Island vs dressyr, en clinic som visade på likheterna snarare än motsatserna

Date:

Eva Perninge hälsar alla välkomna, och Denni och Rebecca står redo för sin föreläsning. Foto: Michael Jansson

Tack Cecilia Sundh  för rapport från clinicen “Island vd Dressyr” som verkar ha varit ett exempel på de stora likheterna med god ridning oavsett hästras.

Hogsta Ridsport bjöd in till tvåårskalas en vacker lördag i september. Hogsta ridsport har under många år haft lokaliteter på Hogsta ridanläggning där båda drivits av Eva Perninge. För två år sedan invigdes nya större, fantastiskt smakfulla lokaler för själva ridsportaffären. Tvåårskalaset bjöd på mängder av aktiviteter för hästälskare av alla sorter. Eva Perninge och Denni Bergmann Hauksson hade träffats på en hästmässa tidigare under året och började där spåna huruvida det skulle vara möjligt att belysa likheterna islandshästar/ dressyrhästar genom att anordna en clinic med detta tema. 

Sagt o gjort, lördagen den 23 september bänkade sig ca 160 personer på Hogstas fina ridanläggning för att ta del av denna clinic Island vs Dressyr. 

Eva Perninge inledde med en presentation av anläggningen och mötet med Denni som väckt hennes nyfikenhet vad det gällde islandshästar och upprinnelsen till dagens tema. 

Därefter vidtog de två huvudpersonerna Denni Bergman Hauksson och Rebecca Mauleon med en powerpoint där de med bilder och ord beskrev på ett mycket underhållande och lättsamt sätt de likheter som såklart finns mellan islandshästar och dressyrhästar. 

Denni Bergman Hauksson – en man som älskar hästen i stort men som kanske mest tack vare sin uppväxt på Island fastnat lite mer för just Islandshästen.
Driver gården Lindnäs tillsammans med sin fru Ia Lindholm som båda har gjort stora avtryck vad gäller tävling, träning och avel i islandshästvärlden. Denni har på sin meritlista sex SM-guld, tre NM-guld samt NM-brons, VM-guld, VM-silver, VM-brons och bla visat två av världens högst bedömda islandshästar Diva från Gategården samt Divar från Lindnäs. 

Denni har också relativt nyligen lanserat sitt varumärke ”Denni Design” som utvecklar och designar ridutrustning av högsta kvalitet tillsammans med världsledande företag.
Denni sökte kontakt med ”storhästvärlden” via en bekant och fick därigenom träna för Pether Markne och därigenom senare Rebecca Maluéon. Viljan hos Denni att utveckla hästens smidighet, ridbarhet och hållbarhet på detta sätt är stor med syftet att förbättra just Islandshästens kvaliteter, ej radera dem. 

Rebecca Mauléon – en kvinna som älskar hästen i stort där intresset för just dressyr växte fram under senare år.
Rebecca driver RM Dressyr AB, i skrivande stund på hyrd anläggning men vid årsskiftet kommer verksamheten förläggas på en egen gård på Österlen som hon kommer driva tillsammans med sambon Cecilia Sundh. 

Rebecca började sin professionella hästkarriär genom en utbildning på Strömsholm som senare ledde till ett antal år med hästjobb hos några av Sveriges mest meriterade ryttare, Louise Nathorst, Minna Telde, Pether Markne o Per Sandgaard för att därefter kasta sig ut som egenföretagare med inriktning på utbildning av häst och ryttare samt egen tävlingsverksamhet. Rebecca har visat både unghästar på championat men också tävlat och vunnit klasser upp till svår dressyr. 

Rebecca kom således i kontakt med Islandshästen via Ia o Denni som anlitade henne som tränare och efter dem följde att antal ytterligare i spåret. 

Efter en lyckad powerpoint i sågspånet kom således den första hästen in. Det var en mycket, nästan sagolik vacker sexårig islandhäst Einsöngvari från Artinge med duktiga Anne-Marie Röst i sadeln som tillsammans med Denni som instruktör fick illustrera hur man via tex skritt och töltövergångar förbereder sin unghäst för mer samlande jobb . De visade på hur detta jobb bygger upp styrka och lydighet hos hästen. Mycket väl visat på en mycket välriden häst. 

Denni instruerar Anne-Marie och Einsöngvari Foto: Michael Jansson

Island vs Dressyr För att sedan beskriva hur man på liknande sätt tränar sin dressyrhäst kom Rebecca in på sitt eget sexåriga sto Havanna. En vacker svart dröm med mycket power och stor rörlighet och som helt magiskt lotsades runt av sin ryttarinna. Rebecca beskrev under ritten på ett lättsamt och underhållande sätt hur hon i vardagen till 99% tränar hästen i helt vanligt grundarbete med samma syfte som Denni och Anne-Marie beskrev, övergångar och tempoväxlingar, självklart läggs olika rörelser in i arbetet allteftersom. 

