Ishestnews besöker Backome

Date:

Tre föl välkomnar oss till Backome. Foto: Yvonne Benzian/ishestnews

En solig dag i januari besöker Ishestnews familjen Wingstrand på Backome Islandshästar. I stall och hagar träffar vi några av världens högst bedömda ston. Och eftersom Vignir Jónasson och Malin Bonnevier flyttat till gården med sina hästar, så finns även flera namnkunniga hingstar i stallet. Medan Agneta och Henrik Wingstrand, tillsammans med Vignir och Malin guidar oss på anläggningen kan de inte låta bli att ge en puss på mulen här och klia under manen där. Det märks att kärleken till själva hästen är stor. Vad är det som får en familj från storstan att välja ett helt nytt liv på landet? Och varför just Islandshästen? Vad ska den fantastiska anläggningen användas till och hur tänker man kring aveln?

Som hos så många andra hästmänniskor så startade allt på ett välbekant sätt. Ingen i familjen var ett dugg hästintresserad men när dottern Johanna var sju ville hon, precis som sina kompisar, börja rida. Först på en vanlig ridskola men när Johanna istället började rida islandshäst på Raudhetta Gård började äventyret. Familjen Wingstrand köpte ett sommarställe i Tjuvkil i närheten av Stall Tofta som då drevs av Gull-Britt och Roland Wahlstedt. Där tog Johanna lektioner med Gull-Britt som instruktör.

– Johanna tyckte det var så roligt att hon efter ett tag fick en egen häst, förklarar Agneta. Ungefär samtidigt startade en vuxengrupp och Henrik och jag hängde på. Det var jättekul och trevligt.

Rätt snart skaffade även Agneta en egen häst och intresset för och kring islandshästen vaknade mer och mer.

– Vi började bli intresserade av avel, berättar Henrik. Vi förstod att det redan fanns fantastiska hingstar i Sverige, så vi valde att i stället starta vår avel med så bra ston som möjligt. På det viset vill vi hjälpa till att förstärka avelsarbetet i Sverige.

– Vi kunde inte så mycket, inflikar Agneta, men vi lärde – och lär oss något nytt varje dag. Det är som en skola och fantastiskt kul.

När nu stona var på ingång till Sverige började paret att leta en egen gård.

– Vi närmade oss 50 och skulle vi göra detta, var det dags nu, skrattar Henrik. Efter att ha besökt många gårdar utan att hitta vad vi sökte kom vi till slut till Backome som då från att ha varit en mjölkgård blivit utvecklat till golfbana.

Tanken var att bo närmare Göteborg men när paret Wingstrand såg den vackra naturen just vid Ätraforsdammens vatten så visste de att de hittat rätt. Greener med bunkrar och allt blev stora hagar och det gamla kostallet blev ombyggt till häststall. Där finns idag 15 boxar och i ett nybyggt stall finns 24 boxar, vattenlöpband för hästarna, boxar med pälstork och i direkt anslutning ett ridhus med botten anpassad för Islandshästar och med ett automatiskt bevattningssystem. Båda stallen har högt i tak, möjlighet att ventilera genom att öppna takfönster och breda stallgångar. För människorna finns ett fint fikarum med kök och till och med ett gym för att kunna hålla en lika god form som hästarnas. Just nu byggs även en rundcorall, skrittmaskin och tio uteboxar.
– Vi var runt på Island och blev inspirerade, förklarar Henrik.

Det är inte bara hästarna som kan träna. Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews

Det finns fantastiska ridvägar kring gården och även en nyanlagd ridslinga på 2,5 km att träna hästarna på. Paddocken har underlag i Paddex. Ovalbanan på 250 meter och passrakan har hållit fint, trots en blöt sommar, höst och vinter.

Det luftiga stallet. Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews
Att passbanan och oval går ihop gör att Backome passar för Gaedingakeppni.
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews

– Sandbunkrarna har blivit hästarnas favorit, berättar Agneta. På sommaren ligger stona i stora högar och svalkar sig i sanden.

