Besök på Galgbacken

Date:

ak
Mårten Lanto & Anna-Karin Nordvall berättar om sin islandshästverksamhet i Lappland. Hästen heter Járngríma från Galgbacken. Foto: Ishestnews.

Ishestnews befinner sig just nu på Sverigeturné och kommer att göra besök och intervjuer på ett antal islandshästverksamheter från norr till söder.

Vi börjar med ett besök på en islandshästgård i Lappland med ett mycket speciellt namn, Galgbacken. Galgbacken Islandshästar drivs av Mårten Lanto och Anna-Karin Nordvall och runt dem råder det alltid full aktivitet och nyligen de t o m startat en ny lokalförening, Draugur (uttalas Dröjgur). Mårten och Anna-Karin lägger stor vikt på att använda sig av bra hästar i verksamheten. De har egenuppfödda hästar som tävlat på SM även med i ridskoleverksamheten för att “låta folk prova och rida bra hästar och göra dem kräsna” som Anna-Karin uttrycker det.
De har gjort sig kända för att satsa inom både sport och avel och de drar sig inte för att köra en häst över 113 mil enkel väg till en tränare baserad runt Stockholmstrakten. Utanför Stockholm står b la deras 1. klass hingst Áfangi frá Sauðanesi och när jag frågan varför dom inte har den här hemma kommer svaret snabbt:

-Hingstar är en färskvara och de måste hela tiden synas och visas upp på rätt platser vid rätt tidpunkt. Här uppe har vi för långa avstånd och för få tävlingar/visningar. Vi har 72  mil enkel väg  till närmaste SM-bana som är Wången, säger Anna-Karin. Trots de långa avstånden har Galgbacken haft med hästar på SM tre år i rad och man hoppas nu på det fjärde då man håller flera fina hästar i träning.

Här är en intervju i HD med de härliga och företagsamma norrlänningarna Mårten och Anna-Karin och vi tackar för att vi fick komma på besök:

Share post:

Related articles

Intervju med Caroline Agerhill, nybliven domare i gædingalist

Sverige har fått sex nya domare för Gædingalist. De är Ulrika Backan, Caroline Agerhill, Nina Wahlström, Åsa Nevander,...

Omedelbara åtgärder mot hästvidriga träningsmetoder på Island

  Den isländske filmproducenten Baltasar Kormákur har uttalat sig i fallet med de spanska tränare som förra helgen filmades...

Varierad träning var temat på årets Hólarclinic

I helgen höll tredjeårs eleverna på Hólar sin årliga clinic. Den ingår sem ett led i deras utbildning...

Videointervju med Malin Andersson, tredjeårselev på Hólar

Eleverna som går tredjeåret på Hólar håller enligt tradition varje år en clinic med olika teman. Flera ur...