Besök hos Mette Mannseth

Date:

Nya stallet på Þúfur

IsHestNews.se besökte nyligen den framstående tränaren, ryttaren och ridläraren Mette Mannseth. Mette bor tillsammans med sin man Gísli Gíslason på en stor träningsgård som heter Þúfur. Den ligger i Skagafjördur, nära Hólar, där Mette även arbetar som ridlärare och tränare till vardags. Mette och Gísli har i vanlig ordning stallet fullt. I boxarna står det kända och högt bedömda hingstar i långa rader. Vi börjar med att fråga Mette vilken häst i stallet som är roligast att rida svarar hon med ett stort leende “Alla!”
Och med sådana hingstar som förstaklasshingstarna Eldur frá Torfunesi (tvåa i den fyraåriga-hingstklassen på Landsmót 2011), Viti frá Kagaðahóli (9.5 för tölt som 4-åring), Seiður frá Flugumýri II, Kappi frá Kommu, Trymbill frá Stóra Ási, Hnokki frá Þúfum, Háttur frá Þúfum, Kapall frá Kommu och Hákon frá Ragnheiðarstöðum förstår man att Mette har roligt på jobbet!
Eldur är en av de mest populära unghingstarna på Island just nu. Han är fullbokad hela säsongen, t o m på seminstationen innan Landsmót! Mette red Eldur som fyraåring på avelsbedömning 2011 med 8.46 för exteriör och 8.30 för ridgenskaper som fyrgångare med b la 9.5 för trav och form och 9.0 för tölt och spirit. Eldur är nu anmäld till avelsvisningen i Skagafjördur i veckan och många väntar med spänning på att se hur Eldur ter sig under Mette i år. I närheten av stallarna går Mettes hederspremierade hingst Hróður frá Refsstöðum och betar. Hróður är på väg till södra Island där han ska betäcka under säsongens första period för att sedan betäcka ston på östra delen av Island. Mette och Gísli har nyliget invigt sitt nya ridhus på gården. Där tar Mette emot privatelever för lektionsridning och på den lilla läktaren står trivsamma gammaldags soffor att sitta i.
Det gamla ridhuset har byggts om till ett luftigt stall med vitrappade boxväggar.
Boxarna där mäter hela nio kvadratmeter så det är riktiga lyxsviter. Både Mette och Gísli finns med på den nypublicerade listan över de 12 ryttare på Island som visade flest antal hästar på avelsbedömning under 2011 med lägsta procenten på skador som påslag eller bett/munnskador. Mette visade 30 hästar och medelpoäng för ridegenskaper var 8.16. Gísli visade 38 hästar med 7.73 i medelpoäng för ridegenskaper.
Både Mette och Gísli hade 0% på skador på alla dessa visningar vilket de är nästintill ensamma om i förhållande till mängden visade hästar.
Här är några bilder från Þúfur. Klicka på bilderna för att se dem i större format.
Foto: Sandra Marin

Mette och Gísli med en egenuppfödd Álfurdotter
Mette håller lektion i sitt mycket fina ridhus
Gísli red 4-åriga Viti i 9.5 för tölt på LM 2011
Mette och Eldur frá Torfunesi på Landsmót 2011

 

Share post:

Related articles

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...