– Planen för hur vi ville ha gården har sakta vuxit fram till vår fina anläggning, förklarar Agneta. Vi visste att vi ville bygga för avel och att vi varken ville ha turridning eller inackorderingar. Nu växer vi in i gården och ser hur det blir.

– Den första tävlingen, Falki Höst, hölls på gården i höstas. Det fungerade väldigt bra, berättar Henrik. Nu har Falki bestämt att ha både vår- och hösttävling hos oss, alla trivdes bra.

Närheten till Ullared gör att det finns många Bed & Breakfast på nära håll, likaså byggs ett hotell vid Ullared. Det tar bara tjugo minuter till Falkenberg med fler möjligheter till boende.

– Vi skulle inte säga nej till att ha avelsvisning här på Backome, fortsätter Henrik. Det skulle även vara intressant med Gaedingakeppni.

– Men vi skyndar långsamt och känner oss för, inflikar Agneta.

Utöver stona har familjen WIngstrand även satsat på några hingstar, främst för tävling. Dottern Johanna tävlar den fina skäcken Herkules fra Pegasus (e. Thokki frá Bjarnanesi), likaså finns hingstarna Bragi frá Kópavogi (e. Geysir frá Gerdum), Seifur frá Kvistum (e. Nagli frá Thufu) samt den unge Atlas frá Hvoli (e. Seidur frá Flugumyri).

 

Ridhuset är ljust och vackert. Foto: Yvonne Benzian/ishestnews

Vignir och Malin drog västerut

Familjen behövde någon som tävlade Bragi, den  brunblacke hingsten med de stora rörelserna. De frågade Vignír Jonasson om han eventuellt ville träna och tävla Bragi och det ville han. Först var det meningen att hingsten skulle flytta norröver. Men så blev Vignir och Malins gård mer och mer omringad av nybyggda industrifastigheter och de fick reda på att de inom något år skulle bli tvungna att flytta.

– Vi började diskutera våra tankar och visioner och de passade bra ihop, säger Henrik. Så vi kom överens om att Vignir och Malin skulle ta med sin sin verksamhet hit till Backome och fortsätta driva sitt företag härifrån.

– Det är alltid speciellt att ”flytta ihop” två olika familjer, men det kommer att fungera väldigt bra, inflikar Agneta. Och anläggningen kommer till sin rätt med en tränare som nyttjar kapaciteten som finns.

Vignir och Malin har flyttat med sig alla sina hästar, även träningshästar och hingstar till Backome. Så nu kommer hingstarna Kraftur frá Bringu, Ísar frá Keldudal, Berserkur frá Stykkishólmi och Ivan från Hammarby finnas tillgängliga för avelpå Backome.

– Det är så bra när allt finns på samma ställe, säger Vignir, skötsel och träning går smidigt och effektivt. Vi slipper att åka till ridhus. Det tar bara en timme att köra till Helsingborg och lika länge till Göteborg.

Vignir och Malin kommer utöver att träna hästar även hålla kurser och lektioner på gården.

Likaså kommer så klart familjen Wingstrand att använda sig av Vignir och Malins tjänster när det är dags för inridning och träning av gårdens hästar.

 

Krafur tränar i Aquatrainern Foto: Yvonne Benzian/ishestnews
Efter vattenträningen går hästarna in i en torkbox. Foto: Yvonne Benzian/ishestnews

Tankar kring avel

Många startar sin avel när de är unga och arbetar målmedvetet i upp till tjugo år med att få fram sin ”önskehäst”.

– De höjer långsamt kvaliteten, förtydligar Henrik. Vi snabbstartade och tog en ”genväg” genom fina ston. Det var inte så att vi aktivt letade upp de fem finaste stona, utan tillfällen att köpa dem dök upp.

