Chalmers ordnade välbesökt workshop om Hästsporten

Date:

Tisdagen den 11 september var ishestnews på en spännande workshop på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Temat för mötet var hästsport och tanken är att finna forskningsbara projekt där hästsporten möter materialvetenskapen. Ett underliggande önskemål är också att sprida intresse för teknikutveckling och för Chalmers.
Även andra sporter har haft workshops; simning, löpning, innebandy och segling. Näst efter hästmötet står cykling på tur. Att hästsporten är på frammars och inbegriper många utövare kan vi förstå när deltagarantalet jämfördes med de andra grenarna som all haft mellan 20 och 30 intresserade. På hästdagen möttes cirka 300 hästmänniskor från vitt skilda områden med hästen som gemensam nämnare. Utöver dessa fanns flera på väntelista.

Efter välkomsthälsningar av professor Krister Holmberg från Styrkeområdet Material samt vicerektor Johan Carlsten, Chalmer vägledde moderatorn Ulf Gustafsson oss på ett berömvärt sätt genom dagen som var indelad i fyra olika temaområden: Svensk hästsportforskning och tävlingsryttarens vardag idag, Säkerhet för häst och människor, Stallarbete och stallmiljö samt Prestation. Efter varje block fanns tid avsatt för diskussion och frågor. Många önskemål om eventuella forskningsprojekt kom upp under frågestunderna.

Alla deltagare fick även fylla i en enkät där vi bland annat fick berätta om intressområden samt föreslå forskningsprojekt. Vi fick också berätta om vi var villiga att på något sätt deltaga i en arbetsgrupp inom olika områden eller föreslå andra personer som skulle vara intressanta.

Johan Carlsten som utöver att vara vicerektor på Chalmers också har bakgrund som veterinär menar att intresset för hästen är naturdrivet. Det engagerar hjärtat, hjärnan och kulturen från olika håll. Ett viktigt mål för dagen var att skapa en balans som är hållbar för hästen, ryttaren och aveln.

Ishestnews.se planerar att göra ett kortare reportage från varje temaområde som sedan kommer att ligga kvar under fliken Reportage.

Flera i publiken hade rest långt för Chalmers satsning. Bland annat tömkörnings-gurun Anders Eriksson från Södermanland. Foto: Åse Ericson

Share post:

Previous article
Next article

Related articles

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....