Smarta lösningar med Active Stable

Date:

marma

Active Stable är ett koncept som blir allt vanligare i Sverige. IsHestNews blev nyfikna och gjorde nyligen ett besök på Marma Gård i Knivsta utanför Uppsala för att få veta mer om Active Stable.

stall
Stallet är mycket fräscht och luftigt men används sällan då hästarna mest går ute på Active Stable driften.
box
Stallchefen Annahs handgjorda boxskyltar.

När IsHestNews  kommer på besök en strålande junidag blir vi mötta av familjen Thärnström som äger och driver Active Stable på Marma Gård.
Curt och Ann-Stin sköter det administrationen och dottern Annah är stallchef. Annah har har både hästutbildning och är examinerad hästmassör från Axelssons.
Hela familjen är involverad i den dagliga driften av gården.
-Det här är det roligaste och trevligaste  byggprojektet jag gjort, berättar Curt som har lång arbetslivserfarenhet inom entreprenadverksamhet.

fam
Familjen Thärnström

-Vi har kört 6.500 ton grus för att lägga grunden till stall, anläggning och ridmarker. Det blev många vändor med traktorn, skrattar Annah.
Anläggningen blev klar hösten 2012. Det första som slår oss är att allt är mycket välskött och genomtänkt. Stallet doftar gott av trä tack vare limträ balkarna. Längs taket löper ett fiffigt ljusinsläpp som gör stallet ljust och fräscht.

Varje box har en handgjort namnskyld i porslin, tillverkade av Annah. Här finns alla bekvämligheter för gårdens inackorderingar. Stora låsbara  sadelskåp, omklädesrum, WC, dusch och ett rymligt fikarum. Stallet är utrustat med både larm och kamera övervakning. Utanför stallet finns sadelhängare på väggen, uppbindningsringar och t o m en grillplats! I anslutning till stallet finns en 450 m rakbana och hela 20 km ridstigar runt om som är uppsnitslade med olika färger.
På Marma Gård arrrangerar aktivt föreläsningar och kurser. Nyligen höll veterinär Thorleifur Sigfússon en föreläsning och i slutet av juni är Peter Häggberg inbokad.

En av foderstationerna. Här går hästen in och äter i lugn och ro. Sedan går den ut till höger.
Ligghallen till vänster och sjukbox/hage till höger i bild.

Active Stable är en tysk uppfinning  och det finns bara en återförsäljare i Sverige och det blir mer och mer populärt i Sverige.
-Representer från Strömsholm, Wången och Flyinge har varit här på studiebesök och har visat stort intresse. Det glädjer oss eftersom vi är övertygade om att detta är en mycket sund och naturlig form av hästhållning, säger Curt.
Active Stable är en lösdrift med automatiserad utfodring i olika stationer och som är helt anpassad efter hästens behov. Varje enhet finns att köpa separat och man kan välja hur många man vill ha eller köpa en helt komplett anläggning. Varje häst har ett halsband med en sensor som känner av när rätt häst kommer in i foderstationen för att  få just sin utfodring och rätta mängd foder. Halsbanden är lätta att bära och är även utrustade med en säkerhetsspärr som gör att hästne inte kan skada sig.  Utfodringen är automatiserad till antal minuter  som man ställer in i datorn vilket bäddar för att man kan fodra hästarna lite och ofta per dag.

Annah visar hur automatiken fungerar.
Halsband med sensor.

Anläggningen på Marma Gård är den första i sitt slag för bara islandshästar och den imponerar stort då den är mycket smart genomtänkt .  Lösdriften innebär en naturlig hästhållning som bäddar för lugna och harmoniska hästar som kan röra sig fritt på stora ytor. Lösdriften har tre ligghallar. En stor och två mindre. I foderstationerna äter hästarna små mängder grovfoder dygnet runt och de har fri tillgång till vatten i två uppvärmda 250 i Thermobar kar. Det finns en separat foderstation för kraftfoder där man fodrar med tre olika sorters pelletsfoder. Man kan inte fodra med pulver eller flytande medel. Runt lösdriften och dess foderstationer finns stora hårdgjorta ytor och i anslutning till den finns en fyra hektar stor hage som består av åker (där man tidigare planterat enegriskog vilket lämnar ett mjukt lager av „flistäcke“ på marken) och skog.

I lösdriften finns plastskivor längs hela innersidan och taket står ut särskilt långt för att skapa skydd för både sol och  regn.

Extra utbyggt tak för att skydda mot sol och regn.
En fång häst får stå separat men i närhet med de andra hästarna.

I anslutning till lösdriften finns även en sjukbox. Även den med automatisk utfodring och en liten sandad sjukhage. Under vårt besök stod där en fånghäst. Då kan „sjukhästen“ ändå ha kontakt med de andra hästarna och behöver inte stå isolerad.

Datorn som programmeras efter varje foderbehovet för varje häst.

All utfodring styrs av en dator och varje häst har en individuell foderstat. Det är lätt att ändra den om det skulle behövas. Via datorns program kan man följa exakt den fodermängd hästen får i sig och man ser direkt om någon häst inte ätit, vilket ofta beror på att den inte mår riktigt bra. Man fyller på grovfoder en gång i veckan.

-Vi ville ha en funderande drift där hästarna kan gå ute så mycket som möjligt och där man i stället för att ägna tid åt att släpa foder, mocka boxar och ta tunga lyft kan  få mer tid över till det som är viktigt och roligt, nämligen själva umgänget med hästen. Dessutom är det en bekymmersfri hästhållning, säger Curt.

Active Stable sett från ridbanan.

-En islänning äter mellan 7-8 kg grovfoder per dygn. Den mängden är födelad till en förinställd ättid per häst och det är aldrig något bråk om maten, berättar Curt vidare. Det tog ungefär 2 dagar för hästarna att lära sig foderrutinerna, säger Curt.
-Det är roligt och intressant att följa hästarnas rutiner och hästarna mår bra. Via datorn man märker man direkt om någon ändring sker, inflikar Annah.
IsHestNews tackar för rundvisningen och låter bilderna från Active Stable smarta lösningahär ovan tala sitt tydliga språk.

 

 

Share post:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....