Lyckligt slut för de omhändertagna islandshingstarna

Date:

 

Hingstarna anpassas till en normal foderstat. Foto: Jonna Winberg.

 

 

Skönt att rulla sig ute i det fria! Foto: Jonna Winberg.

För en tid sedan annonserade Polisen i Jönköpings län ut två islandshingstar de  omhändertagit. Intresset var stort och det var Jonna Winberg som köpte hingstarna. Ishestnews kontaktade Jonna för att få veta mer om hur processen gått till och hur hingstarna har det.

Hur gick det till när du köpte hästarna och hur tänkte du när du bestämde dig för det?

– Äventyret med hästarna började med den annons som polisen för djurskydd  la ut på sin sida där dom sökte köpare till två hingstar. En av mina bästa kompisar taggade mig i inlägget och efter en timmas jobb ringde jag till kontaktpersonen i lunchpausen. Ingen hade då bestämt sig för hästarna men intresset var stort.
Jag ringde direkt efter upp min sambo och förklarade läget, underbar som han är fick jag till svar “Låter som en jättebra och fin idé, bara du känner att vi har råd med det” Självklart har vi råd med det tänkte jag! Sen var det då tiden, tiden till två nya pojkar samtidigt jag har fullt upp med gård, andra hästar osv.  Så ringde upp kompisen och frågade om hon ville vara med på detta och då köpa varsin, och det var hon. Så när min rast var slut, var det bestämt att vi skulle hämta hem pojkarna till oss.

Hur fungerar själva processen? Jag antar att man som ny ägare måste godkännas av polisen?

-Processen som är för att köpa omhändertagna djur av polisen är grundlig men kan fortfarande gå väldigt fort. Polisen kollar upp köpare mot sina egna register samt mot länsstyrelsen för att få reda på om det finns anmärkningar där djur varit inblandade samt tidigare adresser. Detta går ovanligt fort men jag personligen tycker att polisen gör ett korrekt arbete i att grundligt kolla upp, mest för djurens framtid.

Hur har hästarna det?

-Idag har hästarna det bra, det är ju våran mening iallafall och hoppas även att den ansvariga polisen för detta ärende tycker det när han kommer på kontroll i kommande vecka. Dom har mycket utevistelse då dom går på lösdrift och verkar trivas bra det det. Då dom är hingstar får dom dock nöja sig med att ha hästkompisar i grannhagen än så länge.  Jag vill vara tydlig med att alla omhändertagna djur blir inte misshandlade, slagna eller grovt vanvårdade. T ex. vid  en sjukdom hos ägare kan ett djur att bli bortglömt och därav hamnar i sämre skick. Dessa hästar visar inga tecken på rädsla för människor, utan möter en glatt i hagen. Så jag vill tro att dessa två inte har blivit medvetet vanvårdade utan mer bortglömda.

Hur ser planen ut för dem den närmaste tiden?

-Närmaste tiden för pojkarna blir ganska lugn.  Vi bygger förtroende och håller på mycket med hantering. Det enda som är inplanerat en kastrering. Det tar inte bort deras temperament helt men förhoppningsvis hjälper det så att dom kan gå i större flock med mer hästar och inte bara varandra.

Ishestnews önskar Jonna ett stort lycka till med sina nya islandshästar.

 

 

 

Share post:

Related articles

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....