Driva hästflock på Fårö

Date:

Titel_DSC0484För första gången har en hästinsamling genomförts på Fårö. Med erfarenheter från Island ledde Fåröbon Fia Lundberg denspektakulära förflyttningen av 45 hästar. Förvånade besökare mötte en storslagen syn – även om det höll på att gå galet…

Fia Lundberg driver företaget Fårö Islandshästar och har en stor flock på de vackra ängarna utanför Stora Gåsemora. Varje senhöst ska de flyttas från detta sommarbete till vinterhagen mitt på ön.

– Jag har själv varit på Island flera gånger för att driva hästar över fjäll och genom dalgångar. Men Fårö är ju minst lika vackert så varför inte flytta hästarna på gammalt isländskt vis? säger Fia.

På Island har man alltid flyttat hästar upp i fjällen under sommaren. Hästarna lär sig att överleva och söka sin mat i marker som kanske ser magra ut men hästarna är trots det tjocka och feta till hösten. Innan de släpps iväg är de märkta – markerna i fjällen omfattas av den isländska allemansrätten och de strövar helt fritt – och till hösten samlas de in till gårdar och stall. Det finns cirka 8000 hästar på Island idag och de flesta går på sommarbete i fjällen.

Fårö är en betydligt mindre ö, men inte mindre vacker. Under sommarhalvåret har Fias hästar 200 hektar vackra hagar vid havet utanför Stora Gåsemora. Tillsammans med islänningen Haffi Gislason, som bor i Sverige sedan många år, anordnade hon en kurs för 16 ryttare förra helgen där finalen bestod av att flytta hästarna över ön. Haffi som har samlat in hästar på Island sedan han var barn var instruktör på kursen.

Deltagarna, som kom både från Gotland och fastlandet, samlades på fredagkvällen för genomgång om islandshästars beteende i flock och om hur man gör på Island vid hästinsamlingar.

För att driva en flock från en plats till en annan krävs tydlighet, ledarskap och samarbete av ryttarna. När man driver hästarna behövs frontryttare som håller tempo och visar vägen. Flocken får inte springa förbi dem utan ska ligga bakom. Längs bak följer eftertruppen som ser till att inga hästar smiter och att flocken springer framåt.

_DSC0433

Det var 16 ryttare som skulle driva 30 hästar över halva ön. Dessa hästar hade aldrig förut varit med om att drivas i flock och inte heller de hästar som ryttarna red.

Under lördagen övade alla ryttare genom att samla ihop hästarna och driva dem runt i deras egen hage där de känner sig hemma. En flock hästar är full av olika personligheter. En del springer lydigt på men andra ifrågasätter, vägrar eller springer åt andra hållet. På Island säger man att det tar fyra dagar för en flock att förstå vad detta går ut på – här fanns endast en helg till förfogande.

På söndagen började allvaret. Alla ryttare förberedde sig genom att köra de åtta kilometer som hästarna skulle drivas, med bil eller fyrhjuling, för att se vilka grindar som stod öppna och vilka vägar som skulle korsas.

När alla ekipage var sadlade och klara så gav sig 16 ryttare iväg med en flock uppspelta islandshästar. Detta påminde inte alls om de vanliga turridningarna de flesta av hästarna är vana vid. Nu var de på tur tillsammans hela flocken.

– Var bestämda! Och kom ihåg att ha kul, skrek Haffi.

Man kom inte långt innan de första hästarna mitt i flocken drog iväg på en sidoväg och fick den förvirrade flocken med sig. Ryttarna for efter och förde dem tillbaka. Senare drog ett par hästar förbi frontryttarna och flocken kom med full kraft efter dem – de tog stora vägen mot färjan. Det tog tid att samla ihop alla, inte minst eftersom några smitare lyckades springa långt.

När man ska samla ihop rymmande hästar måste man i full fart rida  en stor cirkel runt hästen och driva den tillbaka från andra hållet. Rider man bara ikapp jagar man hästen längre och längre bort. Är man dessutom fler som driver behöver man samarbeta.

– Det är inte helt enkelt men vansinnigt kul! säger Fia.

Till slut lyckades man hålla hela flocken samlad i en lugn och jämn rytm, och ryttarna red i den gångart som islandshästar är kända för – tölt. Och alla hästarna joggade in i vinterhagen, omringade av utmattade ryttare.

_DSC0499 _DSC0565 _DSC0664

Haffi Gislason har företaget Istölt AB och håller ridkurser och leder turer till Island www.istolt.se han driver även sitt företag Glädjebanken där han arbetar med personlig utveckling

Fia Lundberg på Fårö Islandshästar har turridning året om. Man kan rida två- eller tretimmars turer, heldag eller flerdagars turer www.faroislandshastar.se

 

Tack Marika Stolpe för text och Harriet Cederqvist för foto!

_HCE6790

 

Share post:

Related articles

Intervju med Caroline Agerhill, nybliven domare i gædingalist

Sverige har fått sex nya domare för Gædingalist. De är Ulrika Backan, Caroline Agerhill, Nina Wahlström, Åsa Nevander,...

Omedelbara åtgärder mot hästvidriga träningsmetoder på Island

  Den isländske filmproducenten Baltasar Kormákur har uttalat sig i fallet med de spanska tränare som förra helgen filmades...

Varierad träning var temat på årets Hólarclinic

I helgen höll tredjeårs eleverna på Hólar sin årliga clinic. Den ingår sem ett led i deras utbildning...

Videointervju med Malin Andersson, tredjeårselev på Hólar

Eleverna som går tredjeåret på Hólar håller enligt tradition varje år en clinic med olika teman. Flera ur...