Så här kan Tölt in Harmony se ut

Date:

Här följer en film där ryttaren Madelen Johanson på Óskadis från Tallbacken rider Tölt in Harmony. Ishestnews talade med en av domarna som dömde, Lena Lennartsson. Hon berättade att tävlingen går i fyra moment (reglerna har vi tidigare presenterat här) och att poängskalan går från 0-10. Tre av de fyra momenten är ridmoment och ett är sits och inverkningar. Man lägger ihop alla poäng och delar med 4.

Lena tycker inte att svårigheten ligger i att kunna bedöma ekipagen, alla domarna är vana att förstå alla moment som ingår. Svårigheten är att veta var på skalan man ska lägga sig. Då var det extra bra att alla domarna dömde mycket jämnt och hamnade nära varandra. De var i stort sett eniga. Även ryttarna fick vara med i diskussionen och berätta hur de kände och även hos dem hamnade bedömningarna mycket lika domarnas.

Första momentet är att rida på diagonalen i jämn takt, i stadigt tempo med en lösgjord häst. Ekipaget på filmen fick kring 6.0 här. De är hyfsat lösgjorda men man ser tillfälliga spänningar av och till. De har bra takt och rytm. Ryttaren har en bra sits.

I andra momentet volterna blir det svårare. Bakdelen åker ut i volten och hästen rundar sig inte kring skänkarna. Poängen blir ca 5.

I tredje momentet ökning så blir just ökningarna lite försiktiga. Ekipaget får mellan 6 och 6.5.

För sits och inverkningar får Madelen mellan 6.5 och 7.

Ishestnews tackar för att vi fått lära oss mer.

 

Share post:

Related articles

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....