Olil och Bergur valda till årets uppfödare

Date:

Olil Amble, till höger, vid Álfurs hederspremiering på Landsmót.
Foto: Yvonne Benzian.

De kan vara stolta över resultatet från i år, Olil Amble och Bergur Jónsson.
Totalt bedömdes 25 hästar från paret som sedan några år tillbaka tillsammans föder upp hästar under namnet Syðri-Gegnishólar.
Gården ligger i närheten av samhället Selfoss på södra Island där Olil i årtionden fött upp hästar. Bergur kommer från den kända avelsgården Ketilsstaðir på östra Island. I år kom två hästar från Olil och Bergur att hederspremieras. Det var den inte helt okände Álfur frá Selfossi som Olil fött upp och stoet Framkvæmd frá Ketilsstöðum från Bergurs avel.
Av de 25 hästar som bedömdes nådde 10 av dem Landsmótskval i respektive avelsklass och 5 av dem placerade sig på Landsmót. Medelåldern var 5.76 år och medelpoängen var 8.12 som är ett oerhört bra och imponerande resultat på så många hästar!
Det är andra gången i ordningen som Olil och Bergur/Syðri-Gegnishólar/Selfoss/Ketilsstaðir erhåller denna förnäma titel.
Stort grattis från oss på Ishestnews!

Share post:

Related articles

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...