Framgångar för Prestsbær

Date:

Ärofyllt ögonblick! Þota frá Prestsbae vann äldsta stoklassen på Landsmót. Här flankerad av Ingar Jensen, Sveinn Steinarsson och Jóna Dís Bragadóttir. Foto: Ishestnews/Yvonne Benzian.

Prestbær är ett välkänt gårdsnamn inom den isländska hästaveln. Bakom Prestsbær står svenska makarna Ingar och Inga Jensen från Karlstad. Tillsammans föder de upp hästar både i Sverige (Prästgården) och på Island (Prestsbær).När vi får tag på Ingar på Landsmót har han just tagit emot priset för högst bedömda sto i den äldsta stoklassen 7-åriga sto. Det var det uttrycksfulla stoet Þota frá Prestsbæ som vann  guldet med en totalpoäng på 8.81 och Ingar var i full färd med att lasta henne och några andra hästar på transporten.

-Jag ska tydligen hjälpa Tóti att köra hem lite hästar härifrån så kan vi prata sedan, det går lite annorlunda till här på Island med planeringen, ler Ingar.

Ishestnews fick sedan en pratstund med Ingar i samband med den clinic som Prestabaer och Tóti Eymundsson höll  under Landsmót-veckan. Då fick vi veta mer om uppfödningen på Island och hur de nått så stora framgångar.

Þoka frá Hólum visades upp på clinicen med sitt föl efter Hródur frá Refsstödum. Þoka är 23 år gammal och har 127 i BLUP. Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews.

På Island grundar sig aveln på ett enda sto, Þoka frá Hólum, som har visat sig vara ett riktigt lyckokast för paret Jensen att köpa. Men när Þoka annonserades ut från Hólar 2001 var det många som var skeptiska. Þoka deltog på Landsmót 1998 som 5-åring och vann sin klass i huvudsak tack vare en mycket hög exteriörbedömning och islänningarna var inte särskilt imponerade av en sådan typ av sto. Hon var stor, lång och storstegad. Hästar med hennes stam behöver tid på sig att växa i sin kropp. Inför Landsmót 2000 blev Þoka olyckligtvis halt och kunde inte ridas. När skolledningen samma höst bestämde sig för att sälja av några ston lades Þoka ut på annons. Eyjólfur Ísólfsson som då var huvudtränare på Hólar var dock emot försäljningen.  Intresset för det vackra gulbruna stoet visade sig vara svalt.

-Vi fick tipset av Tóti Eymundsson att satsa på detta sto då hon hade utmärkta blodslinjer bakom sig och ändå en första klass bedömning, berättar Ingar. Sagt och gjort. Þoka köptes och sattes i träning hos Tóti. Prestsbaer-teamet satte upp ett nytt mål:  Landsmót 2002. Väl där slog Þoka och Tóti till med en supervisning på 8,64 totalt (8,64 för exteriör 8,64 för ridegenskaper) och Þoka vann den äldsta stoklassen och hade högsta totalbedömningen alla kategorier det året!  Efter det har Þoka gått i avel och visat sig vara ett av Islands absolut bästa avelsston och är sedan 2012 hederspremierad.
Än så länge har hon fått 12 avkommor och av de 7 som hitintills blivit totalbedömda är medelpoängen 8,53. Två av Þokas döttrar, Þóra (8,77 tot.) och Þota (8,81 tot.) har gått i mammans hovspår och vunnit 7-åriga och äldre stoklassen på Landsmót.

avkommor

-Bra hingstar finns det gott om men riktigt bra ston är det svårt att få tag på. Det är viktigt att ett avelssto har väldokumenterade och starka blodslinjer bakom sig. Och dessutom behöver man en portion tur om man ska lyckas inom avel, berättar Ingar.

-Genom åren har vi har fått massor av råd vad gäller hingstval till Þoka och vi har tacksamt lyssnat. Men besluten tar vi tagit själva. Vikingur Gunnarsson, Holar har vi lyssnat mycket till, och han sa att vi skulle lära av vad andra gjort förut.  ”Stå på våra axlar”, sa han.
Ett annat råd vi tog på allvar var: ”Välj Orri, kort och kompakt kropp mot Þokas långa och högbenta, och tölten behöver förbättras. Orri är ett säkert kort då hans avkommor ofta har bra tölt med stor mjukhet och genomsläpplighet”. Vi har använt Orri tre gånger på Þoka och fått tre mycket olika typer av hästar om än högt bedömda. Deras genomsnittliga ridbedömning är 8,89. Däremot är det många som inte alltid lyckats med att välja in Orri eller Orriblod då man glömt att även ha bra trav och pass på mödernet, berättar Ingar.

Numer åker Þoka inga långa sträckor för att betäckas. Hon är 23 år och kommer förhoppningsvis få några föI till. I år är hon betäckt med Viti frá Kagaðahóli (e: Smári frá Skagaströnd u: Opera frá Dvergsstödum) som står i närheten av Prestbaer.  Viti är en ung och mycket intressant hingst vars avkommor redan vistats fram trots ung ålder.

tota
Ingar & Þota frá Prestsbæ. Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews.se

Hur är känslan att stå på Landsmót och ta emot första priset i en avelsklass för sin egen uppfödning?

-Det är helt otroligt och ännu mer osannolikt att göra det två gånger! Många försöker i generationer utan att lyckas.  Det är en stark känsla att få bekräftat att vi lyckats, och att vi är en del av den stora isländska ”avelsfamiljen”.  Vi har lyckats med kombinationen av en stark avelslinje, stort intresse , hårt arbete och inga kompromisser i val av avelsmaterial.

Hur har ni tänkt runt hingstvalen för Þoka genom åren?

-Beprövade hingstar som har bevisat sitt avelsvärde. Stark avelslinje på modersidan med dokumenterat bra nedärvning från modern.  Vi har inte använt ”lyckoträffar” eller hingstar som har ”funnits till hands” nära och bekvämt.

Vilka andra parametrar än ”rätt hingstval” är viktiga för att nå sådan framgång som ni gjort?

-Vi skall inte glömma att vi investerar ganska mycket tid och pengar i träningsarbetet. Inridning är viktig, och vi ger våra hästar tid.  Som sagt tidigare är våra hästar relativt stora med mycket rörelse och rumslighet.  Vi skulle aldrig tvinga fram en häst för att nå ett kortsiktigt mål. Det är viktigt att framhålla att Tóti gör ett fantastiskt arbete med att träna våra hästar.

Har ni importerat några avkommor till Þoka till Sverige?

-Vi importerade Þilja efter Keilir när hon var ung. Hon går nu i avel.

Vilken av hennes döttrar tror ni mest på som framtida avelssto i klass med Þoka själv?

-Det får tiden utvisa. Förhoppningsvis visas första barnbarnet senare i år!

Vilket tips skulle ni ge till folk som vill börja avla?

-Satsa på riktigt bra ston. Använd Worldfengur och titta bakåt vad fler generationer har gett. Köp hellre ett bra sto än två medelmåttiga eller tre dåliga.  Det kostar lika mycket att hålla en dålig häst som en bra och mer att träna!  Lyssna på vad andra har gjort, men lyssna till mer än en åsikt.

Ishestnews tackar Ingar för pratstunden och önskar Prästgården och Prestsbaer stort grattis till framgångarna och lycka till i framtiden med en extra klapp till Þoka.

Share post:

Related articles

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...