Gårdsvisning på Sundsby Islandshästar

Date:

Anna Rudbäck-Danielsson berättar om gården Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Påskdagen samlades kring 200 entusiaster för ett gårdsbesök hos familjen Rudbäck-Danielsson på Sundsby Islandshästar. 

Sundsby är en stor gård på Tjörn med cirka 500 hektar mark och 37 hästar som kamperar ihop med familjen, några inackorderingar samt tränare. Mamma Gudula köpte sin första islandshäst någongång 1986-1987 och på den vägen är det. Alla i familjen är involverade, dottern Anna Rudbäck-Danielsson, hennes make Håkan Danielsson, deras dotter Yrsa Danielsson (som vi tillsammans med Hector från Sundsby sett i landslaget de senaste åren) och även sönerna Gustaf och Tyr.

En av “kändisarna” på gården är hingsten Oliver frá Kvistum (e. Aron frá Strandarhöfdi). Oliver har 8.93 i ridegenskaper och 8.67 totalt och har flera högt bedömda avkommor, bland andra Maistjarna från Knutshyttan. 

Den stora halmade ligghallen som är populär på sommaren.
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Först hoppade Anna resolut upp på ett bord och berättade om hästhållningen på gården. 

   – Säg att vi rider hästen högst 1 timme varje dag, då är det vårt ansvar att hästens övriga 23 timmar blir bra. Därför går alla hästar på Sundsby i stora hagar dygnet runt. Anna, som är välkänd veterinär, betonade att hästar inte ska stå i små rutor eller på box.  Två gånger om dagen flyttas hästarna till  hösilagebalar, där de sammanlagt får äta cirka fyra timmar. Övrig tid födosöker de och småplockar i hagen. När ängarna är leriga används skogshagar.

   – Jag är aldrig rädd för skador på hästar i lösdrift, säger Anna med eftertryck.

På sommaren har de tillgång till en hage med en stor halmad ligghall.

   – De betar under de tidiga morgontimmarna, förklarar Anna. När blinningarna och andra insekter vaknar till liv stannar de i ligghallen till dess det mörknat.

Även hingstarna är ute och man roterar hagar för att de ska få nya intryck. 

Matilda Hasselgren Axelsson förklarar hur hon tränar unghästar
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Nu är det dags för Matilda Hasselgren-Axelsson att inta talarbordet. Matilda är den som startar träningen av unghästarna på Sundsby.

   – När fölen är 1-2 år får de komma in i stallet, förklarar Matilda. De får lära sig att ha grimma, att stå på box en liten stund, bli verkade och hanterade. När de fyllt 3 år är det dags för inridning.

– Hästarna ska tycka det är kul och vilja komma in, berättar Matilda vidare. De får lite godis, vi vänjer dem vid sadel och träns. Efter ett tag börjar vi så smått longera i ridhuset.

   – Unghästarna ska få en positiv upplevelse av sitt liv som ridhäst och varje enskild häst måste få den tid på sig som just den behöver. 

   – Nästa steg är att hänga lite på dem och sitta upp, vi startar i stallgången. Anna leder runt och Matilda bara sitter och gör ingenting. 

   – Blir en häst osäker så backar vi utbildningen och lägger mer tid på steget innan, säger Matilda. Snart är det dags för longering med ryttare i ridhuset och rätt snart bär det av ut i naturen. Vi bara följer med en erfaren häst. Jag bara håller i mig och hänger på, medan unghästen följer den erfarna. Sist men inte minst, vi tjatar aldrig utan har bara roligt.

När hästarna är fyra år får de åka till Eyjolfur Thorsteinsson ifall de ska visas, annars fortsätter Matilda att arbeta med dem.

   – Det ska hända nya saker hela tiden. Ena dagen naturen, så ridhuset, paddocken, en galopp på fältet.

Mýsla från Sundsby (e. Oliver frá Kvistum u. Mykt frá Seljabrekku, ue. Huginn frá Haga). ett lovande femårssto
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Efter en rejäl fikapaus med korv, goda smörgåsar och ett överdåd av bakverk så var det dags att bege sig till gårdens ovalbana och titta på några av Sundsbys uppfödningar i olika stadier av träning och ålder. Även några hästköpare visade upp sina fina hästar. Aveln på Sundsby baseras på just Oliver och den egna uppfödda Viktor från Sundsby (e. Toti från Gategården)

Sist men inte minst fick vi se Oliver himself.

Dagen avslutades med en clinic där Eyjo instruerade Yrsa, men tyvärr var Ishestnews tvungna att åka hemåt innan dess.

Fafnir från Sundsby (e. Viktor från Sundsby u. Fljód frá Audsholtshjáleigu ue. Orri frá Thufu i Landeyjum), helbror till Hector från Sundsby. Fafnir har 7.92 i ridegenskaper visad som 4-gångare.
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Saeta från Sundsby ( e. Oliver frá Kvistum u. Perla frá Litlu-Gröf ue. Léttir frá Flugumýri), femårigt sto.
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Kanske var det här åskådarnas favorit. Jódis från Sundsby (e. Oliver frá Kvistum u. Glöð från Sundsby ue.Fannar frá Auðsholtshjáleigu). Jódis är 6 år.
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
The King himself – Oliver frá Kvistum
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Share post:

Related articles

Intervju med Caroline Agerhill, nybliven domare i gædingalist

Sverige har fått sex nya domare för Gædingalist. De är Ulrika Backan, Caroline Agerhill, Nina Wahlström, Åsa Nevander,...

Omedelbara åtgärder mot hästvidriga träningsmetoder på Island

  Den isländske filmproducenten Baltasar Kormákur har uttalat sig i fallet med de spanska tränare som förra helgen filmades...

Varierad träning var temat på årets Hólarclinic

I helgen höll tredjeårs eleverna på Hólar sin årliga clinic. Den ingår sem ett led i deras utbildning...

Videointervju med Malin Andersson, tredjeårselev på Hólar

Eleverna som går tredjeåret på Hólar håller enligt tradition varje år en clinic med olika teman. Flera ur...