Östgötacupens första deltävling – roligt för både tävlande och publik

Date:

 

Jonna Thorvaldsson på Glitnir vinnare i Elitklassen
Jonna Thorvaldsson på Glitnir vinnare i Elitklassen

Lördagen den 7 december var det dags för första deltävlingen i Östgötacupen som är en vinterserie med fyra deltävlingar.

Ekipagen startar individuellt men kan också bilda lag och samla poäng till sitt team.

Vinterns Cup är den tredje säsongen och intresset är stadigt ökande.  Till denna säsong är hela 17 lag anmälda, med spännande namn så som exempelvis Vånga Vilt, Smurfarna från Stenholmen, Zaras änglar och Ladies of Silver. Varje lag har 4 deltagare och totalsegern i cupen utgörs av den samlade poängen från alla deltagarnas starter på alla deltävlingarna.

Arrangör för denna säsong är nybildade Gerstorps Ryttarsällskap. GRS kommer ta över ridskolan på Gerstorp och dessutom arrangera tävlingarna som tidigare Stenholmen islandshästcenter hållit i egen regi. Gerstorps Ryttarsällskap kommer ansöka om medlemskap i svenska Ridsportförbundet och bli den första föreningsdrivna ridskolan med Islandshäst i Sverige. Utförare av undervisningen åt GRS blir dock som tidigare Stenholmen med ridskolechef Emma Möller Ljungqvist och hennes team av 6 lärare.

Första tävlingen i årets Cup var Firmakeppni och utöver placering fanns priser enligt publikens val för bästa utklädnad och vackraste häst på spel. Hela 85 ekipage var anmälda och nästan alla kom till start trots oväder dagen innan med årets första snö och halka.

Extra glädjande att återväxten är god. Hela 35 av de startande var antingen Young rider eller juniorer. Tävlingen dömdes av Åsa William, Eva Ringqvist och Marcus Ljungqvist som även höll snurr på arrangemanget så som speaker.

Oliva Wiktorsson på Tjaldur segare i ridskoleklass samt bästa utklädsel
Oliva Wiktorsson på Tjaldur segare i ridskoleklass samt bästa utklädsel

Firmakeppni går till så att man startar i startgrupper om 8-10 ekipage och sen sorterar domarna  bort två ekipage i taget tills man har kvar några finalister ur varje startgrupp. Urvalskriterierna är snyggast presentation av ekipage, med hänsyn till gångarter, show och utklädnad.
En otrolig skara clowner, änglar, seriefigurer, jägare, lejon och andra djur deltog. Till och med en Magnus Uggla och någon julgran.

Först ut var Ridskoleklass som samlade 18 tävlande. Deltagare från lokala ridskolor runt om i Östergötland. De tävlande visade hög klass med tanke på att de red på lånade hästar från sina ridskolor.
Dagens största klass var Mellanklass. Där tävlade ryttaren som inte startat förut eller nya ekipage. Hela 36 ekipage tävlade om de 8 finalplatserna.
Mellanklass barn ungdom men en duktig skara juniorer följde. Sist ut var 20 ekipage i Elitklass, som i detta sammanhang innebär att ekipagen tävlat förut, eller att hästarna är meriterade.

Sammanlagt 10 startgrupper avklarades på knappa 2 timmar.
Efter lite sortering i startlistorna var det dags för fyra finaler.
Ridskoleklassen vanns av junioren Olivia Wiktorsson på Tjaldur. Bägge två hemmahörande på Stenholmens ridskola. Hon vann dessutom publikens pris för bästa utklädsel ( Mimmi Pigg ridandes på Pluto ) . Olivia tävlade för laget Icelandic Star.

Mellanklass vanns av Felicia Ferm-Fälting på Bakkus. Hon bidrog där med hela 20 poäng till sitt lag Vånga Vilt. Bakkus dagen till ära i lejondress.

Mellanklass barn & ungdom vanns även den av en junior. Wilma Almtoft med sin Dugga segrade efter en jämn kamp med Elin Rylander på Godi.

Elitklassen vanns även den av en junior trots att klassen innehöll både Fd landslagmedlemmar aklass ekipage och SM vinnare. Mycket duktiga Jonna Thorvaldsson med sin Glitnir knep 1:a platsen före rutinerade ekipaget Camilla A Rolfsdotter och Stjörnudis.

Vid prisutdelningen utdelades domarnas Feather Prize till Camilla.

Laget Vånga Vilt med Mats Andersson, Camilla Rolfsdotter, Anneli Nordgren och Felicia Ferm Fälting samlade 62 poäng, vilket ger dem en fin ledning i Östgötacupen, före Icelandic Star på 46 och Ladies of Silver med 42.

Extra roligt att denna hästfest även lockade mycket med publik. Över 300 besökare vilket innebar att en sidans läktare i princip var fullsatt och folk sökte sig över till den bortre läktaren. Fiket sålde bullar och kaffe och stämningen var hög.

Nöjda och lite småfrusna ekipage och deltagare tömde gårdsplanen och efter 4 timmars hästfest  stillade sig lugnet över Gerstorp.

Gerstorps Ryttarsällskap förbereder sig för nu inför deltävling 2, den 11 januari 2014.
Då gäller det Fipoklasser T1, T2 och T8 och då rider varje ekipage uttagning, får poäng och domarekommentarer av tre domare. Hjärtligt välkomna då.

Deltävlings bästa poängplockare: Lag Vånga Vilt med - från vänster: Annelie / Viska, Mats / Silfurdis, Camilla / Stjörnudis och Felicia / Bakkus.
Deltävlings bästa poängplockare: Lag Vånga Vilt med
– från vänster: Annelie / Viska, Mats / Silfurdis, Camilla / Stjörnudis och Felicia / Bakkus.

 

resultatlista_firmakeppni_131207 kopia

Share post:

Related articles

Intervju med Caroline Agerhill, nybliven domare i gædingalist

Sverige har fått sex nya domare för Gædingalist. De är Ulrika Backan, Caroline Agerhill, Nina Wahlström, Åsa Nevander,...

Omedelbara åtgärder mot hästvidriga träningsmetoder på Island

  Den isländske filmproducenten Baltasar Kormákur har uttalat sig i fallet med de spanska tränare som förra helgen filmades...

Varierad träning var temat på årets Hólarclinic

I helgen höll tredjeårs eleverna på Hólar sin årliga clinic. Den ingår sem ett led i deras utbildning...

Videointervju med Malin Andersson, tredjeårselev på Hólar

Eleverna som går tredjeåret på Hólar håller enligt tradition varje år en clinic med olika teman. Flera ur...