Hjälteinsatsen räddade Hetja

Date:

 

Hetja under behandling i sin madrasserade box. Foto: Ingunn Reynisdóttir.

Hetja frá Hofi är ett silvergulbrunt stoföl som i slutet av augusti hittades i en djup jordhåla på fjällbetet på norra Island. Där hade hon förmodligen legat i närmare i två dygn. Genom en lycklig slump hittade ägarna henne ganska snart efter att de börjat leta och fick tack vare god hjälp från vänner upp henne levande. 


Otäck video men det gick bra. 

När Hetja några dagar senare kom till veterinär Ingunn Reynisdóttir hade hon hög feber, lunginflammation och mycket svullna ben som en följd av den blöta och leriga jordhålan. Under 5 dagar svävade Hetja mellan liv och död och hon kunde inte stå upp på 18 dagar då hon hade stora problem med senorna och infekterade sår. Hetja fick hjälp med att dia och tack vare Ingunn och alla andra i hennes team lyckades man rädda Hetja som efter 3 månader med benskenor och intensiv behandling, otroligt nog, blev frisk och kry och hon kan nu springa fritt igen. Det är skönt när sådana här olyckor slutar väl och det är inte svårt att förstå varför Hetja fick sitt namn. Hetja betyder hjältinna och som kanske inte minst syftar på de hjältar som hjältinnor som hjälpte till med att rädda Hetjas liv. 

Alla ville hjälpa till. Foto: Ingunn Reynisdóttir.


Hetja pigg, glad och frisk igen. 

Share post:

Related articles

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....