Islandshästens Dag – tävlingar, happenings och bra stämning

Date:

Invigningskadriljen satte temat!
Invigningskadriljen satte temat!

Temat för årets Islandshästens Dag var Glitter och Glamour med undertexten “Less is not more“. Många hade tagit tillfället i akt att smycka ut både sig själva och sina hästar. Tävlingen var en Firmakeppni. Det innebär att varje ekipage har en sponsor och att alla är inne på banan samtidigt. Det blir trångt och lite galet mellan varven. Domarna får det svåra uppdraget att välja ut cirka hälften av ekipagen som får komma in igen och nu väljs de som ska rida final.

De tre domarna var Alexandra Montan-Grey, Barbro Beckström samt Sigurdur Pálsson.

Dagens domare
Dagens domare

Mellan klasserna bjöds på showinslag och saluhästvisning. Dessutom tävlades det i den traditionella landskampen mellan Sverige, Island, Danmark och Finland.

Vann gjorde det jämna danska laget, som placerade sig på förstaplatsen i alla grenar utom 5-gången där “vår” Hinrik “Hinni” Sigurdsson vann på Andvari frá Stenlia. Det danska laget knep förstaplatsen i 4-gång genom Dennis Hedebo Johanssen på Kolfaxi från Lilleheden, T-2 Anne Sofie Nielsen på Örn frá Efri-Gegnishólum, och Tölt med Isabelle Felsum på spektakuläre Viktor fra Diisa.

På andra plats kom Island, tredje Sverige och sist men inte minst Finland.

Danska laget
Danska laget

Första shownumret stod Kvarbacka Gård för. Johan Larssen slogs om publikens gunst med en clown. Medan Johan demonstrerade hur man rider tölt så slängde den generösa clownen godis till publiken. Så knäppte den elaka clownen fast en tyngs i Johans sadel och vips satt han barbacka. Ekipaget passade på att visa hur man kan rida barbacka upp på en transport i rörelse.

Clownen fäster en tyngd i sadeln...
Clownen fäster en tyngd i sadeln…
som hamnar på marken
som hamnar på marken
Det går att rida upp på en transport i farten barbacka!
Det går att rida upp på en transport i farten barbacka!

 

 

Hinni visade sin träningsfilosofi under ett pausinslag.

Så fick vi också uppleva ett riktigt galet och uppsluppet gäng som rider Uppsuttet Bågskytte. Hästarna är vana att ösa fram på en rakbana med staket så på ovalen inne i ridhuset kunde de bitvis bli riktigt svåra att styra eftersom ryttaren ska skjuta samtidigt. Hästarna genade, hoppade över staketet, bytte varv, allt i full fart galopp medan ryttarna tjoade och ändå lyckades skjuta prick på måltavlorna.

Full fart framåt!
Full fart framåt!
Snygga träffar!
Snygga träffar!
Yiihaa...
Yiihaa…

 

 

I stort var Islandshästens Dag en mycket lyckad tillställning.

Share post:

Related articles

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...