– Eftersom vi haft begränsad kunskap byggde det på att vi fick möjlighet att starta aveln med ston som vi visste fått en bra bedömning. Det är aldrig en garanti för att fölen blir bra, men chansen ökar.

Just de här stona har Ishestnews reporter beundrat lite extra både på Landsmót och VM. De är bland andra Fjóla frá Kirkjubae (e. Hródur frá Refsstödum) som är världens högst bedömda fyrgångare bland ston sex år och yngre. Hon har 8.51 i bedömning med enbart 9 och 9.5 för alla gångarter förutom pass och 8.40 i exteriör med 9 för hals-manke-bog och proportioner. Då Fjóla har svårt att bära egna föl har man valt att använda sig av embryotranser. Med den metoden har hon ett föl med Alfur frá Selfossi. I år är två surrogatmammor dräktiga med Fjólas och hingstarna Prins från Knutshyttan och Viktor frá Disas föl.

Fjola vilar efter ett träningspass

Raudhetta frá Kommu (e. Alfur frá Selfossi) är ett annat sto i stallet. Hon har 8.52 i bedömning, varav 8.80 i ridegenskaper med 9 för tölt, pass, spirit och helhetsintryck och 8.11 för sin exteriör. Raudhetta vann guldet på VM i Österrike 2011. Hon har två föl, varav ett med embryo-transfer. Fölen är 2011 efter Ténor frá Tùnsbergi (9.15 för ridegenskaper) och 2012 efter Bragi frá Kópavogi. Nu är hon dräktig med Oliver frá Kvistum. Hrydja frá Hvoli är ett annat fantastiskt sto på gården. Hon har crazy 8.92 i ridegenskaper med 10 (!) för pass. Så är hon också efter Ódur frá Brún som ju gett många fantastiska passkanoner. 2010 fick hon hingstfölet  Atlas frá Hvoli, som nu bor på Backome. Han är efter Seidur frá Flugumyri. 2011 utökade hon barnkammarhagen på Backome med ett föl efter Vidir frá Prestbakka och 2012 fick hon föl efter Bragi frá Kopavogi. Nu är hon dräktig med Herkules fra Pegasus. Ett annat fantastiskt fyrgångssto är söta Kvika vom Forstwald, en publikfavorit från WM i Schweiz 2009. Kvika är efter Dökkvi frá Mosfelli och världens näst högst bedömda fyrgångssto med 8.56 i totalpoäng. Vi fick se hennes stoföl Kléopatra efter Tigull frá Kleiva studsa fram i hagen. Kvika är i år dräktig med Teigur vom Kronshof, en spännande hingst efter legenden Otur frá Saudarkroki och nästan lika legendariska men betydligt yngre Naepa vom Kronshof.

Radhetta in action under VM i Österrike Foto: Yvonne Benzian/ishestnews
Kvika vinner sin klass under VM i Schweiz Foto: Yvonne Benzian/ishestnews

Vi kommer att tala om avelsmål, även Vignir och Malin är med i diskussionen.

– VI är väldigt nöjda med vårt stomaterial och tycker det är viktigt att värna om stoets styrkor vid val av hingst. menar Marlin och Vignir. Man ska inte enbart försöka att kompensera för stoets svagheter. Det är också det som är så fantastiskt med islandshästen, att det ryms många olika smaker och avelsmål, vilket måste respekteras.

– Sådana här resonemang är intressanta, förtydligar Henrik. Vi får en fantastisk chans att lära oss mer om avel och uppfödning.

De förklarar vidare att man aldrig vet vad en kombination ger men att chanserna till bra avkomma ökar när man betäcker bra hästar med bra hästar.

– Man ska försöka göra det så bra som möjligt, säger Agneta. Drömmen är att få fram hästar med vilja och stora rörelser som alla kan rida. Spridningen på våra hästar är stor, alla med sin linje och sina egenskaper. Nu finns det fina hingstar på gården som vi kan lära känna.

