Nya kvalregler för avelsklasser på Landsmót

Date:

keilir

Hederspremierade hingsten Keilir frá Miðsitju på Landsmót 2006. Foto: Sandra Marin/Ishestnews

I dagarna presenterade Islands Avelsråd de nya reglerna som gäller för avelsklasserna på sommarens Landsmót. En hel del ändringar gör sig gällande och man har beslutat att ta bort kvalgränserna i respektive ålderklass. I stället kommer de högst bedömda hästarna över landet (både ston och hingstar) i respektive klass kvala in och man har satt ett maxantal hästar. Nytt för i år är även att fyrgångshästarna kommer få  extrapoäng tillagda på sin totalbedömning för att kunna hävda sig mot femgångarna på rättvis basis. Det har länge varit diskussioner om antalet  avelshästar på Landsmót, att de varit för många och att det tar för lång tid att bedöma dem. I år kommer maxantalet avelshästar vara 165 som är en rejäl minskning från 2014 då de var ca 280 och så här presenteras uppdelningen:

Antal hästar som kvalar:

7-åriga och äldre ston: 15
6-åriga ston: 30
5-åriga ston: 35
4-åriga ston: 20

 

7-åriga och äldre hingstar: 10
6-åriga hingstar: 20
5-åriga hingstar: 20
4-åriga hingstar: 15

Totalt: 165

Inför Landsmót kommer det en rankinglista på de hästar som ligger högst i varje klass och som kommer att kvala in.  Ligger två eller fler hästar på samma poäng får alla kvala.

Share post:

Related articles

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...

Ytterligare framgångar för Lilly Björsell på Sundabakki dag 2! Höjde poängen och vann två grenar!

  Vilken panghelg det varit för Lilly Björsell med Börkur fra Kleiva. I dagens tävling på Sundabakki slog hon...

Lilly Björsell fick högst poäng i T1 på Sundabakki! Reportage från tävlingsdagen.

Idag, liksom i morgon är det WR-tävlingar på Sundabakki. Ska vi tro att dagens gladaste är young ridern...