Ett ögonblick…..Josefine Denami

Date:

jd
Josefine Denami. Foto: Zanna Hofvander.

som tillsammans med sin sambo Sigfus Sigfusson på Tölt.nu i Fjärdhundra arrangerar tävlingar som gjort sig kända som mycket trevliga arrangemang med enastående god stämning.

 

Era tävlingar blir alltid fullbokade och har stort tryck på sig, hur lyckans ni med det?

-För att vi har så mycket bra vänner och folk runt oss som gör det möjligt! Vi har varit igång ett tag i branschen runt hästar och tävlat mycket själva, vi känner igen oss i de som tävlar hos oss, vad man vill och behöver för att prestera och ha en trevlig tävlingsdag. De som kommer till oss är våra kunder och dem vill vi självklart ska vara nöjda med det de betalar oss för att göra, att arrangera bra tävlingar. Att tävlingarna blir fulla och att de har blivit så populära är nog av den enkla anledningen att vi har bra stämning och försöker göra det lättsamt och trevligt. Det ska inte vara svårt, krångligt eller ångestfyllt att tävla. Det ska vara roligt, lärorikt och under tävlingsdagen ska det skapas goda, bra minnen, så man vill tävla igen!

 

Hur tänker ni som tävlingsarrangörer?

 

-Tävlingsintresset växer också i Sverige, ständigt ser man nya ekipage och det är väldigt roligt att få vara dem som tar hand om ryttare som tävlar för första gången och sedan se dem fortsätta åka runt och tävla i landet. Jag tror att det i allmänhet är otroligt stort intresse och tryck på många tävlingar. Vi försöker också hålla nere avgifterna på våra tävlingar och hitta billiga lösningar, vi ersätter många av de som hjälper oss mycket, s.k. nyckelpersoner i organisationen och det vi kan utan att ta mer betalt från deltagarna. Vår målsättning är också att banan, framridning m.m. ska vara så bra som möjligt för att deltagarna ska kunna prestera som bäst. Vi jobbar ständigt med att sköta banan på bästa sätt, vi planerar också för fler faciliteter runt om banan för publik och deltagare, det sker ständiga små och större förbättringar. Men det tar tid och kostar så det är ingen snabb eller förhastad process,. Idéer och planer på vad vi ska göra växer ständigt och vi tar det bit för bit.

Vi försöker också hitta lösningar till att göra det lite smidigare och enklare att t ex anmäla sig, att kunna ändra eller byta häst dagen innan om något strular och att göra allt lite mindre omständigt men ändå förhålla oss till lagar och regler som finns för oss arrangörer.

Vi har också otroligt många glada och positiva vänner runt omkring oss som hjälper oss med allt möjligt inför, under och efter tävlingarna. Vi satsar på att få glädjespridare omkring oss som ser till att stämningen blir på topp, och alla ska ha den inställningen – att det löser sig. Problem är till för att lösas, stora som små.. Vi har ibland haft det tufft, t ex senaste tävlingen hade vi 120 ekipage med finaler på en och samma dag, lätt över 300 starter innan dagen var slut. Men då hade vi hjälp av fantastiska människor som hjälpte till – allt från goda råd till att fysiskt vara på tävlingsplatsen i tolv timmar i sträck! Alla, speaker, domare och grindvakter osv – alla ska hjälpas åt och alla har lika stor betydelse för stämningen och hur tävlingen flyter på. Det är dessa människor som är nyckeln, utan dem hade vi aldrig lyckats med arrangemangen vi har!

 

Ni har satsat en hel del på barn och ungdomar, berätta om det?

-Vi har också valt att satsa mycket på barnen och deras tävlande. Vi såg när vi startade 2011 med tävlingarna nästan inga barn på våra tävlingar och när de kom fick de tävla i samma klass som YR vilket är upp till 21 år. Det är inte roligt för någon så vi valde att göra en satsning på dem och det har lyckats och vi kommer fortsätta med det, att hitta nya lösningar till att uppmuntra framtidens ryttare att börja tävla. För att lära sig och ha roligt så att vi får nya tränare och ryttare i nästa generation. Vi har alltid rena barnklasser på våra tävlingar och vi är generösa med finaler i deras klasser. Barnen har även subventionerade avgifter och ibland har vi gjort det helt kostnadsfritt för de yngsta. Det kommer fler och fler men målet är alltid att få fler att komma, det är också roligare för de barn som kommer att de får nya vänner även utanför banan.

Hur gör ni för att styra allt från Island?

-Hitintills har det gått väldigt bra att göra det mesta av förberedelser från Island. Boka domare, speaker osv går att göra via telefon och mail. Anmälningar rullar in på mailen och beställa priser finns det internet till – så allt det administrativa går fint för mig att hantera på Island. Sen måste Sigfus eller jag åka ut till tävlingen och vara där lite innan, men eftersom vi har en gård, hästar och annan verksamhet i Sverige så behövs det ändå att någon av oss åker ut med jämna mellanrum. Banor måste skötas ordentligt mellan tävlingarna, men vi har även Sara och Gisli som hyr hus och stall på gården i Sverige som gör mycket arbete inför och under tävlingarna. Att fysiskt vara på plats före och under tävlingsdagen är ett måste men allt veckorna innan går som sagt bra att sköta på distans. Det blir mest Sigfus som får åka till Sverige eftersom jag själv har fullt upp med verksamheten på Island och inte kan lämna vårt Guesthouse under säsongen.

Vad är på gång härnäst hos Tölt.nu?

Vi utökar ständigt vår verksamhet  i Sverige. Från att nästan ha lagt ner den så har vi nu börjat bygga upp igen. Vi behövde en liten paus när vi skulle komma igång med verksamheten på Island. Men nu har vi fått snurr på den och Sigfus har mer tid för Tolt.nu igen. Även om vi lider av ständig tidsbrist. Vi planerar som sagt att bygga mer faciliteter runt banan permanent cafeteria, toaletter osv. Grusa mer parkering, vilket vi gör inför nästan varenda tävling och det blir en passbana. Men det är allt planer för framtiden, vissa närmare och andra lite längre fram. Vi fortsätter med cirka 10 tävlingar per år, blandat med inofficiella tävlingar som Áramotakeppni och Vintertölten och sen blir det Påsktävlingen som är officiell, en Gaedingakeppni med SM kval och kanske ett SM kval i samband med Höstkampen som vi håller i slutet av september/okober. Sen rullar det på och kläcks idéer hela tiden. Tex Företagscupen blev otroligt populär med 11 lag som gör sista deltävlingen nu på Gaedinga SM kvalet och förhoppningsvis kan vi fortsätta med den så de tävlande också får lite prispengar att tävla om. Vi tar också gärna emot idéer på förbättringar och förändringar, nya tävlingsformer osv. Vi tycker det är roligt att testa nya saker och försöker hålla oss a jour med vad ryttarna vill ha och tycker är bra.

 

 

 

Share post:

Related articles

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...

Ytterligare framgångar för Lilly Björsell på Sundabakki dag 2! Höjde poängen och vann två grenar!

  Vilken panghelg det varit för Lilly Björsell med Börkur fra Kleiva. I dagens tävling på Sundabakki slog hon...