– Vi har en fördel med att vi rider och hanterar hingstarna, bekräftar Vignir. Bedömningarna behöver inte säga allt. 9.5 för spirit behöver till exempel inte vara synonymt med att hästen är spänd eller svårriden, den har ofta ett starkt och stabilt psyke. Vi lär känna dem och kan se vad som styrs av hormoner som kan vara missvisande, och vad som är hingstens riktiga temperament. En hingst som Isar till exempel, honom skulle egentligen vem som helst kunna rida, om han tränades för detta. Vi tycker att många koncentrerar sig för mycket på en enskild hingsts dåliga egenskaper i stället för de bra.

– Många riktigt bra familjehästarna kommer ur toppaveln, säger Vignir. Många tror att man antingen avlar tävlingshästar eller familjehästar. Vår erfarenhet är att det istället handlar om hästens karaktär och naturliga balans. En spänd häst med mediokra gångarter kan en nybörjare inte klara av och den duktiga ryttaren är inte intresserad av att rida den. För den typen av häst ser vi inte längre någon marknad.

Alla kring bordet är överens om att det är en fantastiskt att få vara med i hela avelscykeln. Planera hingst, betäcka, vara med om fölningen, föda upp, rida in och ta fram. Ingen länk får vara svag i det här.

– Det visar sig ofta vara lyckat att redan från början se till att hästen får en bra och målmedveten inridning och träning med sikte på avelsvisning om det är målet, säger Vignir.

– Vi försöker tidigt att få en rättvis och så bra bedömning som möjligt, för att på så sätt ge hästen en ”kvalitetsstämpel” som hästen får behålla, oavsett hur den senare används.

Vignir poängterar också att det är individuellt i vilken ålder hästen är mogen för visning.

 

Tävlingar och visningar under 2013

I år tänker både Vignir och Johanna tävla en del. Backome ligger nära kontinenten med Danmark och Tyskland som har längre tävlingssäsonger än här i Sverige.

– Här är säsongen otroligt komprimerad med massor av tävlingar samma helg, säger Agneta.

Malin brinner för avelsbiten och att rida in och träna hästarna, men låter gärna Vignir visa dem. Vignir är också en riktig ”hästnörd” som älskar att träna och utveckla hästar i alla olika åldrar och skeden. Planen är att Vignir och Malin ska ta fram ett tjugotal hästar till visning i år, varav några förhoppningsvis ur den egna aveln.

Till Odense är planen att fyra hästar från Backome ska med, nämligen Bragi, Kraftur, Berserkur och Herkules.

Vi avslutar vår vistelse på Backome med att gå ut i fölhagarna där de fantastiska stona med sina fina avkommor går i stora hagar längs Ätraforsdammens vatten. Solen hinner nästan gå ner innan vi styr bilen tillbaka till Göteborg. Ishestnews tackar för ett trevligt och spännande besök.

Kvikas föl Kleópatra och Agneta har en kelstund. Foto: Yvonne Benzian/ishestnews
Stora ligghallar finns i hagarna. Foto: Yvonne Benzian/ishestnews

 

 

 

Share post:

Related articles

Intervju med Caroline Agerhill, nybliven domare i gædingalist

Sverige har fått sex nya domare för Gædingalist. De är Ulrika Backan, Caroline Agerhill, Nina Wahlström, Åsa Nevander,...

Omedelbara åtgärder mot hästvidriga träningsmetoder på Island

  Den isländske filmproducenten Baltasar Kormákur har uttalat sig i fallet med de spanska tränare som förra helgen filmades...

Varierad träning var temat på årets Hólarclinic

I helgen höll tredjeårs eleverna på Hólar sin årliga clinic. Den ingår sem ett led i deras utbildning...

Videointervju med Malin Andersson, tredjeårselev på Hólar

Eleverna som går tredjeåret på Hólar håller enligt tradition varje år en clinic med olika teman. Flera ur...