Nu var det dags för paus, fika serverades och publiken minglade runt och umgicks. 

Efter pausen visas Fabero L upp återigen med Rebecca i sadeln och nu med en Prestigesadel av Denni Design. Fabero L, en fjortonårig dressyrhäst som ägs av Agneta Lauren med vinster upp i svår dressyr tillsammans med Rebecca är en underbar häst med stor lyhördhet och ödmjukhet. Här beskriver Rebecca hur hon nu kan ta upp tråden från alla år med grundträning för att kunna genomföra rörelser ur den svårare skolan med en lätthet just tack vare att hästen är stark och lydig. Rebecca understryker också att det är lika lätt att lära hästen fel om man som ryttare gör fel, tex hur en dålig övergång fortsätter bli dålig om man inte direkt rättar till och gör om. Enkelt uttryckt man tillrättavisar hästen genom att själv göra rätt. Det är väldigt talande att hur gammal hästen än är så måste man som ryttare dagligen vara lika konsekvent oavsett i vilken utbildningsgrad hästen befinner sig. 

Rebecca illustrerar hur hon arbetar med sin fantastiska Havanna 6 år Foto: Michael Jansson
Rebecca förklarar hur hon jobbar med sin tävlingshäst Fabero. Foto: Michael Jansson

Som en förlängning av ovanstående illustration kommer sedan Johanna Elgholm in på fantastiska Omi, en hingst som ägs och dagligen rids av Louise Sieka. Johanna är en fantastiskt duktig ryttarinna och har många år som tävlingsryttare på islandshäst bakom sig. Johanna utbildar både hästar och ryttare och kan därför på ett mycket talande och underhållande sätt illustrera och relatera övningar på en islandshäst som kommit lite längre. Underbart att se och höra. Som en mycket givande avslutning på Johannas del hoppade Rebecca in som instruktör och de arbetade med formen och bärigheten på Omi. Inhoppet var helt spontant men mycket givande och det gav också ett kvitto på att det var två proffs i manegen som direkt kunde relatera till jobbet oavsett hästras.. Samarbete över gränserna… 

Avslutningen på dagens clinic var fantastisk. Ia Lindholm visade upp en egen uppfödning Alisa från Lindnäs, ett nioårigt sto med mycket bra ridegenskaper. Tanken var att Ia skulle instrueras av sin man Denni för att just visa Alisas styrkor men då Ia:s egna meritlista, både på tävlingsfronten och som utbildare är ung lika tjock som en telefonkatalog blev ”lektionen” en härlig mix av parets kunskaper som bjöd på många skratt och improvisationer. 

Denni fick till slut låna Alisa för att visa upp en av de saker som faktiskt skiljer islandshästen från ”dressyrhästen” och det är deras fyra eller fem gångarter. Alisa är femgångare och vi fick se en liten glimt av hur en häst rör sig i flygande pass som är den femte gångarten. 

Sammanfattningsvis kan clinicen beskrivas som en mycket lättsam och tillgänglig illustration förmedlad av skickliga ryttare och utbildare tillsammans med fantastiska hästar, som alla hyser en önskan att utveckla hästen och sporten oavsett ras/gren. 

Delaktigheten med publiken var stor och alla frågor var välkomna. Stämningen var hög, prestigen låg och samhörigheten via hästen var talande. 

På sociala medier som senare refererat och kommenterat kan man sammanfattningsvis säga att fler clinics av denna sort önskas framöver. Så vi väntar med spänning på vad som komma skall!! 

Rebecca instruerar Johanna och Omi.  Foto: Michael Jansson
Ia och Alisa  Foto: Michael Jansson

Share post:

Related articles

Startlistorna för påskaftons Meistaradeild – 150 meter pass och stilpass

  Nu börjar Mästarcupen Liflands lida mot sitt slut. I morgon, 14.00 isländsk tid och 15.00 svensk tid, är...

Intervju med Caroline Agerhill, nybliven domare i gædingalist

Sverige har fått sex nya domare för Gædingalist. De är Ulrika Backan, Caroline Agerhill, Nina Wahlström, Åsa Nevander,...

Omedelbara åtgärder mot hästvidriga träningsmetoder på Island

  Den isländske filmproducenten Baltasar Kormákur har uttalat sig i fallet med de spanska tränare som förra helgen filmades...

Varierad träning var temat på årets Hólarclinic

I helgen höll tredjeårs eleverna på Hólar sin årliga clinic. Den ingår sem ett led i deras utbildning...