Mikrofoner hjälper avelsdomarna att höra takten

Date:

 

Mikrofonen. Foto: ishestnews.se

På Island har man i år provat att placera ut två  mikrofoner brevid banan på alla avelsbedömningar. Detta för att hjälpa domarna att höra och avgöra takten i gångarterna som bedöms. Detta kan vara till hjälp framförallt i de allra snabbaste tempona och till hösten ska man utvärdera resultatet. 

Här är det tvåtakt och sväv! Foto: ishestnews.se

-Örat är bättre än ögat på att bedöma takt, säger Gunnar Reynirsson, som nyligen utfört en grundlig studie om islandshästens rörelsemönster i tölt och pass som presenterats vid Islands Lantbruksuniversitet Hvanneyri. Vid studien användes höghastighetskameror som även mätte hästarnas benförflyttning, steglängd och stegfrekvens. sväv, takt samt avstånd och nedslag mellan fram och bakben. Samtidigt dömde två avelsdomare samma hästar “med ögat”. Man jämförde sedan de tekniska resultaten med de poäng domarna satt med ett gott resultat överlag.
-Det är viktigt att islandshästsporten drar nytta av den nyaste och bästa tekniken som finns att tillgå och ligger i framkant vad gäller forskning och utvecklig. Det kommer att gynna både effektivitet och respekten för sporten på alla sätt, säger Gunnar. 

Ishestnews kommer publicera en längre intervju med Gunnar där han grundligt går igenom hur rörelsestudien gick till. 

 

Share post:

Related articles

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...

Ytterligare framgångar för Lilly Björsell på Sundabakki dag 2! Höjde poängen och vann två grenar!

  Vilken panghelg det varit för Lilly Björsell med Börkur fra Kleiva. I dagens tävling på Sundabakki slog hon...

Lilly Björsell fick högst poäng i T1 på Sundabakki! Reportage från tävlingsdagen.

Idag, liksom i morgon är det WR-tävlingar på Sundabakki. Ska vi tro att dagens gladaste är young ridern...

Livelänk till hingstshowen i kväll, 13 april kl. 22.00

I kväll, kl. 22.00 svensk tid börjar livestreamingen från årets stora hingst-show på Island. Evenemanget är utsålt och det...