Bakom kulisserna på ett stall inför Landsmót

Date:

Anna Rebecka. Foto: Sandra Marin

Ishestnews får en intervju med Anna Rebecka direkt från Vididalur där Landsmót ska gå av stapeln. Anna Rebecka arbetar hos Mette Mannseth och Gísli Gíslason. Tillsammans med en annan tjej och en kille förbereder hon de femton hästar de har med. Vi fångar henne via telefon just som hon delar manen på en häst och har badat en annan.
Från gården utanför Hofsós har de med en passhäst, två hästar till B-flokk, fyra hästar till A-flokk, varav en också ska tävla i tölt. Resterande hästar är avelshästar, två 5-åriga ston, ett 6-årigt sto, en 4-årig hingst, 3 5-åriga hingstar och 1 7-årig hingst.
Det ska bli spännande att se dem, till exempel Kappi frá Kommu i B-flokken. Han har på avelsvisning fått 9.5 för tölt. Det 6-åriga stoet Frásögn frá Dýrfinnustödum kommer till Landsmót med remarkabla 8.88 för sin exteriör och totalpoängen 8.13. Den blott 4-årige hingsten Kolskeggur frá Kjarnholtum är även han en riktig snygging med exteriören 8.61 och totalpoängen 8.18.
Andra hästar från Mette och Gisli att hålla kollen lite extra på är Viti frá Kagaðahóli som fick 9.5 för tölt som 4-åring, Trymbill frá Stóra Ási med 8.92 för ridegenskaper och Eldur frá Torfunesi med 9 för tölt och 9.5 för trav.
– Hästarna kom till Landsmót-stallarna redan i torsdags för att vänja sig vid omgivningarna och titta på banan. Mette och Gisli är noga med att behålla rutinerna hemifrån, hästarna får mat och man mockar samma tid som vanligt, förklarar Anna Rebecka.
I möjligaste mån får hästar som är vana att stå bredvid varandra göra det även på tävlingsplatsen. Alla hästar får vara ute så mycket som möjligt.
– Hästarna får röra på sig så mycket det går och vi individanpassar all träning. Den häst som är lite tittig leder vi förbi sådant den uppfattar som läskigt, då vänjer den sig. Vissa hästar longerar vi bara och andra som inte är så heta får inte träffa på banan förrän det är dags.
Anna Rebecka berättar vidare att det är fullt ös på tävlingsplatsen, mängder av bilar och människor i rörelse. Klubbarna får olika träningstider, en timme per klubb, på banan.
I morgon är det dags för Landsmót Hestmanna 2012!

Eldur frá Torfunesi. Foto: Sandra Marin

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...