpton, Nina Bergholz, Camilla Rolfsdotter-Andersson och Anna Jardelin. Totalt 39 ekipage möttes i klasserna A-flokk, B-flokk, C-flokk, GDK, GDT, GDY, knatteklass, P2/P2u, T3 och T3u. Solen sken fint över förmiddagens ekipage, men ersattes så småningom av moln och regn.

Dagen inleddes med A-flokk där sex ekipage gjorde upp. Det vinnande ekipaget var Emelie Bergman från arrangörsklubben Dyggur med Engill från Grönlund som gick ut på en totalpoäng av 7.588.

Tävlingsdagen fortlöpte med en B-flokk där totalt 19 ekipage bjöd på en riktig show. Efter uttagningen låg Dyggurekipaget Mats Andersson och Alfadis från Granmyra i topp med 8.088. B-finalen i B-flokk vanns av Malin Lindelow och Vordis från Gäverstad som fick poängen 7.711. Efter en mycket spännande och jämn A-final stod till slut Hrafn frá Vestra-Geldingaholti med ryttaren Lena Andersson Järmark som vinnare. Ekipaget gick ut på en totalpoäng av 8.223.

Lena och Hrafn vann B-flokk Foto: Caroline Pettersson
Lena och Hrafn vann B-flokk
Foto: Caroline Pettersson

Två ekipage deltog även i dagens C-flokk. Camilla Nilsson och Sprengja från Ödegården samt Helena Jonsson och Sigla frá Hrisdal som gick ut med 7.164 respektive 7.836. I klassen GDK fanns bara en startande och detta var Hills Franzén med Eydis från Flakeböle som gick ut med 7.424.

I GDT-uttagningen möttes fyra ekipage. Matilda Husbom med Sóllilja frá Álfhólum fick högst poäng av domarna och gick ut med totalpoängen 8.058. I nästa klass, som var en GDY, stod Emma Larson och Lómur frá Stuðlum som ledare inför finalen under eftermiddagen. Ekipaget fick 8.136 och lyckades under finalen öka sina poäng och gick ut med totalpoängen 8.440 och stod därmed som vinnare i klassen.

Camilla och Sprengja Foto: Caroline Pettersson
Camilla och Sprengja
Foto: Caroline Pettersson

Efter lunchpausen bjöd två lovande ryttare på en spännande duell i barnklassen där de visade ett varv i skritt och ett varv i tölt eller trav. De slutade bägge på samma poäng och kom därmed på en delad första plats. Dagens enda passgren var en P2/P2u (speedpass) där sex ekipage möttes, varav en junior. Efter många fina läggningar stod Leiknir från Lappdal med Tina von Dardel i sadeln som vinnare med tiden 10.30”.

Det blev delad första plats...
Det blev delad första plats…

 

i barnklassen Foto: Caroline Pettersson
i barnklassen
Foto: Caroline Pettersson
Tina och Leiknir Foto: Caroline Pettersson
Tina och Leiknir
Foto: Caroline Pettersson

Efter passgrenen startade 14 ekipage i en T3 där uttagningen vanns av Lena Andersson Järmark med Hrafn frá Vestra-Geldingaholti som tillsammans fick 5.83. A-finalen vanns av Tina Storck-Jonsson med Aleiga från Stenshult på poängen 6.06. I T3u deltog fem ekipage där vinnaren från uttagningen (Emily Hearne med Neisti frá Hvoli, 5.50) även vann A-finalen på 5.83.

På plats fanns även Caroline Pettersson som fotograferade samtliga starter. Caroline har även bidragit med bilderna till denna artikel. http://carolinepettersson.se

Stort tack till Dyggur för en välarrangerad och trevlig tävling och grattis till alla SM-kvalade ekipage!

Och tack MajaSundberg för reportage!

Share post:

Related articles

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...